Μπορούμε να προστατευτούμε;
Πέρα από την τήρηση των μέτρων υγιεινής (πλύσιμο χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού κ.α.) και τον απαραίτητο εμβολιασμό για τα άτομα υψηλού κινδύνου, η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες του οργανισμού να νοσήσει, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει γρηγορότερες συνθήκες ανάρρωσης. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή θρεπτική αξία, αλλά και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι ο καλύτερος τρόπος να οχυρώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Τρόφιμα - Ασπίδες.
Οι βιταμίνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά (βιταμίνες C, A, E) λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, προστατεύουν και ενισχύουν τη δράση των κυττάρων-άμυνας του οργανισμού που έχουν σαν ρόλο την καταστροφή των παθογόνων «εισβολέων». Επειδή η φύση έχει προβλέψει από μόνη της τι χρειαζόμαστε την κάθε εποχή, προτιμήστε τα προϊόντα εποχής και καθώς κάθε φρούτο και λαχανικό έχει τη δική του θρεπτική ιδιαιτερότητα, η ποικιλία εξασφαλίζει μεγαλύτερα αποθέματα βιταμινών για τον οργανισμό μας.
Ιδιαίτερα ευεργετικά για τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού φαίνεται να είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, στα χόρτα και στα φυτικά έλαια. Το ελαιόλαδο αποτελεί πηγή βιταμίνης Ε, ενώ οι ξηροί καρποί, τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά, το κρέας και τα οστρακοειδή είναι πηγές ψευδαργύρου, ενός σημαντικού συμμάχου ενάντια στις λοιμώξεις. Ένα άλλο ιχνοστοιχείο με αντιφλεγμονώδη, αντιική και αντιμικροβιακή δράση, που βρίσκεται στο έδαφος και μέσω των φυτών περνάει στην τροφική αλυσίδα, είναι το σελήνιο. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, το βρίσκουμε στο κρέας, στο ψάρι, στα θαλασσινά και στους ξηρούς καρπούς. Η αλλισίνη του σκόρδου έχει έντονη αντιμικροβιακή και αντιική δράση, ενώ τα προβιοτικά (τρόφιμα ή συμπληρώματα που περιέχουν ζωντανά στελέχη μικροοργανισμών όπως αυτά που υπάρχουν στον οργανισμό μας), που τα συναντάμε κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, βοηθούν στη δημιουργία μια υγιούς εντερικής χλωρίδας, ενισχύοντας έτσι τους μηχανισμούς προστασίας του οργανισμού.
Συμπληρώματα διατροφής.
Η χρήση συμπληρωμάτων συστήνεται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των αποθηκών του οργανισμού, όπως αν η διατροφή δεν είναι πλήρης ή αν οι συνθήκες της καθημερινότητας γίνονται πιο έντονες. Από τα πιο ασφαλή συμπληρώματα για προστασία από τις ιώσεις είναι η βιταμίνη C, που επειδή είναι υδατοδιαλυτή, δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό και παρουσιάζει χαμηλή τοξικότητα. Επιπλέον, η Echinacea (εχινάτσια) είναι ένα βότανο με αντιική και αντιβακτηριακή δράση που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στα συμπληρώματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Μην ξεχνάτε πως η αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων περισσότερο «ταλαιπωρεί» παρά ωφέλει τον οργανισμό.
Ξεκουραστείτε επαρκώς.
Φροντίστε να κοιμάστε τόσο όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας για να είναι ξεκούραστος σωματικά αλλά και πνευματικά. Ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα λίγο πριν τον ύπνο, καθώς επηρεάζουν την ποιότητά του.
Πίνετε πολλά υγρά.
Η επαρκής υδάτωση του οργανισμού βοηθάει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, προλαβαίνει τα σημάδια της κόπωσης και γενικότερα προάγει τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του οργανισμού μας. Εκτός από νερό, μπορείτε να καταναλώνετε φυσικούς χυμούς και διάφορα ροφήματα όπως πράσινο τσάι, τσάι του βουνού, τίλιο, χαμομήλι (που έχει αντιφλεγμονώδη δράση), κ.ά, ενώ αντί για ζάχαρη προσθέστε λίγο μέλι. Επίσης, ένα βραδινό γεύμα με σούπα λαχανικών, εκτός του ότι θα σας ζεστάνει, θα ενισχύσει τις αποθήκες του οργανισμού σε νερό και βιταμίνες.
Αποφύγετε το κάπνισμα.
Η νικοτίνη δεσμεύει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών και κάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις.
Βελτιώστε τη φυσική σας κατάσταση.
Ένας οργανισμός με καλή φυσική κατάσταση χάνει δυσκολότερα τη μάχη απέναντι στις εποχιακές ιώσεις. Προσπαθήστε να περπατάτε 30 λεπτά καθημερινά και μην χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι για κοντινές αποστάσεις.
Διατηρείστε ένα υγιές βάρος.
Τα άτομα που ακολουθούν αυστηρά και μονότονα σχήματα δίαιτας (<1200 θερμίδων) είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε προσβολή από τους ιούς. Και αυτό γιατί η απότομη απώλεια βάρους οδηγεί στην εξασθένιση του οργανισμού. Από την άλλη, το υπερβάλλον λίπος στα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα σχετίζεται άμεσα με τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι' αυτό να διατηρείτε ένα φυσιολογικό βάρος και να απευθύνεστε μόνο σε ειδικούς όταν επιθυμείτε την απώλεια.