Σύμφωνα με τον Υγειονομικό Διευθυντή του ΕΟΠΠΥ Μυτιλήνης κ. Στρατή Κύτελη οι ανασφάλιστοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Στην πρώτη εντάσσονται άτομα νεαρής ηλικίας που είχαν ασφαλιστεί, δεν εργάζονται και η ασφάλειά τους έχει λήξει. Κάτω από κάποιες προϋποθέσεις που προβλέπονται εκείνοι μπορούν να βγάλουν «Κάρτα υγείας».
Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται πρώην ασφαλισμένοι που αντιμετωπίζουν όμως χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγεία. Και εκείνοι δικαιούνται «Κάρτα υγεία» η οποία χορηγείται και ανανεώνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από τις κατά τόπους διευθύνσεις του ΕΟΠΠΥ.
Τέλος υπάρχει και η τρίτη κατηγορία ανασφάλιστων που δεν ανήκουν στις προηγούμενες κατηγορίες και έχουν χάσει πλέον κάθε δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία αυτή αυξάνεται συνεχώς ενώ παρότι υπήρξαν υποσχέσεις για ψήφιση νόμου για την κατηγορία των ανασφάλιστων, καμιά ρύθμιση δεν έχει γίνει και κυριολεκτικά οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στο έλεος του Θεού.
«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο που λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Καθημερινά αντιμετωπίζω περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν χάσει τη δουλειά τους και έχοντας μείνει ανασφάλιστοι χάνουν την δυνατότητα της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Πολύ σύντομα το πρόβλημα θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό. Υπάρχουν μάλιστα και αρκετοί που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και έχουν δικαίωμα να ασφαλιστούν από την Πρόνοια, λόγω του ότι όμως έχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία που ήταν πριν ασφαλισμένοι, χωρίς να προσκομίσουν βεβαίωση ότι έχουν εξοφλήσει τις οφειλές, δεν μπορούν να ασφαλιστούν από την πρόνοια» λέει στα «Νέα της Λέσβου» ο υγειονομικός διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Στρατής Κύτελης.
Το ζήτημα των ανασφάλιστων ασθενών είναι από τα πρώτα που θα τεθεί στο νέο Διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, από τους εκπροσώπους κοινωνικών υπηρεσιών, αμέσως μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, προκειμένου να χαραχθεί, αν υπάρχει δυνατότητα έστω μια «τοπική» κοινωνική πολιτική για την αντιμετώπιση κάποιων σοβαρών περιστατικών και για να μην κινδυνεύσουν να χαθούν άνθρωποι αβοήθητοι.
Πρόβλημα και για τους ανασφάλιστους ηλικιωμένους
Στον «αέρα» όμως βρίσκονται και οι ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι που δεν έχουν δυνατότητα να εισαχθούν σε γηροκομεία. Εδώ και ένα χρόνο στον ΕΟΠΥΥ έχει περάσει το 50% της δυναμικότητας των κλινών των δημόσιων γηροκομείων. Στη Λέσβο ο ΕΟΠΥΥ έχει πρόσβαση στα γηροκομεία Μυτιλήνης, Αγιάσου και Αγίας Παρασκευής. Το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από περιπτώσεις ηλικιωμένων που αναλαμβάνουν να πληρώνουν τα τροφεία. Για τους ανασφάλιστους ηλικιωμένους δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, μόνο με εισαγγελική παρέμβαση σε κάποιες περιπτώσεις εισάγονται ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι στο γηροκομείο Μυτιλήνης ή το «Θεομήτωρ» όμως και εκεί εδώ και πολύ καιρό, δεν υπάρχουν κενές θέσεις.
Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι λίστες αναμονής να έχουν περιοριστεί εντυπωσιακά, αφού πολλοί επιλέγουν να κρατήσουν τους ηλικιωμένους στο σπίτι προκειμένου να έχουν σαν έσοδο τη σύνταξή τους και πάλι όμως τα γηροκομεία είναι γεμάτα και δεν υπάρχουν κενές θέσεις. «Είναι πραγματικά τραγικό. Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα και την κατάσταση που επικρατεί, οι ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι αν δεν έχουν συγγενείς να τους φροντίζουν, θα πεθάνουν στην ψάθα» λέει παράγοντας του γηροκομείου Μυτιλήνης.