Η πανελλήνια δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» οργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από το τρίπτυχο Εκπαίδευση – Πολιτισμός – Τουρισμός. Στη φετινή διοργάνωση υλοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε 29 νομούς και συμμετείχαν περισσότεροι από 150 φορείς σε όλη την Ελλάδα προσφέροντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.
Η πράσινη διαδρομή στην κεντρική & δυτική Λέσβο
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από την αρχαιολόγο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κα. Μαρία Ασλανίδου και τον κ. Παντελή Ροπόκη, δύτη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και τους Γεωλόγους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους κ. Ηλία Βαλιάκο και κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα.
Η διαδρομή ξεκίνησε από την Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, το Βόρειο αρχαίο κλειστό λιμένα της Μυτιλήνης (Μαλόεις λιμήν) όπου σώζονται κατάλοιπα των δύο τειχών – λιμενοβραχιόνων. Ακολούθησε επίσκεψη στο Ιερό του Μέσσου, ένα μοναδικό στον ελληνικό χώρο ψευδοδίπτερο ναό, ο οποίος υπήρξε έδρα του Κοινού των Λεσβίων και στη συνέχεια γνώρισαν την αρχαία Πύρρα, κατάλοιπα της οποίας συναντώνται σήμερα βυθισμένα. Σ’ αυτήν την περιοχή περπάτησε ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος, οι οποίοι με τις παρατηρήσεις τους θεμελίωσαν τις φυσικές επιστήμες.
Καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τους γεωτόπους και την γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου, τα φυσικά φαινόμενα που έχουν διαμορφώσει και συνεχίζουν να διαμορφώνουν το σημερινό τοπίο της Λέσβου και δημιούργησαν τους εντυπωσιακούς κόλπους της Γέρας με τους ελαιώνες και της Καλλονής με τον υγροβιότοπο και τις αλυκές, τις θερμές πηγές, τα πετρώματα του ωκεανού της Τηθύως αλλά και τα ενεργά γεωλογικά ρήγματα.
Ακολουθώντας τα σημάδια της ηφαιστειότητας στη Λέσβο, γνώρισαν τους εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς σχηματισμούς της Λέσβου, όπως τις ηφαιστειακές φλέβες Αλυφαντών και Φίλιας, το λακόλιθο Ερεσού, τον ηφαιστειακό δόμο Μεσοτόπου, τον εντυπωσιακό ηφαιστειακό κρατήρα της Βατούσας που πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια με την έντονη δραστηριότητά του συνέβαλε στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον ηφαιστειακό δόμο και τις στηλοειδείς λάβες του Όρδυμνου. Περπατώντας πάνω στον ηφαιστειακό δόμο της Μονής Υψηλού επισκέφτηκαν τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η οποία είναι χτισμένη πάνω στην κορυφή του δόμου. Στη Μονή Υψηλού τους υποδέχτηκε ο Πατήρ Πρόχορος, ο οποίος τους ενημέρωσε για την ιστορία δημιουργίας της Μονής και τους περιήγησε στο σκευοφυλάκιο όπου φυλάσσονται σπάνια χειρόγραφα και κειμήλια.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή, επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος όπου περιηγήθηκαν στα εντυπωσιακά απολιθωμένα ευρήματα της Λέσβου για τα οποία υπάρχει αναφορά του Θεόφραστου στο έργο του «περί λίθων». Επίσης, περιηγήθηκαν στην αίθουσα γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου και γνώρισαν μέσα από τα εκθέματα και τις μακέτες του Μουσείου πληροφορίες για τα γεωλογικά φαινόμενα τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια και τα οποία ακόμα και σήμερα είναι ενεργά και το Πάρκο Σιγρίου όπου γνώρισαν τα απολιθωμένα ριζικά συστήματα.
Η Πράσινη Πολιτιστική Διαδρομή «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. Ανακαλύπτουμε τόπους που συνδέονται με τη γέννηση των φυσικών επιστημών» ολοκληρώθηκε στο γενέθλιο τόπο του Θεόφραστου. Στη Σκάλα Ερεσού οι συμμετέχοντες γνώρισαν τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της περιοχής και επισκέφτηκαν την αρχαιολογική συλλογή Ερεσού και παρατήρησαν τα αρχαιολογικά ευρήματα του ηφαιστειακού λόφου όπου πάνω του είναι χτισμένη η ακρόπολη της Ερεσού.