ειδησεις σε τιτλους

Τρεις Έλληνες στη λίστα Forbes| Η κρίση γεννάει κροίσους

  • Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 18:10

Ανέγγιχτοι από την οικονομική κρίση είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη οι οποίοι συνεχίζουν να γιγαντώνουν τις περιουσίες τους.Ανάμεσά τους παραμένει για μια ακόμη χρονιά στη λίστα των πλούσιων ομογενών ο Λέσβιος στην καταγωγή Μάϊκλ Ζαχαρής.

Αυξήθηκε μάλιστα ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς η σχετική λίστα που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το περιοδικό "Forbes" περιλαμβάνει πλέον 1.426 ονόματα, 210 περισσότερα από πέρυσι, που προέρχονται από 42 διαφορετικές χώρες.

Συνοπτικά. Φέτος έχουμε 210 νέους δισεκατομμυριούχους από 42 χώρες, οχτώ πέθαναν, 60 έχασαν λεφτά και βγήκαν από τη λίστα, ενώ οι θηλυκού γένους εκπρόσωποι αυξήθηκαν από 104 σε 138

Η συνολική περιουσία τους ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 5,4 τρισ. από 4,6 τρισ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για ποσό που φτάνει (σχεδόν) το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, (η τρίτη ισχυρότερη οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο).

Οι πρώτοι των πρώτων

Πρώτος εξακολουθεί να είναι, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, Κάρλος Σλιμ, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται κοντά στα 56 δισεκατομμύρια ευρώ, με τον Μπιλ Γκέιτς να ακολουθεί κατά πόδας, με 51,4 δισ.

Μεγάλη έκπληξη η αναρρίχηση στην τρίτη θέση ο Ισπανός Αμάνθο Γκαρθία, δημιουργός της εταιρείας ένδυσης Zara με περιουσία 43 δισ, περίπου 14 δισεκατομμύρια παραπάνω.

Τέταρτος της λίστας με 53,5 δισεκ. δολάρια (κατά 9,5 δισεκ. δολάρια πλουσιότερος από το 2012) ο Αμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Γουόρεν Μπάφετ.

Ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου πολυτελών προϊόντων LVMH, βρίσκεται στη 10η θέση, με περιουσία που εκτιμάται στα 29 δισεκ. δολάρια (έναντι 41 δισεκ. δολαρίων πέρυσι).

Στη λίστα βρίσκονται 138 γυναίκες, από 104 που ήταν το 2012

Η Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ, ιδιοκτήτρια της L’ Oreal, θεωρείται πλέον η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, με προσωπική περιουσία 30 δισεκ. δολαρίων (κατά 6 δισεκ. μεγαλύτερη από πέρυσι) και περνά από την 15η στην 9η θέση στον κόσμο, ξεπερνώντας την Αμερικανίδα Κρίστι Γουόλτον (κληρονόμο της αλυσίδας WalMart), που έως σήμερα κρατούσε τα σκήπτρα και πλέον βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως με 28,2 δισεκ. Δολάρια.

Το περιοδικό εντόπισε τρεις Έλληνες δισεκατομμυριούχους

Πρόκειται για τον Σπύρο Λάτση και την οικογένειά του, που εμφανίζουν περιουσία 3,3 δισ. δολαρίων, τον Αριστοτέλη Μυστακίδη με 2,7 δισ. δολάρια και το Φίλιππο Νιάρχο με 2,6 δισ. δολάρια.

Όπως γράφει το Forbes, ο μεγιστάνας της ναυτιλίας Σπύρος Λάτσης ανέκαμψε, έπειτα από το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. Οι μετοχές των εταιρειών του, EFG International, Lamda Development και ΕΛΠΕ σημείωσαν άνοδο το 2012.

Ο ίδιος μεταβίβασε μετοχές της Eurobank αξίας περίπου 300 εκατ. δολαρίων σε 9 νεότερα μέλη της οικογένειας και στο ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Ο Σπ. Λάτσης έχει πάρει τρία πτυχία από το London School of Economics και έχει μια θέση στο Δ.Σ. του Institute of Advanced Studies του Princeton.

Ο Σπύρος Λάτσης

 

 

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης

 

Ο 50χρονος Αριστοτέλης Μυστακίδης γεννήθηκε στη Ρώμη, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, συγκεκριμένα ως επιστημονικός σύμβουλος στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO). Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στη Βρετανία -εξ ου και η βρετανική υπηκοότητά του-, όπου και σπούδασε στο φημισμένο London School of Economics. Εκεί ξεχώρισε αμέσως, καθώς είχε και το πρόσθετο πλεονέκτημα να μιλάει έξι γλώσσες. Στη συνέχεια επιλέχθηκε από τους «κυνηγούς κεφαλών» μεγάλων πολυεθνικών για να στελεχώσει το τμήμα επενδύσεων ενός αμερικανικού κολοσσού της αγοράς παραγώγων, της Cargill. Παρέμεινε σε αυτήν για μία εξαετία, κατά την οποία αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία. Εκεί τον εντόπισε ο κ. Ριτς, τότε ιδιοκτήτης της Glencore που ακόμα ονομαζόταν Marc Rich & Co., και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα, το 1993. Εαν χρόνο μετά παρουσιάστηκε η μεγάλη ευκαιρία και ο κ. Μυστακίδης εξαγόρασε το 6% από τον βιαίως αποχωρούντα Ριτς.

Εκτοτε, σε συνεργασία με τους συνεταίρους του στην Glencore, ανέλαβε το τμήμα που ασχολείται με το trading ψευδαργύρου, χαλκού και μολύβδου, κερδίζοντας τη φήμη του καλύτερου διαχειριστή επενδύσεων σε βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως. Ταυτόχρονα εδραίωσε τη θέση του στον ευρύτερο όμιλο καταλαμβάνοντας θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των κυριότερων θυγατρικών της Glencore, όντας μέχρι σήμερα μέλος στα Δ.Σ. των Xstrata Plc, Katanga Mining Limited, Recylex S.A. και Mopani Copper Mines Plc. Ο ίδιος διατηρεί μεν το προφίλ ενός πολίτη του κόσμου, αλλά δηλώνει Ελληνας. Καίτοι αποφεύγει να μιλάει στα ΜΜΕ και το να βρει κανείς έστω και μια φωτογραφία του μοιάζει σχεδόν αδύνατο (ακόμα και η τελευταία έκδοση του «Forbes» δεν φιλοξενεί φωτογραφία του), ο κ. Μυστακίδης δηλώνει πως, παρότι έχει περάσει όλη του τη ζωή μακριά από την Ελλάδα, στο σπίτι και στην οικογένειά του μιλάνε ακόμα ελληνικά. Μάλιστα δεν αποκλείει στο μέλλον να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, κάτι που προς το παρόν πάντως φαντάζει μακρινό, αφού ο ίδιος μοιράζει τον ελεύθερο χρόνο του ανάμεσα στην κατοικία του στο Μπάαρ της Ελβετίας, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της Glencore, και στο προσωπικό του γραφείο στην Place de la Madeleine στο Παρίσι. Από τα ελάχιστα στοιχεία που μπορεί να αλιεύσει κανείς για τον Telis Mistakidis στο Διαδίκτυο ξεχωρίζει η συχνή αναφορά του ονόματός του από εξειδικευμένα στα σπορ αυτοκίνητα πολυτελείας sites. Φαίνεται πως αυτό είναι ένα από τα «πάθη» του, κάτι διόλου παράδοξο για έναν δισεκατομμυριούχο.

Μέχρι πέρυσι, όταν και οι μετοχές της εισήχθησαν στις αγορές του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ, η Glencore ήταν περίπου άγνωστη στο ευρύ κοινό. Παρ’ όλα αυτά, όσοι δραστηριοποιούνται στη διεθνή χρηματοπιστωτική σκηνή μιλάνε για μια εταιρεία με παρουσία σε 40 χώρες και προσωπικό που στη μητρική ξεπερνά τα 2.800 άτομα και σε επίπεδο θυγατρικών και ομίλου τα 53.000. Η Glencore είναι ένας κολοσσός στον χώρο των παραγώγων, ελέγχοντας σήμερα ένα αναλογικά τεράστιο τμήμα των διεθνών συναλλαγών επί ενεργειακών προϊόντων παράλληλα με ένα τεράστιο δίκτυο εταιρειών που παράγουν τις σχετικές πρώτες ύλες. Εχει παρουσία στην πρωτογενή αγορά (μέταλλα, ορυχεία, ενέργεια, δημητριακά, ακόμα και στην αγορά ηλεκτρισμού και υδάτων) σε Ασία, Αυστραλία, Αμερική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

 

Ο Φίλιππος Νιάρχος

 

 

Και ομογενείς στη λίστα

Στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του "Forbes" βρίσκονται ακόμη οι ομογενείς Τζορτζ Αργυρός που δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων και βρίσκεται στην 736η θέση με περιουσία 2 δισ. δολάρια, ο Μάικλ Τζαχάρης (φαρμακοβιομηχανίες) στην 792η θέση με 1,9 δισ. δολάρια και ο Ντιν Μητρόπουλος (χρηματοοικονομικά) στην 1.175η θέση και περιουσία 1,2 δισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι προέρχονται από τις ΗΠΑ καθώς στη λίστα του "Forbes" φιλοξενούνται 442 Αμερικανοί υπήκοοι. Οι Ασιάτες ανέρχονται σε 386 και οι Ευρωπαίοι σε 366. Υπάρχουν επίσης 103 δισεκατομμυριούχοι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

  • Πηγή : news247.gr

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ