Αποκαλυπτικό: Η διαδρομή του φουσκωτού από τη Μυτιλήνη στη Χίο

  • Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2013 11:22

Νέα στοιχεία που έρχονται το φως, ξετυλίγουν  το κουβάρι της υπόθεσης για την «εμπλοκή» της Μυτιλήνης στην υπόθεση του «πλωτού οπλοστασίου» στη Χίο που ερευνά η αντιτρομοκρατική

Όπως αποκάλυψαν χθες πρώτα τα «Νέα της Λέσβου» πριν τον εντοπισμό του ανοιχτά της Χίου, το φουσκωτό βρισκόταν  στη Μυτιλήνη. Εκείνο που δεν είχε ξεκαθαριστεί ήταν ποιος ήταν ο λόγος της παραμονής του στο νησί. Όπως προκύπτει λοιπόν, από τη Μυτιλήνη επιβιβάστηκαν στο σκάφος οι δυο Έλληνες (που συνελήφθησαν εν πλω)  καθώς επίσης ένας  ακόμη Έλληνας και ένας τούρκος οι οποίοι  συνελήφθησαν μετά τον εντοπισμό του σκάφους,  στη Χίο!

 Όπως φαίνεται το φουσκωτό, βρέθηκε στη Μυτιλήνη προκειμένου να παραλάβει πρόσωπα και όχι όπλα και από εκεί  κατευθύνθηκε στη Χίο όπου οι Aρχές εκτιμούν ότι φορτώθηκε ο οπλισμός, με τελικό προορισμό την Τουρκία. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες το φουσκωτό είχε μεταφερθεί λίγες ημέρες πριν, στη Μυτιλήνη και παρέμενε δεμένο στη Μαρίνα Μυτιλήνης. Στη Μαρίνα, καταχωρούνται τα στοιχεία των σκαφών που δένουν εκεί, ενώ συχνά – πυκνά το λιμεναρχείο ζητά στοιχεία για κάποια απ’ αυτά ιδιαίτερα για εκείνα που έχουν ξένα στοιχεία. Είχαν ζητηθεί στοιχεία και για το  συγκεκριμένο φουσκωτό σκάφος.

Από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής  προέκυψε μάλιστα  ότι το φουσκωτό σκάφος, ανήκει σε Τούρκο υπήκοο που μένει στην Ελλάδα και ο οποίος αναζητείται και ακόμη ότι το σκάφος είχε παραχωρηθεί στον 51χρονο Έλληνα με πλαστά στοιχεία.

Οι λιμενικοί της Λέσβου φέρονται να είχαν εντοπίσει την ύποπτη «ταυτότητα» του σκάφους και παρακολουθούσαν τις κινήσεις του διακριτικά.

Στις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν προκύψει από τη διερεύνηση της υπόθεσης,  ο 51χρονος ιδιοκτήτης του σκάφους μαζί με τον 22χρονο Έλληνα που είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων -και οδηγούσε το φουσκωτό- έφθασαν πλοίο της γραμμής στη Μυτιλήνη. Εκεί, συναντήθηκαν με τον 50χρονο Έλληνα και τον 54χρονο Τούρκο υπήκοο, (οι οποίοι συνελήφθησαν στη συνέχεια  στη Χίο, μετά τον εντοπισμό του φουσκωτού και των όπλων) και μαζί μετέβησαν με το φουσκωτό που βρισκόταν ήδη δεμένο στη Μαρίνα Μυτιλήνης, στη Χίο, όπου συνάντησαν τους δύο άλλους Τούρκους, που θα συνόδευαν τον οπλισμό.

 

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι την 30η Ιουλίου 2013, τα ξημερώματα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισε και ήλεγξε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, φουσκωτό ταχύπλοο, μήκους περίπου 7 μέτρων, με τέσσερις επιβαίνοντες, δύο Έλληνες 22 και 51 ετών και δύο αλλοδαπούς, τον 55χρονο Χασάν Μπιμπέρ και έναν 33χρονο.

Όπως διαπιστώθηκε, μετέφεραν από την Ελλάδα στην Τουρκία, δύο αντιαρματικές ρουκέτες LOW, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου F1, ρωσικής προέλευσης, τέσσερις πυροδοτικούς μηχανισμούς χειροβομβίδων, δύο πιστόλια των 9mm, 195 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm, τέσσερις γεμιστήρες, δύο αυτοσχέδια εκρηκτικά γεμίσματα ζελατινοδυναμίτιδας, δύο πλήρεις αυτοσχέδιους ωρολογιακούς μηχανισμούς με ηλεκτρικό πυροκροτητή και έξι κόκκινες όμοιες σημαίες, οι οποίες έχουν στο κέντρο ένα κίτρινο αστέρι και κάτω από αυτό αναγράφουν με κίτρινα γράμματα, την ένδειξη «DHKPC».

Από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προέκυψε ότι ο 55χρονος Χασάν Μπιμπέρ, που επέβαινε στο σκάφος και διώκετο με ερυθρά αγγελία από την INTERPOL Τουρκίας, για τρομοκρατική δράση, είχε υποβάλει, με ψευδή στοιχεία ταυτότητας, αίτημα για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, αλλά είχε απορριφθεί.

Αντίστοιχα και ο 33χρονος Τούρκος υπήκοος, που επέβαινε στο σκάφος, είχε υποβάλει αίτημα για πολιτικό άσυλο, το οποίο απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτο, καθότι δεν εμφανίστηκε στην ημερομηνία συνέντευξης. Ο τελευταίος είχε εντοπιστεί τον Ιανουάριο του 2013 στην Αλεξανδρούπολη και του είχε δοθεί πρωτόκολο απέλασης, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα έως τις 13 Μαϊου, αλλά από τότε χάθηκαν τα ίχνη του.

 

Το DHKPC…. στη Λέσβο

Οι δεσμοί μελών της οργάνωσης "Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο" (DHKP-C), που δρα στην Τουρκία, με τη Λέσβο, μετρούν αρκετά χρόνια. Μέλη της οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες επισκέπτονται σχεδόν κάθε χρόνο το νησί και φιλοξενούνται σε σπίτια Μυτιληνιών, που στηρίζουν ιδεολογικά και οικονομικά τον αγώνα του.

Συγκεντρώνουν  μάλιστα χρήματα για την στήριξη των δράσεών του,ς πουλώντας κουπόνια, βιβλία καθώς και το περιοδικό που εκδίδει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων στην οδό Τζαβέλα στην Αθήνα,  με το όνομα «Αγώνας». Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους 11  προσαχθέντες – συλληφθέντες, Τούρκος κουρδικής καταγωγής, στην οδό Τζαβέλα  στην Αθήνα, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του φουσκωτού στη Χίο, είχε έρθει πέρυσι αρχές του καλοκαιριού στη Μυτιλήνη προκειμένου να πουλήσει περιοδικά και κουπόνια.

 

  • Πηγή : "Τα Νέα της Λέσβου"
  • Ρεπορτάζ : Πέλλη Γιακουμή

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ