Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Μύρινα και ήταν ανοιχτή τόσο στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και σε τοπικούς φορείς και κατοίκους του νησιού.
Στην κατάμεστη αίθουσα, τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, καθώς για τους πτυχιούχους, με την παραλαβή του πτυχίου τους, κλείνει ένας κύκλος ζωής και ένας άλλος ανοίγει.
Στην τελετή το παρών έδωσε η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης, ο Αντιδήμαρχος Νίκοw Μοσχάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης, ο Ταξίαρχος του νησιού Λάμπρος Τζούμης και ο Διοικητικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Λήμνου Παντελής Χάρος.
Η τελετή καθομολόγησης για τους 15 αποφοίτους της σχολής ολοκληρώθηκε με πλούσιο μπουφέ.
Αμέσως μετά την τελετή στον ίδιο χώρο, ο Πρύτανης κ. Γκρίτζαλης μαζί με τον πρόεδρο του τμήματος Επιστήμης και Διατροφής κ. Τρούμπη, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο Πρύτανης, αφού εξήγησε τη σπουδαιότητα της λειτουργίας του τμήματος, ξεκαθάρισε πως η λειτουργία του, πραγματοποιήθηκε μετά από σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του κράτος, γνωρίζοντας πολύ καλά το αντικείμενο σπουδών και το νησί στο οποίο θα δημιουργηθεί.
Η κρίση όμως, ήταν αυτή που δημιούργησε αρκετά προβλήματα καθώς στο ΦΕΚ αναφέρεται πως η σχολή θα έπρεπε να έχει 30 μόνιμους καθηγητές και όχι 5, που έχει σήμερα.
Οι λύσεις που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια δεν επαρκούν καθώς είναι η μόνη σχολή που λειτουργεί με τόσο λίγο προσωπικό, ενώ στάθηκε στο μηδενικό μόνιμο διοικητικό προσωπικό καθώς και στην έλλειψη ειδικού εργαστηριακού τεχνικού προσωπικού, του οποίου μεν τα ονόματα έχουν κοινοποιηθεί, η πολιτεία όμως δεν έχει προχωρήσει στην πρόσληψή τους.
Ο κ. Γκρίτζαλης, κατά την αναφορά του στην έλλειψη προσωπικού αναρωτήθηκε, «αν με τόσα κενά το τμήμα έχει καταφέρει τόσες σπουδαίες διακρίσεις, τι άλλο θα μπορούσε να παρουσιάσει, αν η Πολιτεία είχε κάνει το χρέος της;».
Ο πρύτανης, ξεκαθάρισε πως για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος υπεύθυνο είναι το Υπουργείο παιδείας, το οποίο όμως στις οχλήσεις του πανεπιστημίου, πέρα από την αναγνώριση των δίκαιων αιτημάτων, δεν έχει δώσει ακόμη σαφής απαντήσεις.
Μάλιστα, σχολίασε και τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί λουκέτου του τμήματος λέγοντας «Μας ρώτησαν για τα μη αυτοδύναμα τμήματα αν θέλουμε να συνεχίσουν. Σαφώς και το τμήμα της Λήμνου θέλουμε να συνεχίσει, αλλά η συνεισφορά της Πολιτείας είναι σημαντική».
Κατά τη συνέντευξη έγινε λεπτομερής αναφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις που διαθέτει η Πανεπιστημιακή Σχολή Λήμνου. Επίσης, σήμερα για τη στέγαση των φοιτητών υπάρχουν 16 κλίνες ενώ δωρεάν σιτίζονται 86 φοιτητές. Για όλους του υπόλοιπος έχει οριστεί η καταβολή των 2,80€ για πρωινό μεσημεριανό και βραδινό.
Αναφορά έγινε και στην επαγγελματική αποκατάσταση των απόφοιτων, με πρόσφατο παράδειγμα επιχείρησης από την Κρήτη η οποία προσέλαβε δύο απόφοιτους της σχολής.
Ο κ. Γκρίτζαλης επανέλαβε αρκετές φορές την σπουδαία δουλειά που γίνεται στο τμήμα αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η σχολή της Λήμνου «παράγει επαγγελματίες». ‘Όσο για την μετονομασία τμημάτων ανά την Ελλάδα σε παρεμφερή με αυτό της Λήμνου, ανέφερε πως «η πρωτοτυπία πάντα αντιγράφεται, μα δεν παύει πάντα να είναι αντίγραφο».
φωτογραφικό υλικό και βίντεο limnosfm100.gr