Διημερίδα για το πάρκο Νησιώπης

  • Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014 15:06

Με εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διημερίδας με θέμα «ΠΑΡΚΟ ΝΗΣΙΩΠΗΣ: Ανάδειξη απολιθωμάτων και φυσικής κληρονομιάς ως μέσο για την ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού»,η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Ιουνίου 2014 στη Μυτιλήνη και το Σίγρι.

Στα πλαίσια της διημερίδας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη στη νησίδα Νησιώπη και παρουσίαση των έργων που έχουν υλοποιηθεί. Η διημερίδα οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της Πράξης «Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωμένου δάσους νησίδας Νησιώπης» τοοποίο έχει ενταθεί στο ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου. Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια της Πρόσκλησης 44 για έργα του άξονα προτεραιότητας 8 «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στη διημερίδα συμμετείχαν τα μέλη του Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ο Διευθυντής Γεωεπιστημών της UNESCO Καθηγητής PatrickMcKeever, οι εκπρόσωποι του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας-Ειρηνικού Καθηγητές IbrahimKomoo και ChangxingLong, η εκπρόσωπος του Δικτύου  Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων Δρ. KristinRangnes, το μέλος του Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO Δρ.GuyMartini, η αντιδήμαρχος της περιοχής Arouca και Πρόεδρος του Γεωπάρκου Arouca της Πορτογαλίας κα. MargaridaBelem, στελέχη του Γεωπάρκου Beigua οι οποίοι ασχολούνται με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης παράκτιων Γεωπάρκων με μεγάλη εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης γεωτουρισμού και τουρισμού υπαίθρου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος παρουσίασε το έργο «Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωμένου δάσους νησίδας Νησιώπης» το οποίο έχει ενταθεί στο ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου και αναφέρθηκε στο μεγάλο αναπτυξιακό ρόλο του και τα οφέλη του για την τοπική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του τουρισμού. Πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τη Λέσβο, στόχος του οποίου είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη του χερσαίου και του θαλάσσιου τμήματος του Απολιθωμένου Δάσους της νησίδας Νησιώπη με τη δημιουργία επισκέψιμου πάρκου και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας παρουσιάστηκαν εισηγήσεις καθώς και πετυχημένα παραδείγματα και διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης παράκτιων Γεωπάρκων, οι δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για εκπαιδευτικούς και δραστηριότητες κατάρτισης προσωπικού για λειτουργία θαλάσσιων Γεωπάρκων σε παράκτιες περιοχές και Γεωπάρκα αλλά και οι προτάσεις διεθνούς προβολής. Την δική τους εμπειρία παρουσίασαν τα στελέχη των Γεωπάρκων που έχουν δημιουργηθεί σε παράκτιες περιοχές. Στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν στις υποδομές που έχουν αναπτυχθεί αλλά και τα αποτελέσματα στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία και πώς αυτά αντιμετωπίζονται, την αποδοχή και συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και πόσο αυτή η προσπάθειά συνέβαλε στην οικονομική και γενικότερη ανάπτυξη του τόπου.

Την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014 οι συμμετέχοντες της διημερίδας επισκέφτηκαν το νέο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης με καραβάκι και πραγματοποιήθηκε από το Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Ν. Ζούρο επιτόπια παρουσίαση των παρεμβάσεων για την ανάδειξη των απολιθωμάτων και του θαλάσσιου πάρκου της Νησιώπης. Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις και παρατήρησαν τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί, γνώρισαν την ορνιθοπανίδα, τη χλωρίδα και γενικότερα το μοναδικό φυσικό και γεωλογικό περιβάλλον της νησίδας Νησιώπη.

Εξαιρετικά θετικά ήταν τα σχόλια από τους ειδικούς επιστήμονες εκπροσώπους της UNESCO, τους Διευθυντές και τα Στελέχη φορέων που διαχειρίζονται παράκτια γεωπάρκα για τις επεμβάσεις στο νέο θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης και τον τρόπο ανάδειξης των απολιθωμάτων.

Το Πάρκο της Νησιώπης, με τη λειτουργία του αναμένεται ότι θα συμβάλει στην προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού και θα συντελέσει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στην κατεύθυνση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς και της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Λέσβου και αναμένεται να αποτελέσει  θετικό παράδειγμα για την «πράσινη» ανάπτυξη.

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ