Ο καπετάνιος Μουχαρέμ ασκεί το επάγγελμα τα τελευταία 32 χρόνια, διαθέτοντας ένα αλιευτικό σκάφος στην περιοχή Σεφερίχισαρ κοντά στη Σμύρνη.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Zaman, όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος", εξηγεί τους λόγους που τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με το δουλεμπόριο αντί με το ψάρεμα.
"Κερδίζαμε εύκολο χρήμα κάποτε με αυτόν τον τρόπο. Τώρα σταμάτησα, καθώς δεν άντεχα. Για τους δουλεμπόρους, η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία", σημειώνει ο Μουχαρέμ που είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για τη δράση του αυτή.
Σε ένα σημείο της συνέντευξής του αναφέρεται στη δράση της τουρκικής Ακτοφυλακής και τον τρόπο που βοηθούσε στη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.
"Μέσα στην υπόθεση βρισκόταν και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος της περιοχής. Ο αρχηγός συνέχεια μας έλεγε "κάντε εσείς αυτό που πρέπει και εγώ θα σας στηρίζω". Διότι και ο ίδιος έπαιρνε ποσοστά από τους δουλεμπόρους", επισημαίνει.
Ομολογεί πως μπήκε στο κύκλωμα μετά από πρόταση που δέχτηκε από τους δουλέμπορους πριν από περίπου 11 χρόνια και πως μετέφερε εκατοντάδες λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, ενώ δηλώνει μετανιωμένος.
"Όλο το σύστημα ξεκινά να λειτουργεί στα σύνορα. Οι λαθρομετανάστες μεταφέρονταν από την πόλη του Βαν στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί με λεωφορεία τους πήγαιναν στη Σμύρνη. Μετά αναλαμβάναμε εμείς.
Με το αλιευτικό μου σκάφος έπαιρνα 30 - 40 άτομα και τους παρέδιδα σε ιστιοπλοϊκά ή σε πλοία ξηρού φορτίου. Υπήρχαν ημέρες που μαζί με άλλους μεταφέραμε 3.000 άτομα. Οι δουλέμποροι εισέπρατταν 3.000 ευρώ ανά άτομο. Εγώ έπαιρνα 1.500 λίρες (650 ευρώ) ανά δρομολόγιο", τονίζει.
Η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει πως κεντρικό σημείο διακίνησης λαθρομεταναστών είναι η Σμύρνη, με τα στοιχεία των τουρκικών αρχών να κάνουν λόγο για 18 επιχειρήσεις εναντίον διακίνησης λαθρομεταναστών όπου συνελήφθησαν 128 άτομα το 2012.