Εντατικολόγοι, αγγειοχειρούργοι , καρδιολόγοι, παιδίατροι είναι μερικές από τις ειδικότητες γιατρών που έχουν δηλώσει συμμετοχή για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ιατρείο της Σκάλας Συκαμιάς. Οι ίδιοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στους ντόπιους οι οποίοι όλους αυτούς τους μήνες αποτελούν παράδειγμα ανθρωπιάς και ευαισθησίας. Η Ελληνική Μονάδα Επείγουσας Ιατρικής Συκαμιάς (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ) είναι πραγματικότητα. Η ιδέα ξεκίνησε από τους Πατρινούς γιατρούς οι οποίοι «έστησαν» ένα υποτυπώδης ιατρείο στην παραλία. Σιγά σιγά καθώς οι ανάγκες αυξάνονταν το ιατρείο ενισχύθηκε με εξοπλισμό, απέκτησε πλέον δικό του στεγασμένο χώρο μετά την παραχώρηση του χώρου του αγροτικού ιατρείου από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Σαρόγλου καθώς και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Το ιατρείο διαθέτει δυο κρεβάτια για παιδιά και δυο για ενήλικες. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού (κρεβάτια , ιατρικός εξοπλισμός) στάλθηκε από το Νοσοκομείο της Πάτρας με απόφαση του διοικητή του κ. Χαράλαμπου Μπονάνου . Η Μονάδα διαθέτει παροχή οξυγόνου ενώ σύντομα θα σταλεί από την Πάτρα και γεννήτρια κενού αέρα προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί σαν μια μικρή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για την αντιμετώπιση βαριών περιστατικών.
Ο Πατρινός ιατρός , Γενικός Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας Ανδρέας Ηλιάδης ήταν από τους πρώτους που στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Η φωτογραφία του την ώρα που εξέταζε ένα προσφυγόπουλο στη Συκαμιά, συγκίνησε και έκανε το γύρο του διαδικτύου. Βρέθηκε στο νησί μαζί με την αποστολή γιατρών της Ένωσης Ιατρών Αχαϊας ενώ ο ίδιος εδώ και 10 ημέρες έχει επιστρέψει στη Συκαμιά για να συντονίσει τις διαδικασίες λειτουργίας της Μονάδας «Είναι μια προσπάθεια που αγκαλιάστηκε πρώτα από τους ντόπιους -στους οποίους επίσης θα παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες- καθώς και από ιατρούς απ’ όλη τη χώρα. Έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα το οποίο συνεχώς θ’ ανανεώνεται με γιατρούς που θα έρχονται εθελοντικά να στελεχώσουν το ιατρείο. Ήδη βρίσκεται εδώ σήμερα ο κ. Κατσανούλας εντατικολόγος από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης είναι εδώ δυο ιατροί από την Κέρκυρα και θα έρθει γιατρός και από το Ηράκλειο της Κρήτης. Στόχος είναι να μην μένει ακάλυπτο το ιατρείο και να έρχονται ιατροί απ’ όλη τη χώρα, ν’ αναλαμβάνουν κάθε φορά τη σκυτάλη» λέει στα «Νέα της Λέσβου» ο κ. Ηλιάδης.
Ο κ. Ηλιάδης αναφερόμενος στους συντελεστές όλης αυτής της προσπάθειας εκτός από την διάθεση του χώρου του ιατρείου από την Κοινότητα υπογραμμίσει και την εθελοντική εργασία του τεχνικού του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης Νίκου Κιουτούρογλου ο οποίος έκανε την εγκατάσταση της οξυγονοθεραπείας. «Αν δεν ήταν εκείνος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το ιατρείο με αυτές τις δυνατότητες παροχής αυξημένης φροντίδας» λέει χαρακτηριστικά.