Θύμα της κρίσης η ΕΛ.ΑΣ: 16 αστυνομικοί έχουν αυτοκτονήσει από το 2010 έως το 2013

  • Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 17:22

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το θέμα των αυτοκτονιών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, με το σώμα της Αστυνομίας να μετρά 16 αυτοκτονίες από το 2010 έως το 2013 σύμφωνα με τον Νίκο Δέδνια.

 

Τα στοιχεία τα οποία διαβιβάστηκαν σε έγγραφο του κ. Δένδια, προέρχονται από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ και αποκαλύπτουν ότι μόνο το 2013 σημειώθηκαν πέντε αυτοκτονίες αστυνομικών.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τσουκαλά, Μαρία Διακάκη, Χαρούλα Καφαντάρη και Στάθη Παναγούλη που έφεραν το θέμα στη Βουλή, το θέμα των αυτοκτονιών στην αστυνομία, συνδέεται με την άσχημη οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ένστολοι λόγω των περικοπών, καθώς και στις συνθήκες στις οποίες οι αστυνομικοί καλούνται να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους, όπως η κόπωση, η έκθεση σε κινδύνους, οι πιέσεις που δέχονται από τους ανωτέρους τους και η απόδοση περιστατικών βίας στον υπερβάλλοντα ζήλο του κάθε αστυνομικού.

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι στις αυτοκτονίες των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ παίζουν ρόλο και τα διαζύγια τα οποία παρατηρούνται στο χώρο των αστυνομικών, τα οποία οδηγούν και στην κατάθλιψη.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, από τον Οκτώβριο του 2012 εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛΑΣ. Γίνεται ειδικότερα γνωστό ότι «η Διεύθυνση Υγειονομικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχοντας υπόψη τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, κάτω από τις οποίες ο αστυνομικός καλείται να ανταπεξέλθει στο έργο του, από τον Οκτώβριο του 2012 εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα επισκέψεων ψυχολόγων σε αστυνομικές υπηρεσίες, σε πανελλαδικό επίπεδο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-Ενημέρωση του αστυνομικού προσωπικού σχετικά με το ρόλο του ψυχολόγου στο Σώμα της ΕΛΑΣ, τις δυνατότητες αξιοποίησής του, τη γνωριμία και εξοικείωσή του με το αστυνομικό προσωπικό για την αγόγγυστη επικοινωνία και στήριξη, όταν αυτό απαιτηθεί.

-Ευαισθητοποίηση του προσωπικού σε ψυχολογικά θέματα που πιθανόν να προκύψουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του (άγχος, μετατραυματικό stress, απευαισθητοποίηση κλπ) καθώς και επισήμανση της σπουδαιότητας των παραπομπών του προσωπικού με παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, για την προστασία του ιδίου του ατόμου αλλά και της κοινωνίας γενικότερα

-Παροχή ψυχολογικής στήριξης στο προσωπικό όποτε αυτό ζητηθεί

-Ενημέρωση και διαλέξεις προς ευαισθητοποίηση και διαρκή ενημέρωση καθώς και ανοιχτή συζήτηση και κατάθεση προτάσεων σχετικά με θέματα που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό και στα οποία μπορεί να παρεμβαίνει ψυχολόγος

-Συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων και παρατηρήσεων στις περιοχές ευθύνης των ψυχολόγων για την καλύτερη δυνατή προσέγγιση και επίλυση των αιτιών δυσπροσαρμοστικών εκδηλώσεων.

Την ίδια ώρα από τις Ειδικές Επιτροπές Ελέγχου Καταλληλότητας Αστυνομικών για τη χρήση πυροβόλων όπλων, που έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν στην εδαφική περιφέρεια των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, εξετάζονται, σε καθημερινή βάση, 30 περίπου άτομα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρει επίσης ο κ. Δένδιας, με στόχο την ουσιαστική προστασία του προσωπικού, την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, δόθηκαν εντολές στους Διοικητές όλων των Υπηρεσιών για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν προβλημάτων του προσωπικού ώστε η παρέμβαση των ειδικών (ψυχολόγων) να είναι άμεση.

 

  • Πηγή : iefimerida.gr

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ