Την εκδήλωση διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με το συντονισμό της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή πολιτικών εκπροσώπων δήμων και περιφερειών, καθηγητών και επιστημόνων του περιβάλλοντος, εκπροσώπων του τουρισμού τόσο από την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκπροσώπησε χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αποστολία Λύκου.
Το Συνέδριο είχε ως στόχο την ανάδειξη του περιβαλλοντικού χαρακτήρα των τουριστικών δραστηριοτήτων μέσω της προώθησης αποτελεσματικών τεχνολογιών και ασφαλών πρακτικών. Εστίασε στις επιπτώσεις της λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων στην κλιματική αλλαγή και στην προσπάθεια περιορισμού του σχετικού αποτυπώματος του άνθρακα, με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον των τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν συστήματα ελέγχου και περιορισμού ενέργειας και κατανάλωσης νερού αξιοποιώντας παράλληλα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Έμφαση δόθηκε στην αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων και της επεξεργασίας λυμάτων στον τουριστικό τομέα.
Το συνέδριο αποτέλεσε μια ευκαιρία συνάντησης για Ξενοδόχους, Τουριστικούς Πράκτορες, Ταξιδιωτικούς Πράκτορες, Επιστήμονες, Μηχανικούς και επαγγελματίες από τον ιδιωτικό τομέα, Υπουργεία, Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ΜΜΕ και επέτρεψε την ανταλλαγή των πιο πρόσφατων ιδεών, τεχνικών και εμπειριών σε όλα τα επίπεδα του βιώσιμου τουρισμού. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής παρουσιάστηκε το ψηφιακό εργαλείο «Carbontour» και η εφαρμογή του που αποβλέπει στη διευκόλυνση τόσο του προσωπικού όσο και των ιδιοκτητών των Τουριστικών μονάδων στη διαδικασία υπολογισμού του αποτυπώματος του άνθρακα, στη μείωση των εκπομπών CO2, στην επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα και τέλος στην εξοικονόμηση χρημάτων και φυσικών πόρων.
Πέραν της κ. Λύκου, στο συνέδριο μίλησαν ακόμη ο κ. Αντωνίου εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, ο κ. Μισετζής εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου και ο κ. Κυριαζής εκ μέρους της ένωσης ξενοδόχων Σάμου, παρουσιάζοντας τις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές νησιωτικών περιοχών.
Τα θέματα που συζητήθηκαν και που εντάσσονται στις προτεραιότητες της προσεχούς περιόδου ήταν:
- Ευρωπαϊκή Στρατηγική στο πεδίο της τουριστικής βιωσιμότητας
- Οικοτουρισμός
- Διαχείριση αποβλήτων και επεξεργασία λυμάτων σε οικοτουριστικές μονάδες
- Επάρκεια ενέργειας και έλεγχος σε τουριστικά ακίνητα και καταλύματα
- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τουριστικά καταλύματα
- Προσαρμογή του τουρισμού στις κλιματικές αλλαγές
- Μηχανισμοί υποστήριξης αποφάσεων για τη διαχείριση της βιωσιμότητας σε τουριστικά καταλύματα
- Περιβαλλοντική και τουριστική ανάπτυξη
- Περιβαλλοντική συνείδηση & εκπαίδευση των τουριστών
- Κίνητρα και φραγμοί οικοτουριστικής συμπεριφοράς
- Πράσινες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα