Τoυς τελευταίους δύο μηνες έχουν μεταφερθεί στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου περισσότερα από 450 κινητά ευρήματα ενώ συνεχίζεται η ανασκαφή σε 6 θέσεις κατά μήκος του δρόμου στις οποίες έχουν εντοπισθεί συστάδες κατακείμενων και ιστάμενων κορμών δένδρων.
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες οι εργασίες προχωρούν εντατικά και τα ευρήματα μετά από κατάλληλη προετοιμασία με κατασκευή νάρθηκα μεταφέρονται με ασφάλεια στα εργαστήρια του Μουσείου για καθαρισμό και συντήρηση.
Η ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών σε κάθε θέση είναι απαραίτητη προκειμένου να απελευθερωθεί η χάραξη και να συνεχισθούν οι εργασίες κατασκευής του οδικού άξονα.
Όπως λέει στο "LR" o Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους κ. Νικος Ζούρος, τα πρώτα αποτελέσματα από την αναγνώριση των ευρημάτων δείχνουν ότι πρόκειται για κορμούς κωνοφόρων και πλατύφυλλων δένδρων, κυρίως σεκόιες, πευκίδες, βαλανιδιές, κανελόδενδρα και δαφνίδες.
Τα σημαντικότερα ευρήματα περιλαμβάνουν:
- Εντυπωσιακούς γιγάντιους κορμούς κωνοφόρων δένδρων, πιθανότατα πευκίδων, με το ριζικό τους σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη
- Επάλληλους κατακείμενους κορμούς καρποφόρων δένδρων μήκους 8 και 7 μέτρων μήκους, που εμφανίζονται στην ίδια θέση ο ένας πάνω στον άλλον και μας προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την διαδικασία καταστροφής και απολίθωσης του δάσους πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια.
- Εντυπωσιακές συστάδες αγγειόσπερμων δένδρων που περιλαμβάνουν 15 κορμούς στην ίδια θέση.
- Μεγάλους ριζικούς κόμβους κωνοφόρων δένδρων
Οι εργασίες αποκάλυψης και ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών καθώς και οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των απολιθωμάτων βρίσκονται σε προτεραιότητα από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου δάσους.
Οι συνεχιζόμενες ανασκαφικές εργασίες στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου έχουν φέρει στο φως έναν μεγάλο αριθμό ευρημάτων, τα οποία μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την χλωρίδα την περίοδο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και συμπληρώνουν την εικόνα του δάσους που υπήρχε στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου την εποχή αυτή.
Οι επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους θα μπορούν σύντομα να δουν τα ευρήματα των σωστικών ανασκαφών του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου σε ειδική έκθεση που προγραμματίζεται για το προσεχές καλοκαίρι στους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι.
Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά εκθέματα με τα οποία ενισχύεται η ορθολογική και μουσειακή ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο όπως είναι γνωστό αποτελεί κεντρικό μνημείο για την ένταξη της Λέσβου, στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Γεωπάρκων της UNESCO.