Το ακρυλαμίδιο μπορεί να σχηματιστεί στα τρόφιμα κατά τη θερμική παρασκευή τους σε θερμοκρασίες που φτάνουν ή ξεπερνούν τους 120 βαθμούς Κελσίου, όπως για παράδειγμα στο τηγάνισμα και το ψήσιμο. Οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, τα μπισκότα, τα κράκερ, τα κριτσίνια, τα δημητριακά πρωινού, οι ψητές πατάτες, τα αρτοσκευάσματα και ο καφές βρέθηκαν αρχικά ότι περιέχουν ακρυλαμίδιο.
Η ακρυλαμίδη είχε είχε ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση καρκίνου και παλαιότερα, το 2002, από Σουηδούς ερευνητές.
Έκτοτε ακολούθησαν διάφορες έρευνες με αντικρουόμενα ευρήματα, αλλά είναι η πρώτη φορά που ένα ερευνητικό ινστιτούτο απευθύνει δημόσια προειδοποίηση για την ουσία.
Το Ινστιτούτο Τροφίμων του DTU επικοινώνησε με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων (EFSA) ζητώντας τη διενέργεια ελέγχων για πιθανούς υγειονομικούς κινδύνους.
Η EFSA δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα των Δανών το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.