Μανιταρόσουπα με μπέικον

  • Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 13:22
Υλικά για 6 - 8 άτομα:
  • 800 γρ. μανιτάρια λευκά, σκουπισμένα με ένα νοτισμένο πανάκι και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 80 ml ελαιόλαδο (ή 60 γρ. βούτυρο της αρεσκείας μας)
  • 50 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι, μουλιασμένα για 30΄ σε 250 ml νερό και προσεκτικά στραγγισμένα, ώστε να μην πάρουμε μαζί και το χώμα που θα βγάλουν στο νερό (προαιρετικά)
  • 1.600 ml ζωμός κότας
  • 3 κουτ. σούπας τραχανάς ξινός (ή 1 πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους)
  • 1 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν ή ρίγανη, τριμμένα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος (ή 1 κεσές γιαούρτι αγελαδινό ή 150 γρ. κατίκι, που δίνουν μια ευχάριστη, υπόξινη νότα)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τα φύλλα από 1 - 2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 8 φέτες μπέικον (ή προσούτο ή σύγλινο ή νούμπουλο)

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Απλώνουμε τις φέτες του αλλαντικού της επιλογής μας σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και τις ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ξεροψηθούν και να γίνουν τραγανές. Μετά, τις βάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι (ή λιώνουμε το βούτυρο) σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα λευκά μανιτάρια και τη δάφνη και σοτάρουμε, ανακατεύοντας έντονα, μέχρι να «πιουν» εντελώς τα υγρά τους, για περίπου 10 - 12 λεπτά. Αν βάλουμε τα μανιτάρια πορτσίνι, τα ρίχνουμε 5 λεπτά μετά τα φρέσκα μανιτάρια.

Προσθέτουμε το ζωμό, τον τραχανά (ή την πατάτα), αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 35 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε την κρέμα γάλακτος, τη ρίχνουμε 10 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος. Οταν η σούπα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο, προσθέτουμε το εστραγκόν (ή τη ρίγανη) και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις) ή με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να προκύψει μία όσο το δυνατόν πιο λεία κρέμα. 

Αν χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι ή κατίκι, τα βάζουμε κατά την πολτοποίηση. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, μοιράζουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 φέτα μπέικον. 

  • Πηγή : gastronomos.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κέικ καρύδας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ