Από την επεξεργασία των στοιχείων που έγινε στην Αθήνα μετά τους ελέγχους του ΙΚΑ, η Λέσβος κατατάσσεται πλέον μεταξύ των πρώτων θέσεων του μαυροπίνακα με τις περιοχές της Ελλάδας όπου ανθεί η ανασφάλιστη εργασία! Αυτό σημαίνει ότι το νησί μας μπαίνει στο μικροσκόπιο των "Ράμπο" του Ιδρύματος για περισσότερους ελέγχους.
Όσο και να προσπαθήσει κανείς να δικαιολογήσει στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης τους επιχειρηματίες που βρέθηκαν παραβάτες με αδήλωτους -ανασφάλιστους εργαζόμενους, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και για τους ίδιους τους συναδέλφους τους των κλάδων στους οποίους δραστηριοποιούνται. Και αυτό διότι πρωτίστως διαμορφώνονται ξεκάθαρα συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού όταν κάποιοι λειτουργούν "αεριτζίδικα" απέναντι στους άλλους που είναι τυπικοί καταβάλλοντας με χίλιες δύο δυσκολίες τις ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων τους.
Αναλυτικότερα:
Εξαιρετικά δυσάρεστες αναφορικά με την ανασφάλιστη εργασία στο νησί μας είναι οι διαπιστώσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ στην Αθήνα μετά την αξιολόγηση των στοιχείων από τους πρόσφατους ελέγχους του κλιμάκιου του Ιδρύματος που μετέβη αιφνιδιάστηκα "σαρώνοντας" τις προηγούμενες ημέρες κυρίως στις τουριστικές περιοχές του νησιού μας.
Με βάση αυτά τα στοιχεία προκύπτει πως πάνω από το 60% των επιχειρήσεων της Λέσβου που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν να απασχολούν ανασφάλιστους υπαλλήλους.
Τι βρήκαν οι Επιθεωρητές
Οι έλεγχοι του ΙΚΑ που διενεργήθηκαν στην περιοχή μας ξεκίνησαν από τις 5 Ιουλίου και ολοκληρώθηκαν στις 13 του μήνα μαζί με την Χίο, καθώς τα δύο νησιά μπήκαν αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο συγκεκριμένου κλιμακίου της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ελέγχων του ΙΚΑ, το κλιμάκιο από την Αθήνα έλεγξε κατά την παραμονή του στο νησί μας 63 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 38 βρέθηκαν απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό και μόλις οι 25 να μην έχουν παραβάσεις σε θέματα ασφάλισης των υπαλλήλων τους.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι Επιθεωρητές του ΙΚΑ κατά την παραμονή του στο νησί μας επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε επιχειρήσεις υγειονομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος δηλαδή, τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια καφετέριες και μπαρ κατά κύριο λόγο, επιλέγοντας να επισκεφθούν πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές.
Συνολικά κατέγραψαν 225 εργαζόμενους σε σύνολο 68 επιχειρήσεων του νησιού μας εκ των οποίων οι 114 βρέθηκαν ανασφάλιστοι του (στις 38 επιχειρήσεις που προαναφέραμε) ενώ οι 111 ήταν ασφαλισμένοι στις 25 επιχειρήσεις στις οποίες δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.
Τα παραπάνω στοιχεία σύμφωνα με τα κεντρικά του ΙΚΑ είναι απογοητευτικά ιδιαίτερα μάλιστα όταν η Ειδική Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ είχε διενεργήσει ελέγχους και πέρυσι το καλοκαίρι στη Λέσβο προειδοποιώντας μάλιστα τους παραβάτες ότι θα επανέλθει.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, Μάρκος Τούντας χθες από την Αθήνα στα "Νέα της Λέσβου" «Πραγματικά ούτε κι εμείς με την εμπειρία που έχουμε σε τέτοια θέματα δεν περιμέναμε ότι θα διαπιστώναμε τέτοια έξαρση στην ανασφάλιστη εργασία στο νησί σας. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι υπηρεσία μας διενέργησε εκτεταμένους ελέγχους και πέρυσι το καλοκαίρι και ελπίζαμε ότι κάποιοι εργοδότες θα είχαν συμμορφωθεί. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν το βλέπουμε και μάλιστα δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι τα ποσοστά της ανασφάλιστης εργασίας που διαπιστώνονται στη Λέσβο, κατατάσσουν την περιοχή στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά σύμφωνα με τα στοιχεία μας».
Αυτό σημαίνει ότι η Λέσβος κατατάσσεται στις περιοχές "ειδικής αντιμετώπισης" δηλαδή οι Επιθεωρητές του Ιδρύματος δεν θα αφήσουν το νησί μας "σε χλωρό κλαρί" μέχρι να διαπιστωθεί συμμόρφωση και μείωση των πραγματικά υπερβολικών ποσοστών αδήλωτης εργασίας που διαπιστώθηκαν.
Τα πρόστιμα
Στις 57.000 ευρώ ανέρχεται το σύνολο των προστίμων που επιβλήθηκαν από τα κεντρικά του ΙΚΑ στις 38 επιχειρήσεις με ανασφάλιστους και κλιμακώνονται στην καθεμία ανάλογα με τον αριθμό του προσωπικού που βρέθηκαν να απασχολούν χωρίς να το έχουν δηλώσει.
Επιπλέον των παραπάνω αναμένεται να ακολουθήσει και ο καταλογισμός των εισφορών στους εργοδότες για τους εργαζόμενους τους που δεν τους είχαν ασφαλίσει.
Καλύτερα στη Χίο
Σε σχέση με τα όσα διαπιστώθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, καλύτερη παρασάγγας είναι η κατάσταση που διαπιστώθηκε στη γειτονική Χίο.
Το παραπάνω αν κρίνει κανείς πως σε δείγμα 28 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν βρέθηκαν 34 ανασφάλιστοι και 50 ασφαλισμένοι ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανέρχονται σε 17.000 ευρώ.