Μπορεί μία εικόνα να αλλάξει τον κόσμο; Μάλλον όχι, όμως μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα και να κινητοποιήσει τους πολίτες και όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτές τις εικόνες, οι «χίλιες λέξεις» μοιάζουν λίγες και ανίκανες να την περιγράψουν.
Ο Άρης Μεσσήνης είναι «υπεύθυνος» για πολλές από αυτές τις εικόνες που μας κάνουν να προβληματιζόμαστε, να σκεφτόμαστε διαφορετικά και μας αναδεικνύει συναισθήματα που πολλές φορές ίσως να θεωρούσαμε ότι τα έχουμε χάσει ή έχουν «βυθιστεί» σε σκοτεινά δωμάτια της συνείδησής μας.
Ο διεθνούς φήμης φωτογράφος, σε αντίθεση με αυτό που έχει συνηθίσει να κάνει, τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει αυτός το «θέμα». Ο βραβευμένος με το Bayeux-Calvados, φωτορεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου (AFP), Άρης Μεσσήνης, κατά τη διάρκεια κάλυψης μιας άφιξης προσφύγων στη Λέσβο, κρέμασε τη μηχανή στον ώμο για να βοηθήσει ένα μικρό παιδί να πατήσει στη στεριά.
Η φωτογραφία έχει γίνει θέμα σε πολλά διεθνή Μέσα. Ο Άρης Μεσσήνης, όμως, έχει «πρωταγωνιστήσει» σε πολλές άλλες συναδέλφων του, καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που βοήθησε μετανάστες και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. «Όταν έρθει εκείνη η στιγμή και πρέπει να βοηθήσεις έναν πρόσφυγα ή έναν μετανάστη ξεχνάς με ποια ιδιότητα βρέθηκες εκεί. Εκείνη τη στιγμή είσαι άνθρωπος και οποιοσδήποτε άνθρωπος με την έννοια που το λέω θα έκανε το ίδιο», είπε στο altsantiri.gr, από τη Λέσβο όπου βρίσκεται τις τελευταίες μέρες.
«Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στη Λέσβο δεν μπορούν εύκολα να αποτυπωθούν σε μια φωτογραφία», υπογράμμισε και συνέχισε: «Το προσφυγικό ζήτημα έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που αναφέρονται στα Μέσα και σίγουρα πρέπει να βρεθούν λύσεις για αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα με βάρκα τους την… ελπίδα».
Όταν έφτασε η βάρκα με τους μετανάστες που φαίνεται στη φωτογραφία δεν υπήρχαν στην περιοχή ούτε διασώστες, ούτε εθελοντές για να βοηθήσουν. «Δεν γίνεται σε όλα τα σημεία που έρχονται οι βάρκες να υπάρχουν διασώστες και εθελοντές. Κάποια σημεία είναι βραχώδη και πολλές φορές τυχαίνει να είμαστε εκεί μόνο φωτογράφοι. Τι θα κάνεις; Θα τους αφήσεις να πνιγούν για να βγάλεις φωτογραφίες; Εκεί θυμάσαι ότι είσαι άνθρωπος και κάνεις το αυτονόητο. Απλά τώρα έτυχε μια σχετική φωτογραφία να δει το φως της δημοσιότητας», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Τις προάλλες βοήθησα δύο μωρά, σχεδόν νεογέννητα, να μην πνιγούν».
O Άρης Μεσσήνης έχει δει με τα μάτια του και έχει φωτογραφίσει την προσφυγιά σε όλες τις διαστάσεις της σε πολλές χώρες και όχι μόνο στην Ελλάδα. Εκτός από το βραβείο Bayeux-Calvados (2012), το οποίο αφορά στους πολεμικούς ανταποκριτές, κατακτά κι άλλο ένα. Αυτό του ανθρώπου (με την έννοια που το εννοεί ο ίδιος).
Ο Άρης Μεσσήνης μας κάνει να νιώθουμε ξανά άνθρωποι και για αυτό τον λόγο τον να τον ευχαριστήσουμε είναι λίγο, ίσως και αδιάφορο. Οι πράξεις του στέλνουν ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι σύμπτωση που αυτή η φωτογραφία κυκλοφόρησε ένα μήνα μετά την κατάπτυστη συμπεριφορά της εικονολήπτριας ουγγρικού καναλιού που κλώτσησε και έβαλε τρικλοποδιές σε μετανάστες, στα σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας. Και λίγες ώρες μετά την επίσης απάνθρωπη συμπεριφορά του Έλληνα αστυνομικού που κλωτσάει μετανάστες στη Λέσβο. Το «νόμισμα» δυστυχώς έχει δύο απόψεις, αλλά είτε το θέλουν είτε όχι οι εκφραστές του μίσους, ενέργειες σαν του Άρη Μεσσήνη, θα είναι αυτές που θα κερδίζουν το θαυμασμό και την εκτίμηση της μεγάλης πλειοψηφίας των «ανθρώπων».
Ο Άρης Μεσσήνης είναι επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Ελλάδα. Είναι γιος του επίσης διακεκριμένου φωτορεπόρτερ Δημήτρη Μεσσήνη (από τον λογαριασμό του οποίου προέρχονται και οι φωτογραφίες) και πριν από τη βράβευσή του στον θεσμό «Bayeux – Calvados for War Correspondents» έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, και στα «Days Japan 2012», «Fotoweek 2011» και «NPPA». Είναι παντρεμένος και έχει τρία κορίτσια.