Μία σειρά σημαντικών γεγονότων της νεότερης ιστορίας σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδος και της Ρωσίας δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών με επίκεντρο τη Λήμνο.
Το 1770 ο ρωσικός στόλος υπό τους αδελφούς Ορλώφ φθάνει στη Λήμνο και πολιορκεί το κάστρο 3 μήνες. Οι ναύτες από τη μοίρα του ρωσικού στόλου που σκοτώθηκαν στη μάχη εναντίον των Τούρκων κηδεύτηκαν στο Μούδρο.
Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 και την επικράτηση των Μποσελβίκων χιλιάδες στρατιωτικοί του Λευκού Στρατού και πολιτικοί με τις οικογένειες τους εγκατέλειψαν τη νότια Ρωσία ενώ οι Ρώσοι που έφθασαν στη Λήμνο το Μάρτιο του 1920 υπολογίζονται σε πάνω από 5.000 άτομα.
Εγκαταστάθηκαν υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα συμμαχικά στρατόπεδα του Πορτιανού και του Μούδρου ενώ η έλλειψη τροφής και οι κακουχίες προκάλεσαν πολλούς θανάτους.Υπολογίζεται ότι πάνω από 400 άτομα θάφτηκαν στο ρωσικό νεκροταφείο της Λήμνου στο ακρωτήρι Πούντα και στο συμμαχικό νεκροταφείο του Μούδρου.
Η προσπάθεια εντοπισμού και ανασύστασης του ρωσικού νεκροταφείου που έγινε στη Πούντα καθώς και της τέλεσης των ετήσιων μνημόσυνων από τη ρωσική πλευρά άρχισαν το 2004. Το ενδιαφέρον για έρευνα, επίσκεψη και ανασυγκρότηση των ιστορικών τόπων των κοιμητηρίων ενεργοποίησε ένα δίκτυο θεσμικών αλλά και διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των Ρώσων επισκεπτών και των κατοίκων της Λήμνου.
Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για το έτος Ελλάδος στη Ρωσία 2016 είναι και η δημιουργία μίας περιοδικής έκθεσης που θα σκιαγραφεί το ιστορικό πλαίσιο και τους ιστορικούς δεσμούς της Λήμνου με την Ρωσία μέσα από την παρουσίαση ντοκουμέντων, φωτογραφικού υλικού, εγγράφων, συνεντεύξεων. Την έκθεση μπορεί να συνοδεύει οπτικοακουστική παραγωγή – ντοκιμαντέρ καθώς και δίγλωσσος κατάλογος 100 σελίδων.