Την υπεράσπιση του κατηγορουμένου είχε ο γνωστός ποινικολόγος των Αθηνών Αλέξης Κούγιας, η αίτηση του οποίου για αναγνώριση του ελαφρυντικού προτέρου έντιμου βίου και "εν βρασμώ ψυχής" απερρίφθη από το δικαστήριο, το οποίο επέβαλε δις ισόβια στον κατηγορούμενο για τους 2 φόνους.
Επιεικής όμως χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους η απόφαση του δικαστηρίου για τα 2 κιλά χασίς που είχαν βρεθεί στην κατοχή του κατηγορουμένου, καθώς η κακουργηματική κατηγορία μετατράπηκε σε πλημμεληματική, δεδομένου πως το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό του 39χρονου ότι η μεγάλη ποσότητα της κάνναβης προοριζόταν για δική του χρήση και όχι για πώληση σε τρίτους.
Το δικαστήριο
Η δίκη ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Παρασκευής και διακόπηκε στη μία μετά τα μεσάνυχτα, ενώ συνέχισε στις 9 το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ της ίδιας μέρας. Εκτός από τον Αλέξη Κούγια, συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου ήταν και ο Αγιασώτης δικηγόρος Τάσος Χατζηγιάννης, ενώ στην πολιτική αγωγή ήταν ο Μυτιληνιός δικηγόρος του Νίκος Χωριατέλλης και ο δικηγόρος εξ Αθηνών, Γιάννης Μελανίνης.
Κατά τις δύο μέρες της δίκης αναζωπυρώθηκαν οι μνήμες του εγκλήματος με τον κατηγορούμενο να ισχυρίζεται ότι βρισκόταν σε άμυνα, καθώς όπως είπε τα δύο θύματα τον απείλησαν για τη ζωή του κινούμενα εναντίον του στο μοιραίο νυχτερινό ραντεβού, που είχαν τον Απρίλιο του 2012, στην περιοχή του Ντιπίου. Ο ίδιος αιτιολόγησε την κόντρα μεταξύ τους ότι τότε είχε αντιδράσει έντονα πληροφορούμενος ότι ως αρχηγός εμπλεκόταν στην υπόθεση της διάρρηξης του Ταξιάρχη Μανταμάδου, κάτι που όπως είπε ο κατηγορούμενος, ο τελευταίος μελετούσε καιρό με άλλους, αλλά εκείνος προσπαθούσε να τον αποτρέψει θεωρώντας μία τέτοια ενέργεια ως "ιεροσυλία".
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η υπόθεση της διάρρηξης του Ταξιάρχη Μανταμάδου τυπικά δεν έχει εξιχνιαστεί ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων, αν και την περίοδο του εγκλήματος μετά τη σύλληψη του Σ.Χ. για το φονικό υπήρξε η εκτίμηση πως εκτός από τις συναλλαγές με ναρκωτικά ενδεχομένως να προέκυψε και διαφωνία στην "μοιρασιά" των κλοπιμαίων, μολονότι ουδέποτε αποδείχθηκε κάτι τέτοιο.
Οι δικηγόροι
Να θυμίσουμε ότι ο 39χρονος ομολόγησε το έγκλημα στις 30 Απριλίου του 2012 ακριβώς 12 ημέρες μετά την τέλεση της αποτρόπαιας πράξης. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε ούτε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, καταδικάζοντάς τον σε δις ισόβια για τους δύο φόνους, ενώ όπως είπε ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Ι. Ζηλέλη, Νίκος Χωριατέλλης: «Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί δικαίωση για τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς εκτός από τα ισόβια για καθέναν από τους δύο φόνους που επέβαλε το Κακουργιοδικείο, αποδείχθηκε - και το δικαστήριο απεδέχθη - πως δύο νέοι άνθρωποι που σκότωσε ο δράστης δεν εμπλέκονταν με παράνομες δραστηριότητες και αυτό για μας είναι εξίσου σημαντικό».
Ικανοποιημένος όμως από την απόφαση δήλωσε και ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, που υπερασπίστηκε τον κατηγορούμενο. «Περιμένουμε το σκεπτικό της απόφασης προκειμένου να δούμε τα κίνητρα στα οποία αποδίδει το δικαστήριο το έγκλημα, είμαστε ωστόσο ικανοποιημένοι για την απεμπλοκή του πελάτη μου από περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών, καθώς το δικαστήριο δέχθηκε πως η ποσότητα χασίς προοριζόταν για δική του χρήση και δεν είχε σκοπό να την πουλήσει σε τρίτους.
Ήταν αναμενόμενο από πλευράς μας ότι δεν θα γίνονταν αποδεκτά τα ελαφρυντικά που αιτηθήκαμε στο δικαστήριο, καθώς συνήθως σε πρώτο βαθμό απορρίπτονται, θα επανέλθουμε όμως κατά την εξέταση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό», είπε ο κ. Κούγιας.
Το φονικό
Να υπενθυμίσουμε ότι το διπλό φονικό στα Κεραμειά είχε γίνει τη νύχτα της Πέμπτης 19 Απριλίου του 2012 προς Παρασκευή 20 του μηνός, ενώ τα δύο θύματα που εργάζονταν ως οικοδόμοι βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής από διερχόμενο στην αγροτική περιοχή "Άγιος Ιωάννης" Ιππείου, (περίπου 1 χιλιόμετρο από το Σχολείο του χωριού) εντός της καμπίνας του αγροτικού αυτοκινήτου του Ζηλέλη, όπου είχε βάλει φωτιά ο δράστης για να εξαφανίσει τα ίχνη του εγκλήματος, αλλά η φωτιά έσβησε λόγω έλλειψης οξυγόνου, καθώς ήταν κλειστά τα τζάμια στις πόρτες του αυτοκινήτου.
Είχε προηγηθεί το μοιραίο ραντεβού των δύο ανδρών με τον δράστη σε αγροτικό δρόμο του Ντιπίου όπου και έγινε το φονικό, ενώ στη συνέχεια μετέφερε τα πτώματα και το αυτοκίνητο στο σημείο όπου βρέθηκαν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι λίγες μέρες πριν την ομολογία του δράστη, πρώτα τα "Νέα της Λέσβου" έγραφαν τότε σε ρεπορτάζ τους ότι η Αστυνομία είχε βρει τον βασικό ύποπτο, αλλά προσπαθούσε να "δέσει" την υπόθεση με αποδεικτικά στοιχεία πριν προχωρήσει στη σύλληψή του.