Διαδικασία:
Πλένουμε τα ψάρια, τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι, τα αλατοπιπερώνουμε καλά και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για 20 λεπτά να νοστιμίσουν. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το σκόρδο και τα κοτσάνια από το μαϊντανό και στρώνουμε από πάνω τις κουτσομούρες κυκλικά. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (στο 1½ - 2 για εστίες με κλίμακα μέχρι το 3, στο 5 - 6 για εστίες μέχρι το 9). Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε μήπως τα ψάρια κολλήσουν, καθότι η ποσότητα είναι μεγάλη, η κατσαρόλα, όταν τα βάζουμε, κρύα και τα ψάρια θα βγάλουν τα υγρά τους μέσα στα οποία θα μαγειρευτούν. Αν παρ’ ελπίδα κινδυνεύσουν να κολλήσουν, ρίχνουμε 1 - 2 κουτ. σούπας νερό κατά το μαγείρεμα.
Στο τέλος, ρίχνουμε το λεμόνι. Βγάζουμε τις κουτσομούρες από την κατσαρόλα προσεκτικά, περιχύνουμε με το λάδι, πασπαλίζουμε με τα φύλλα μαϊντανού και σερβίρουμε. Απλό, αλλά μοναδικής νοστιμιάς πιάτο.
* Το προφίλ του ψαριού
Ορισμένοι θεωρούν πως δεν έχουν τη νοστιμάδα των μπαρμπουνιών (με τα οποία μοιάζουν καταπληκτικά), έχουν όμως γεύση ντελικάτη και φίνα. Είναι κατά κανόνα μικρότερου μεγέθους από τα ξαδέλφια τους -με ορισμένες να μην ξεπερνούν το μέγεθος ψωμωμένου γαύρου- και έχουν τιμή χαμηλότερη (17 - 18 ευρώ το κιλό, έναντι 20 - 25 ευρώ τα μπαρμπούνια).
Η βασική διαφορά τους από τα μπαρμπούνια είναι ότι το κεφάλι τους μοιάζει να είναι κομμένο κάθετα. Από εκεί προκύπτει και το όνομά τους. Ενας τρόπος για να ξεχωρίσουμε τις ντόπιες από τις αλλοδαπές είναι η... μούρη τους: οι εισαγωγής μοιάζουν συνήθως περισσότερο με μπαρμπούνια, έχουν δηλαδή λιγότερο «κοφτό» προφίλ. Του Αμβρακικού οι κουτσομούρες θεωρούνται ότι έχουν ξεχωριστή νοστιμιά - οι Πρεβεζάνοι τις προτιμούν και από τα μπαρμπούνια!