Το σχέδιο, το οποίο αποκάλυψε το πρωί στο Mega ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, περιλαμβάνει τη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά μόνο με τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων προς Πειραιά ή τη βόρεια Ελλάδα, ενώ για έκτακτες ανάγκες στα λιμάνια των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου περνά και το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών, θα βρίσκονται αγκυροβολημένα ναυλωμένα από το Υπουργείο ναυτιλίας πλοία.
Ειδικότερα, στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται ήδη αγκυροβολημένο το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο λιμάνι της Χίου το πλοίο «Terra Jet» και στο λιμάνι της Σάμου το πλοίο «Blue Star Patmos». Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό δεν θα υπάρχει επιβράδυνση της διαδικασίας καταγραφής και πιστοποίησης στα hot spot του βορείου Αιγίου. «Απλά οι πρόσφυγες ενημερώνονται για τις δυσκολίες μετακίνησης προς το εσωτερικό της Ελλάδας αλλά και τα προβλήματα της αναχώρησης τους από την Ελλάδα και τους προτείνεται να παραμείνουν στην περίπτωση της Λέσβου στον καταυλισμό του hot spot της Μόριας ή στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων η συντονίστρια της λειτουργίας του hot spot της Μόριας Ανθή Καραγγελή.
«Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί δυο με τρεις μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ολοκλήρωσης των νέων κέντρων φιλοξενίας που δημιουργούνται και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα σύνορα. Ένα σχέδιο συνεχώς παρακολουθούμενο όμως, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και στα νησιά» δήλωσε στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.
Την ίδια ώρα, μιλώντας στο Mega ο υπουργός Ναυτιλίας αποκάλυπτε το σχέδιο της κυβέρνησης να παραμένουν περισσότερο χρόνο στα νησιά οι μετανάστες προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημειά της χώρας.
Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο εκκινήσεις, επισήμανε ο κ. Δρίτσας. Η μία είναι, οι εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα πλοία -ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο- να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.
O κ. Δρίτσας διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι τα πλοία δεν θα αναχωρούν από όλα τα νησιά, εξηγώντας ότι αν σε κάποιο νησί υπάρχει πολύς κόσμος τότε τα πλοία δεν θα ξεκινούν για τον Πειραιά, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιούν κανονικά το δρομολόγιό τους και υπογράμμισε: Δεν θα δημιουργήσουμε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά. Πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο.
«Είναι μια απόφαση της κυβέρνησης, παρακολουθούμε την εξέλιξη και θα είμαστε σε ετοιμότητα» είπε σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Δρίτσα, η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.
UP DATE - H επίσημη ανακοίνωση του Υπουργειου Ναυτιλίας
«Σχέδιο μικρής κλίμακας αναγκαίων παρεμβάσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής & του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ελεγχόμενη επιβράδυνση του ρυθμού μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, προς το λιμάνι του Πειραιά».
Σε Σύσκεψη που συγκάλεσε χθες (25/02) το απόγευμα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου, τον Αρχηγό και τα επιτελικά στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εξετάστηκαν οι τρόποι για την καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου και στο λιμάνι του Πειραιά, για τις επόμενες ημέρες και έγινε προγραμματισμός άμεσων σχετικών ενεργειών.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η παραμονή -εφόσον χρειαστεί- των τριών ναυλωμένων πλοίων στα λιμάνια της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου αντίστοιχα, προκειμένου να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικοί χώροι προσωρινής διαμονής για τις επόμενες δύο ημέρες και ο έλεγχος του ρυθμού μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών με δρομολογημένα πλοία. Στο πλαίσιο των παραπάνω ενεργειών, η παρακολούθηση των ροών θα είναι συνεχής και θα λαμβάνονται όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, για την πρόληψη και αποτροπή δημιουργίας δύσκολα διαχειρίσιμων καταστάσεων, τόσο στα νησιά, όσο και στο λιμάνι του Πειραιά.
Για τον προγραμματισμό αυτό έχουν ήδη ενημερωθεί από χθες, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και οι Δήμαρχοι των τριών νησιών.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι αυτό το σχέδιο είναι έκτακτο, ολιγοήμερης διάρκειας και η εφαρμογή του, δε θα οδηγήσει σε πρόσθετη επιβάρυνση των νησιών.