Πάρτε ένα χαρτί και καταγράψτε τα 20 θέλω που σας έρχονται πρώτα στο μυαλό. Προσπαθήστε να είναι αυθόρμητα. Διαβάζοντας τα πώς νιώθετε; Ποια από αυτά τα θέλω είναι δικά σας και ποια είναι θέλω άλλων; Τι κάνετε για να υλοποιηθούν; Τα περισσότερα από αυτά είναι υλικά ή όχι;
Είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς πως οι επιθυμίες του συνδέονται με ανάλογες σκέψεις και συναισθήματα. Όταν σας γεννιούνται επιθυμίες υπάρχουν σκέψεις που σας οδήγησαν σ΄ αυτές. Και αρχίζετε να βιώνετε συναισθήματα σύμφωνα μ’ αυτές τις επιθυμίες. Οπότε ποια είναι η σκέψη αυτή; Αναρωτηθείτε πως σας δημιουργήθηκε.
Οι τρεις βασικές λειτουργίες του μυαλού η επιθυμία, η σκέψη και το συναίσθημα αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται. Οι άνθρωποι που σκέφτονται πιο κριτικά κατανοούν τη στενή σχέση ανάμεσα στις επιθυμίες, στις σκέψεις και στα συναισθήματα. Για αυτό και αναλύουν διαρκώς τις επιθυμίες που κατευθύνουν τη συμπεριφορά τους αλλά και τις σκέψεις που προκαλούν τις επιθυμίες αυτές.
Δείτε παρακάτω μερικές γενικές στρατηγικές για να το καταφέρετε:
•Συνειδητοποιήστε ότι πίσω από κάθε συμπεριφορά κρύβεται μια επιθυμία. Κάντε έναν κατάλογο με τις συμπεριφορές σας που προκαλούν προβλήματα όχι μόνο σε εσάς αλλά και στους γύρω σας. Εξηγήστε καθεμιά από τις συμπεριφορές αυτές και καταγράψτε τις ερμηνείες σας. Ποια είναι τα κίνητρα σας;
•Αναλογιστείτε τις συνέπειές τους. Είναι πολύ σημαντικό να δείτε πως μια επιθυμία σας μπορεί να σας αλλάξει την ζωή σας προκειμένου να την πραγματοποιήσετε. Σκεφτείτε το ρίσκο της.
•Κάντε έναν κατάλογο με όλα όσα πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να κάνουν τις συμπεριφορές σας λιγότερο προβληματικές. Η συμπεριφορά σας επηρεάζεται από τις καταστάσεις που βιώνετε. Αντιδράστε. Μήπως πρέπει να αλλάξετε κάποια πράγματα στη ζωή σας; Να δώσετε τέλος σε μια κακή σχέση που σας ταλαιπωρεί; Να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού; Να ακολουθήσετε άλλη στρατηγική.
•Καταρτίστε ένα λεπτομερές σχέδιο βάσει του οποίου θα επιχειρήσετε να αλλάξετε τις προβληματικές συμπεριφορές σας. Όσο πιο λεπτομερές είναι τόσο πιο χρήσιμο θα σας φανεί.