Γαλλική μπαγκέτα

  • Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 13:44

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 φακελάκι μαγιά
2 ½ κούπες χλιαρό νερό
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
6½- 7½ κούπες περίπου αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας  καλαμποκάλευρο (για το ψήσιμο)
1 ασπράδι αβγού χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας κρύο νερό

 

 

 

Εκτέλεση


Βάζετε τη μαγιά σε μεγάλο μπολ και διαλύστε τη σε 1/4 κούπας από το χλιαρό νερό.
Αφήστε τη για λίγο να διαλυθεί. Προσθέστε το υπόλοιπο νερό, το αλάτι και 5 κούπες από το αλεύρι. Χτυπήστε καλά μέχρι να γίνει ενιαίο το μείγμα.
Προσθέστε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να μπορείτε να πλάσετε τη ζύμη, βγάλτε τη από το μπολ και πλάστε τη πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια για 2 λεπτά.

Αφήστε τη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Αρχίστε ξανά το πλάσιμο, προσθέτοντας αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια και πλάστε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.

Βάζετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο, λαδωμένο μπολ, καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να διπλασιαστεί σε όγκο (μπορεί να πάρει πάνω από 2 ώρες, γιατί είναι μικρή η ποσότητα της μαγιάς).
Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και χωρίστε τη σε 4 ίσα μέρη.

Πάρτε το ένα μέρος και, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, χρησιμοποιώντας τις παλάμες σας κάντε το ένα ρολό σα σχοινί, γύρω στα 35 εκατοστά στο μήκος και 6 διάμετρο.
Μη σας ενοχλήσει αν δεν είναι τέλειο.

Κάντε το ίδιο και για τα άλλα τρία μέρη και τοποθετήστε τις μπαγκέτες σε ειδικές θήκες ή περίπου 10 εκ. μακριά τη μία από την άλλη σε ταψί που έχετε αλευρώσει με καλαμποκάλευρο.

Ψεκάστε τις με νερό, και το τοποθετήστε τη ζύμη στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά και αφήστε τη να φουσκώσει για περίπου 10 λεπτά.
Αφαιρέστε προσεκτικά τη μεμβράνη και αλείψτε τις μπαγκέτες με το ασπράδι.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι, κάντε 3 διαγώνιες τομές στην μπαγκέτα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς και ψήστε τις μπαγκέτες για 15 λεπτά.
Μετά ψεκάστε τις ξανά με νερό και χαμηλώστε στους 190 βαθμούς.

Ψήστε για 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνουν χρυσοκάστανες.
Βγάλτε τις από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν.

Tip
Οι μπαγκέτες μπαγιατεύουν μέχρι την επόμενη μέρα. Γι' αυτό βάλτε στην κατάψυξη όσες δεν καταναλώσετε άμεσα, τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.

 

  • Πηγή : sidagi.gr

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ