Εδώ και πολλά χρόνια οι Οικολόγοι πράσινοι έχουμε κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί μας και είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε επιτέλους τις χωματερές να κλείνουν. Η υλοποίηση της κατασκευής των τριών Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Πολιχνίτο, Αντισσα και Γέρα προχωρά και αυτό είναι πολύ θετικό. Συζητήσαμε τις προσπάθειες του Δήμου για την ανακύκλωση στο νησί και την αναμενόμενη ενεργοποίηση της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης. Στο ζήτημα αυτό έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ και είναι επιβεβλημένο να υπάρξει ενεργοποίηση για την ταχύτατη επίσπευση των διαδικασιών.
Ενημερώσαμε τον κ Τσαμπάνη για τις πρόσφατες δηλώσεις της πρόεδρου του ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Κ. Λαζαρίδου, ότι από το 2014 το τέλος θα προστίθεται τέλος ταφής στο ποσό που καταβάλλεται ήδη σε κάθε περιοχή για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ και θα είναι 35 ευρώ τον τόνο. Τα έσοδα από το «τέλος ταφής» θα χρησιμοποιούνται κεντρικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης. Το ειδικό αυτό τέλος θα αυξάνεται μάλιστα κατά 5 ευρώ κάθε χρόνο μέχρι να φτάσει τα 60 ευρώ τον τόνο. Αυτό για τα δεδομένα της Λέσβου σημαίνει ότι από τα 42/tn που πληρώνει σήμερα ο Δήμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Μυτιλήνης στη ΔΕΔΑΠΑΛ αυτό το κόστος θα εκτοξευθεί σε βάθος χρόνου στα 102/tn!!! Όπως όλοι καταλαβαίνουμε κάτι τέτοιο θα δώσει τη χαριστική βολή στα οικονομικά του Δήμου ο οποίος ήδη με μεγάλη δυσκολία ανταποκρίνεται στην τιμολόγηση της διαχείρισης των απορριμμάτων από τη ΔΕΔΑΠΑΛ.
Είναι σημαντικό λοιπόν να δούμε επιτέλους ΑΜΕΣΑ τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ. Αυτό που για χρόνια προτείναμε εμείς για οικολογικούς λόγους είναι πλέον σημαντικό να εφαρμοστεί για την αποφυγή οικονομικής καταστροφής για το Δήμο. Η οικονομία μας στηρίζεται στην κατασπατάληση των φυσικών πόρων και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα απόβλητα. Όμως, μια κοινωνία χωρίς απόβλητα είναι εφικτή! Μπορούμε να μειώσουμε τα απόβλητα μας κατά 80-90% έως το 2020 αλλά θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε άμεσα είναι δραστική μείωση των απορριμμάτων με πολιτικές πρόληψης, και επαναχρησιμοποίησης, καθώς και να ενισχύσουμε την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Οι πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί και περιμένουν τις πρωτοβουλίες της πολιτείας. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι το κόστος από την κακή διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολύ υψηλό και από την περιβαλλοντική αλλά και από οικονομική σκοπιά.