Χαρακτηριστικό στοιχείο για τα όσα αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της περιοχής, καταγράφοντας καθημερινά λουκέτα στα καταστήματά και αύξηση της ανεργίας, είναι το γεγονός ότι οι καταστηματάρχες δεν έχουν ακόμη λάβει μέχρι και σήμερα τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που είχαν υποστεί από τις πλημμύρες του 2011, όπως κατήγγειλαν στην Αγλαΐα Κυρίτση, δεκάδες μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες της αγοράς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου της Καλλονής στη συνάντηση που είχε μαζί τους η υποψήφια περιφερειάρχης. Τόσο ο πρόεδρος, Γιώργος Χρυσίδης, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μίλησαν για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του Καλλικράτη που έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση υπηρεσιών από την περιοχή, γεγονός που όχι μόνο δυσκόλεψε κατά πολύ τη ζωή των κατοίκων αλλά παράλληλα επέφερε ένα ισχυρό πλήγμα στον εμπορικό κόσμο. Τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με την απουσία αντιπλημμυρικών έργων -έστω και αν αυτά αφορούν τον στοιχειώδη καθαρισμό του ποταμού που διασχίζει την Καλλονή- επιδεινώνουν την κατάσταση και αφήνουν τους εμπόρους ανυπεράσπιστους μπροστά στην καταστροφή της περιουσία τους.
Επιπλέον, το παρεμπόριο και η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς, με την εφαρμογή της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, δημιουργούν δυσβάσταχτο βάρος στις μικρές επιχειρήσεις με τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες. Ο εμπορικός σύλλογος δεν είναι αντίθετος στην ύπαρξη των μεγάλων καταστημάτων, που θα μπορούσαν κάτω από προϋποθέσεις να συνδράμουν στη μείωση της ανεργίας, αρκεί η λειτουργία τους να συμβαδίσει με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Γι αυτό και ένα από τα βασικά αιτήματά τους είναι να μην «κλείνουν τα μάτια» οι αρμόδιοι σε φαινόμενα αυθαιρεσίας αλλά να επιβάλλουν την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα πολυκαταστήματα-super market, η οποία ορίζει να μην υπερβαίνουν τα 500 τ.μ μαζί με τον αποθηκευτικό χώρο, έτσι ώστε να μπορεί να προστατευθεί και να επιβιώσει η τοπική, μικρομεσαία επιχείρηση.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου στάθηκε στην ανάγκη της αποκέντρωσης όσων υπηρεσιών ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου ή της Περιφέρειας καταθέτοντας πρόταση για τη δημιουργία Γραφείου εξυπηρέτησης φορολογουμένων, προς όφελος τόσο των κατοίκων όσο και των εμπόρων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην σημασία και το ρόλο που θα πρέπει να έχει η συνεργασία με την Περιφέρεια για να επιτευχθεί η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και η ανάδειξη των προϊόντων του πρωτογενή τομέα, γεγονός που θα ωφελήσει τόσο την απασχόληση όσο και τον τομέα υπηρεσιών εμπορίου και μεταποίησης.
«Ο Καλλικράτης άφησε και στην περιοχή της Καλλονής την δική του σφραγίδα. Μόνο που αντί για ανάπτυξη έφερε δυσκολίες, απομόνωση, απομακρύνσεις υπηρεσιών, αδυναμία διαχείρισης ακόμη και των ρεμάτων της περιοχής και πολλά άλλα προβλήματα. Το αίτημα των κατοίκων για αυτόνομο Δήμο είναι ώριμο και πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής αναθεώρησης του «Καλλικρατικού προκρούστη», με τους δυσλειτουργικούς Δήμους που έδειξαν τα όρια τους και δεν μπορούν πια να προσφέρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες. Οι κάτοικοι της δυναμικής Καλλονής δικαιούνται να έχουν λόγο για το πώς θα παίρνονται οι αποφάσεις που αφορούν την περιοχή τους», δήλωσε η Αγλαΐα Κυρίτση, πριν κλείσει η συνάντηση.
Την ανασφάλεια που δημιουργεί η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, διαπίστωσε η υποψήφια περιφερειάρχης και κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στα γραφεία της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ), με τους εργαζόμενους να εκφράζουν τους φόβους τους για το μέλλον που επιφυλάσσουν στη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας. «Το επικείμενο «σπάσιμο» και ξεπούλημα της στρατηγικής σημασίας Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, μας βρίσκει αντίθετους. Θα σταθούμε απέναντι, όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τους εργαζόμενους, αλλά και τη δυνατότητα της χώρας να έχει ενεργειακή επάρκεια και δημόσιο έλεγχο σε ένα τόσο στρατηγικό τομέα, ιδιαίτερα κρίσιμο σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως είναι τα νησιά μας», δήλωσε η Αγλαΐα Κυρίτση.
Αντίστοιχες εικόνες εγκατάλειψης διαπίστωσε η υποψήφια περιφερειάρχης και κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στο ΙΚΑ και το Κέντρο Υγείας της Καλλονής όπου κυριαρχούν οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.
Το απόγευμα, η υποψήφια περιφερειάρχης συναντήθηκε στη Μυτιλήνη με εκπροσώπους ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων και πολιτιστικών συλλόγων από όλο το νησί.
Με συνεχή παρουσία και προσφορά, για τουλάχιστον τριάντα χρόνια, οι άνθρωποι που κρατούν ψηλά τη σημαία του πολιτισμού, παρουσίασαν στην Αγλαΐα Κυρίτση τις προτάσεις τους, επισήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και περιέγραψαν πως μέσα από τις δυσκολίες της εποχής συνεχίζουν την δημιουργική τους πορεία.
Η ατμόσφαιρα ζεστάθηκε ιδιαίτερα, όταν η Αγλαΐα Κυρίτση εξομολογήθηκε ότι και η ίδια υπήρξε κατά τα φοιτητικά της χρόνια ερασιτέχνης ηθοποιός, μια εμπειρία ανεπανάληπτη, όπως είπε, που σημάδεψε τη ζωή της και την αντίληψή της για την ομορφιά της συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.
«Δεν θέλουμε χρήματα κι επιχορηγήσεις, συντονισμό και διοικητική υποστήριξη ζητάμε από την Περιφέρεια. Να είναι κοντά μας, να μας στηρίζει απέναντι στο κράτος και την γραφειοκρατία του που μας βάζει διαρκώς εμπόδια», είπαν στην υποψήφια Περιφερειάρχη.
«Οι ερασιτέχνες του πολιτισμού είναι οι πραγματικοί δημιουργοί, ο πραγματικός πλούτος της περιφέρειας μας. Εμείς θα σταθούμε δίπλα τους με κάθε μέσον που διαθέτουμε και σίγουρα όχι με φιγούρες εκατομμυρίων σαν τα μουσεία των εφοπλιστών που τάζει ο κ. Γιακαλής, προσπαθώντας να δεσμεύσει πολύτιμους πόρους από το επόμενο ΕΣΠΑ. Αξιοποιώντας κληροδοτήματα που παραμένουν αναξιοποίητα, σε στενή επαφή με τις θεατρικές ομάδες και τους συλλόγους, θα αναζητήσουμε λύσεις στα προβλήματα σας και θα σταθούμε δίπλα σας για να μείνετε όρθιοι και να συνεχίσετε να παράγετε πολιτισμό για τον λαό του Βορείου Αιγαίου», τόνισε κλείνοντας την συνάντηση η Αγλαΐα Κυρίτση.