Στην αρχή της διαδρομής της, όπως λέγεται, πολλοί ήταν εκείνοι που επιχείρησαν να την πείσουν να μεταπηδήσει στην καθήμενη Δικαιοσύνη και να ακολουθήσει πορεία στον δικαστικό και όχι τον εισαγγελικό κλάδο.
Το πείσμα της νεαρής τότε εισαγγελέως, και το ένστικτό της την έκαναν να ακολουθήσει τη ρότα που είχε χαράξει. Επί τρία ολόκληρα χρόνια παρέμενε η μοναδική γυναικεία παρουσία στις ανδροκρατούμενες εισαγγελικές έδρες. Εκείνη μπήκε στο εισαγγελικό Σώμα στις 7 Οκτωβρίου 1975 και η επόμενη γυναίκα που διορίστηκε ήταν η κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, στις 3 Νοεμβρίου 1978.
Η κυρία Κουτζαμάνη, ως εισαγγελέας Πρωτοδικών, υπηρέτησε για πολύ καιρό στην ποινική δίωξη και χειρίστηκε πολλές σοβαρές υποθέσεις της εποχής εκείνης. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά της ιεραρχίας, η κληρωτίδα την ανέδειξε σε τακτική εισαγγελέα στο Πενταμελές Εφετείο, που επί μήνες συνεδρίαζε στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών του Κορυδαλλού εκδικάζοντας σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της 17 Νοέμβρη.
Πριν από λίγες ημέρες, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός δείχνοντας άμεσα αντανακλαστικά - προσόν που απαιτείται για μία τέτοια θέση - διέταξε αμέσως κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας δημοτικός υπάλληλος είχε καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να πάρει εννέα αναβολές αποφεύγοντας να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.
Η κυρία Κουτζαμάνη χαίρει ιδιαίτερης εκτιμήσεως από τους συναδέλφους της τόσο για τον χαρακτήρα της όσο και για τις νομικές της γνώσεις. Οπως χαρακτηριστικά λένε συνάδελφοί της, το μεγάλο της προσόν είναι ότι δεν πάσχει από... εισαγγελίτιδα και είναι ανοιχτή σε όλες τις απόψεις για να σχηματίσει τη δική της δικανική κρίση.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι έχει κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των ανδρών αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.