Μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής : « Το πρόσφατο συνέδριο για το λάδι, όχι τόσο για όσα ακουστήκαν σ’ αυτό, όσο κυρίως για όσα ειπώθηκαν στους διαδρόμους και στις παράλληλες εκδηλώσεις του συνεδρίου μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων, πρέπει να κάνει τους Λέσβιους αγρότες να ανησυχούν.
Στην κατοχή, οι Γερμανοί κατακτητές ήρθαν με τον στρατό τους, επιτάξανε τα τοπικά ελαιοτριβεία και έστελναν το λάδι μας στη Γερμανία. Σήμερα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου, η «επίταξη» του λαδιού μας, και η καθυπόταξη των κατοίκων του νησιού μας επιδιώκεται να γίνει με άλλα μέσα».
Και συνεχίζει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «…Αν πραγματικά οι διοργανωτές ενδιαφέρονταi να δώσουν στους Γερμανούς καταναλωτές το λάδι των Λέσβιων παραγωγών «με τιμές προϊόντων που περιέχουν την αξία τους», τότε ας οργανώσουν συνέδρια στη Γερμανία, όπου θα δείξουν τον κόπο και την προσπάθεια που κάνει για να συλλέξει και τυποποιήσει το λάδι του ο Λέσβιος παραγωγός από τα λιόδεντρα. Έτσι αντί να πείσουν τους Λέσβιους να πουλήσουν φτηνά, ας πείσουν τους Γερμανούς να αγοράσουν "ακριβά" στο όνομα και της ελληνογερμανικής συνεργασίας.
Ας αλλάξουν επιτέλους και τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς κριτηρίων ποιότητας ελαιόλαδου, ώστε να μην μπορούν οι πολυεθνικές να «νοθεύουν» τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, έτσι ώστε να μπορεί ο μικρός παραγωγός να τους συναγωνιστεί αλλά και ο καταναλωτής για τον οποίο λένε ότι νοιάζονται να αγοράζει πραγματικά καλό λάδι».
Καταλήγοντας σημειώνει μεταξύ άλλων
«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Λέσβου πιστεύει πως παραγωγική ανασυγκρότηση με την εφαρμογή του μνημονίου σε κανένα τομέα της οικονομίας μας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Όχι μόνο γιατί το μνημόνιο αφαιρεί απαραίτητους πόρους για την ανάπτυξη του τόπου μας και καταστρέφει τις υποδομές της υπαίθρου, αλλά και γιατί έχει ως στόχο την πολιτική, οικονομική και εθνική υποδούλωση της χώρας μας.
Απαιτείται ριζική αλλαγή της αγροτικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα (Ευρωπαϊκό, εγχώριο, τοπικό).
Eμείς υποστηρίζουμε μια ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική με αύξηση των προϋπολογισμού για τη γεωργία, στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών με τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής και ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών…»