Πρότυπο σχολείο στη Μυτιλήνη| «Οι μαθητές γίνονται ήρωες στο νησί»

  • Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014 14:57

Το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης επιλέχθηκε για να συμμετάσχει (μαζί με το Λύκειο Βιάννου Κρήτης) στο διαγωνισμό CanSat 2014 για την εκτόξευση αυτοσχέδιου μικροδορυφόρου από τη Νορβηγία.

Η πρόκριση αυτή δεν είναι τυχαία. Προηγούνται:
- 2 διακρίσεις στον ίδιο διαγωνισμό (2η θέση το 2012 και έπαινο καινοτομίας το 2010),
- ισχυρή παρουσία σε νανοτεχνολογία και ρομποτική (υπάρχει ειδικό μάθημα ρομποτικής από την 1η Λυκείου) και
- ένας χαρισματικός καθηγητής, ο φυσικός Γιώργος Κοντέλλης, από τον οποίο ξεκίνησαν όλα, όταν το 2008 κατέκτησε το 1ο πανευρωπαϊκό βραβείο σε διαγωνισμό πρωτοπόρων εκπαιδευτικών της Microsoft.

Το διαγωνισμό διοργανώνει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαστήματος σε συνεργασία με το Norwegian Centre for Space-related Education (NAROM) και αφορά στην εκτόξευση μικροδορυφόρου στο μέγεθος κουτιού αναψυκτικού (can). Δύο ελληνικές ομάδες ήταν μεταξύ των 9 που προκρίθηκαν βάσει αξιολόγησης στο διαγωνισμό και θα εκτοξεύσουν τον αυτοσχέδιο μικροδορυφόρο τους στη Νορβηγία σε 5 μήνες!

Η αποστολή
 
Το όνομα του μικροδορυφόρου που θα εκτοξεύσει το 3ο Λύκειο Μυτιλήνη, «Aristarchus» οφείλεται στο γνωστό Σάμιο αστρονόμο και μαθηματικό του 2ου π.Χ. αιώνα, που πρότεινε πρώτος το ηλιοκεντρικό μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος, θέτοντας τον Ήλιο και όχι τη Γη στο κέντρο του γνωστού Σύμπαντος.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντέλλη, η συγκεκριμένη αποστολή είναι από τις πιο περίπλοκες που έχουν γίνει ποτέ σε CanSat, μετά από επιθυμία των ίδιων των μαθητών.
 
Τι πρέπει να κάνει ο Aristarchus; «Το CanSat μας θα ανιχνεύσει τον ήλιο, θα εστιάσει πάνω του και θα κάνει διάφορα πειράματα. Για την πραγματοποίηση αυτής της αποστολή έχουμε ένα ρομποτικό ανιχνευτή ήλιου πολλαπλών κατευθύνσεων και 3 αξόνων (x,y,z) ο όποιος κατά τη κάθοδο του CanSat μας θα προεκταθεί πέρα από το ίδιο το CanSat και θα στραφεί προς τον ήλιο. Πάνω στον ανιχνευτή ήλιου θα βρίσκονται κάμερες που θα πάρουν φωτογραφίες διάφορα μήκοι κύματος του ήλιου.

Ακόμα, από το μέγεθος της φωτογραφίας θα προσπαθήσουμε να υπολογίσουμε τη διάμετρο του ήλιου και αν η ανάλυση της φωτογραφίας μας το επιτρέπει θα εξετάσουμε για ηλιακές κηλίδες. Επίσης πάνω στον ανιχνευτή ήλιου θα είναι τοποθετημένο ένα φασματοσκόπιο που θα αναλύσει το ηλιακό φάσμα και αν η ποιότητα είναι ικανοποιητική θα προσπαθήσουμε να ρυθμίσουμε την απορρόφηση του γραμμικού φάσματος. Επιπλέον μπορεί να βγάλει ένα ηλιακό panel (φωτοβολταϊκό) που θα στραφεί προς τον ήλιο ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη τάση. Τέλος, πέρα από το κομμάτι του ανιχνευτή ήλιου θα έχουμε συνθέτη τηλεμετρία με θέση GPS και 3D αναπαράσταση της τροχιάς.»
 
Το ιστορικό των διακρίσεων
 
2013: Το σχολείο δεν επιλέχθηκε για το διαγωνισμό, αλλά η φετινή συμμετοχή αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του περσινού CanSat
2012: 2ο βραβείο στο διαγωνισμό CanSat με τον Icaromenippus II
2010: Έπαινος καινοτομίας και ομαδικότητας και «ανεπίσημη» 4η θέση στον CanSat (ο διαγωνισμός ήταν 2ετής)
2008: 1ο πανευρωπαϊκό βραβείο σε διαγωνισμό πρωτοπόρων εκπαιδευτικών της Microsoft για το φυσικό του σχολείου Γιώργο Κοντέλλη
 
«Αν πιστέψεις αυτό που κάνεις και είσαι αποφασισμένος, θα έχει αποτέλεσμα. Και όταν επιτευχθεί ο πρώτος στόχος, οι εξελίξεις έρχονται σαν χιονοστιβάδα», λέει ο καθηγητής και συντονιστής της προσπάθειας Γιώργος Κοντέλλης.



 Μετά από προσωπική του διάκριση, πρότεινε στους μαθητές να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Ξεκίνησε ως αστείο και τελικά το κάναμε! Το παν είναι το πείσμα των παιδιών. Αυτό μας οδήγησε στην κατάκτηση της 2ης θέσης στο διαγωνισμό CanSat το 2012, που έκανε τους μαθητές ήρωες στο νησί. Μετά τη διάκριση, δεχθήκαμε σημαντική υποστήριξη από τοπικούς παράγοντες, εταιρείες οι οποίες μας χορήγησαν εξοπλισμό, αλλά και ευρεσιτέχνες του νησιού που μας βοήθησαν με τεχνογνωσία». 

Συγκεκριμένα, τη στήριξή τους έδειξαν έμπρακτα οι εταιρείες Fibermax, AGW του Γιώργου Ροσσόπουλου, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβο. Ακόμα, η Vodafone χορήγησε 3 πακέτα εκπαιδευτικής ρομποτικής στο σχολείο, με αποτέλεσμα πλέον να διαθέτει συνολικά 5 (καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε 4 άτομα).

Αποτέλεσμα είναι ότι πλέον στο 3ο Λύκειο Μυτιλήνης διδάσκεται το μάθημα της ρομποτικής από την 1η Λυκείου, «το οποίο εισάγει τους μαθητές στον κόσμο του CanSat, με τον οποίο θα ασχοληθούν στη 2α Λυκείου». «Οι μαθητές είναι "υποψιασμένοι", ξέρουν ότι υπάρχει αυτό το καλό track record στο διαγωνισμό και γι αυτό φυσικά έχουν υψηλές απαιτήσεις και από εμάς τους καθηγητές τους», αναφέρει ο κ. Κοντέλλης.

Επίσης, φέτος το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης θα φιλοξενήσει το πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής για την περιοχή του Βορείου Αιγαίου με στόχο την πρόκριση στον WRO. Ακόμα, μαθήτρια -η Μαριλένα Μπουγουλιά- που θα συμμετάσχει στον CanSat έλαβε μέρος πέρυσι στο διαγωνισμό νανοτεχνολογίας και βρέθηκε μεταξύ των 6 πρώτων εθνικών νικητών.

 

Οι μαθητές ασχολούνται με την κατασκευή του μικροδορυφόρου εκτός των σχολικών ωρών (παρά το φορτωμένο τους πρόγραμμα), αναζητούν πληροφορίες σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες και πειραματίζονται στον προγραμματισμό και νιώθουν περήφανοι που έρχονται σε επαφή με το υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, όπως όταν μίλησαν με επιστήμονες από το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Οι περισσότεροι θέλουν να ακολουθήσουν σπουδές μηχανολογίας ή προγραμματισμού, και μάλιστα στην Ελλάδα, όπου γνωρίζουν ότι το επίπεδο σπουδών είναι πολύ υψηλό.

Η ομάδα του Aristarchus

Οι εννέα μαθητές του 3ου ΓΕΛ που θα συμμετάσχουν στο φετινό Διαγωνισμό με τον «Aristarchus», είναι οι:
Μανώλης Πρωτούλης (αρχηγός, υπεύθυνος προγραμματισμού και ανάλυσης δεδομένων), Αντώνης Μυρσινιάς (προγραμματισμός, ανάλυση δεδομένων και φασματοσκόπιο), Νέαρχος Προκοπίου (σχεδιασμός σήματος, αισθητήρας φωτός, φασματοσκόπιο, κατασκευή), Παναγιώτης Κατζάνης (ηλεκτρονικά), Μαριλένα Μπουγουλιά (ηλεκτρονικά, σχεδιασμός ιστοσελίδας, solar tracker, αλεξίπτωτο), Γιάννης Αϊβαλιωτέλλης (κατασκευή μοτέρ), Μιχαέλλα Παπαχίου (αλεξίπτωτο, κατασκευή και ηλεκτρονικά), Δημήτρης Σπαθάρης (εξωτερικό περίβλημα και κατασκευή) και Όθωνας Κοντός (ηλεκτρονικά, κατασκευή και κάμερα Ήλιου).

 

  • Πηγή : goodnews.gr

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ