Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου: "Τί νερό πίνουμε;"

  • Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 19:06

Μετά από τις επαφές που είχαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου και την μηδενική ανταπόκριση - όπως σημειώνουν-  της ΔΕΥΑΛ σε πρόταση που κατέθεσε στις 23 Οκτωβρίου, που στόχο είχε μία κοινή συνεννόηση για την διασφάλιση της ποιότητας και της διαχείρισης του νερού,  επανέρχονται σήμερα με μια σειρά νέων ερωτημάτων θέτουν με θέμα την ποιότητα του πόσιμου νερού. 

α. Ερωτήματα προς Δήμο Λέσβου και ΔΕΥΑΛ.

  1. Ποιες περιοχές στην πόλη της Μυτιλήνης έχουν ακόμα σωληνώσεις από αμίαντο και σίδερο; Υπήρξε ενημέρωση για τα προβλήματα στην ποιότητα του νερού λόγω προβληματικών σωληνώσεων, έτσι ώστε οι πολίτες να να πάρουν τα μέτρα τους; Δόθηκε ή θα δοθεί χρονοδιάγραμμα επίλυσης μέσω αντικατάστασης των σωληνώσεων; Έχει μπει σε κάποια προτεραιότητα στα επιχειρησιακά σχέδια του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ; Ποια είναι η κατάσταση στην υπόλοιπη Λέσβο, έστω στις περιοχές που έχει επεκταθεί και είναι υπεύθυνη η ΔΕΥΑΛ;

                Υπενθυμίζουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν υποχρέωση βάσει Υγειονομικής Διάτα      ξης Υ2/2600/2001 “Ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης” συμμόρφωση    προς την  οδηγία 98/83/ΕΚ άρθρο 8 παρ.3“ ...οι Αρμόδιες Αρχές εξασφαλίζουν ότι            η παροχή νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, το οποίο αποτελεί ενδεχόμενο κίνδυνο     για την ανθρώπινη υγεία απαγορεύεται και      διακόπτεται ή περιορίζεται η χρήση       του ή αναλαμβάνονται οι αναγκαίες ενέργειες για να προστατευθεί η ανθρώπινη    υγεία. Στις περιπτώσεις αυτές οι καταναλωτές ενημερώνονται αμέσως σχετικά                και τους παρέχονται οι απαραίτητες οδηγίες.”.

  1. Πόσο επαρκής είναι η στελέχωση στα κοινοτικά διαμερίσματα της Λέσβου ειδικευμένων εργαζομένων για την σωστή συντήρηση των δικτύων των νερών; Αν πάρουμε την περίπτωση των υδραυλικών η εικόνα που έχουμε εμείς είναι ότι ελάχιστοι έχουν μείνει στα χωριά και αυτοί είναι κοντά στην σύνταξη. Όταν υπάρχει κάποια βλάβη ή διαρροή οι τοπικοί ειδοποιούν κεντρικά την ΔΕΥΑΜ και ο υδραυλικός πηγαίνει συνήθως μετά από κάποια/ες μέρες για να την επισκευάσει. Παρέχεται κάποια ξεχωριστή εκπαίδευση κατάρτισης στους υδραυλικούς  έτσι ώστε εκτός από τις βασικές υδραυλικές γνώσεις τους να εξειδικευτούν στην σωστή συντήρηση των δικτύων με σωστές διαδικασίες καθαρισμού, απολύμανσης και χλωρίωσης των σωληνώσεων;
  2. 3.       Γίνονται αναλύσεις και για Βαρέα Μέταλλα (Σίδηρος, Υδράργυρος, Βαρέα Μέταλλα, Κασσίτερος, Μαγγάνιο) και για Χρώμιο (ολικό και εξασθενές);

β. Προτάσεις προς Δήμο Λέσβου και ΔΕΥΑΛ.

  1. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών-χημικών εξετάσεων που διεξάγονται πρέπει  να αναρτώνται στο internet στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΛ μαζί με τα επιτρεπτά όρια έτσι ώστε ο κάθε δημότης να μπορεί να ελέγξει ανά πάσα στιγμή την ποιότητα του παρεχόμενου νερού. Παρόμοιο σύστημα εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο στη Χίο από τον αντίστοιχο φορέα της ΔΕΥΑΧ, η οποία μάλιστα αναρτά στο internet τα ολοκληρωμένα και υπό παραλαβή έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα έργα υπό ένταξη, τα έργα σε εξέλιξη καθώς και τον χάρτη των νέων δικτύων.
  2. Να γίνονται συστηματικά καθαρισμοί-απολυμάνσεις-συντήρηση των σωληνώσεων του δικτύου της Μυτιλήνης αλλά και των λοιπών χωριών ευθύνης της ΔΕΥΑΛ.
  3. 3.       Να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση νερού μέσω κινήτρων για χρήση οικιακών συσκευών που καταναλώνουν μειωμένη ποσότητα νερού (καζανάκια μειωμένης ροής, ντουζ πίεσης εξοικονόμησης). Εκμετάλλευση του βρόχινου νερού, τη δημιουργία διπλών δικτύων, ένα δίκτυο για πόσιμο νερό και ένα για νερό δεύτερων χρήσεων και για πότισμα, δημιουργία συστημάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού. Παροχή οικονομικών κινήτρων, με τη μορφή άμεσης ή έμμεσης επιδότησης, για εγκατάσταση εξοπλισμού σε παλιές κατοικίες με επιδότηση αντικατάστασης βασικού εξοπλισμού εξοικονόμησης νερού σε παλιές οικίες (προ του 2000), που αφορά σε καζανάκια, κεφαλές ντους και βρύσες και επιδότηση εγκατάστασης ομβροδεξαμενής σε παλιές και νέες κατοικίες σε περιοχές προτεραιότητας. Θεσμοθέτηση σήματος εξοικονόμησης νερού σε δήμους / επιχειρήσεις για εξοπλισμό όπως καζανάκια, βρύσες και κεφαλές ντους. Ενίσχυση επιχειρήσεων ύδρευσης σε δράσεις ευαισθητοποίησης. Προβολή πληροφοριών (μέσω των ιστοσελίδων των φορέων διαχείρισης) σχετικά με καλές πρακτικές εξοικονόμησης νερού, παραγωγή επικοινωνιακού υλικού. Επίσης την χρησιμοποίηση του νερού των βιολογικών καθαρισμών, μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία.

Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων έχουν κατατεθεί και στη Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας με σκοπό να ενσωματωθούν στο επιχειρησιακό σχέδιο για την διαχείριση των υδάτινων πόρων σε όλο το Βόρειο Αιγαίο που εκπονείται αυτή την περίοδο για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και σε ενδεχόμενη ψήφιση του να ορίζει τις βασικές συντεταγμένες για την εφαρμοζόμενη πολιτική στην διαχείριση των νερών για την επόμενη χρόνια.

Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η  διασφάλιση τα διαθέσιμων αποθεμάτων είναι απολύτως απαραίτητη στις σημερινές συνθήκες που η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις εντολές της Τρόικας, ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τις Δημόσιες υπηρεσίες διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε ιδιώτες, ξεκινώντας από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και προχωρώντας στην περιφέρεια. Ας συνασπιστούμε γύρω από αυτό το δημόσιο αγαθό, μη επιτρέποντας να περάσει σε χέρια ιδιωτών.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ