Περιορισμός επιτραπέζιου άλατος, πλήρων γαλακτοκομικών και τυριών, τυποποιημένων τροφίμων, τηγανιτών και τσιγαριστών φαγητών, γλυκών, σφολιατοειδών, αναψυκτικών, κατανάλωσης αλκοόλ.
Συστήνεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος 1 φορά/εβδομάδα, οσπρίων και λαδερών 3-4 φορές/εβδομάδα, ψαριών 1-2 φορές/εβδομάδα
v Βιταμίνη Α
Κύριες διαιτητικές πηγές: ψάρι, ιχθυέλαια, συκώτι, γάλα, κρόκος αυγού, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι και μπρόκολο, φρούτα και λαχανικά όπως βερίκοκο, ροδάκινο, μάνγκο, εσπεριδοειδή, καρότο, γλυκοπατάτα, χρωματιστές πιπεριές.
Δεν υπάρχει σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Α στον ελληνικό πληθυσμό. Προσοχή στην τοξική δράση της (διπλωπία).
v Ω-3 λιπαρά οξέα
Μελέτη 38.022 γυναικών και των διατροφικών συνηθειών τους επί δέκα χρόνια, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Ophthalmology» το 2011, έδειξε ότι η κατανάλωση των ψαριών μειώνει 42% τον κίνδυνο απώλειας όρασης στις ηλικιωμένες γυναίκες, σε σχέση με όσες τρώνε λιγότερο από μία φορά ψάρι την εβδομάδα [1].
Κύριες διαιτητικές πηγές: λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, η τσιπούρα, ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, η ρέγγα, το σκουμπρί, καρύδια, λιναρόσπορο, σαλιγκάρια.
v Βιταμίνες συμπλέγματος Β και φολικό οξύ
Κύριες διαιτητικές πηγές: πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, φρούτα, συκώτι, ψάρι, κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
v Βιταμίνη D
Κύριες διαιτητικές πηγές: γαλακτοκομικά, αυγό, ψάρια, μαργαρίνες. + ηλιακή έκθεση
v Αντιοξειδωτικές ουσίες
Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών όπως το ασκορβικό οξύ, το β-καροτένιο, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δρουν προστατευτικά και καθυστερούν την εμφάνιση σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη [2, 3].
Κύριες διαιτητικές πηγές: φρούτα και λαχανικά όπως καρότα και πορτοκαλοκίτρινα φρούτα (β- καροτένιο), εσπεριδοειδή (ασκορβικό οξύ), ντομάτα (λυκοπένιο), ελαιόλαδο (βιταμίνη Ε). Τη ζεαξανθίνη και τη λουτεΐνη μπορούμε να τη βρούμε σε σκούρα πράσινα λαχανικά (σπανάκι), τρόφιμα όπως ο αραβόσιτος (καλαμπόκι), κίτρινες πιπεριές και κρόκο του αυγού.
Πηγές
1. Christen, W.G., et al., Dietary omega-3 fatty acid and fish intake and incident age-related macular degeneration in women. Arch Ophthalmol, 2011. 129(7): p. 921-9.
2. Ma, L. and X.M. Lin, Effects of lutein and zeaxanthin on aspects of eye health. J Sci Food Agric, 2010. 90(1): p. 2-12.
3. Seddon, J.M., et al., Dietary carotenoids, vitamins A, C, and E, and advanced age-related macular degeneration. Eye Disease Case-Control Study Group. JAMA, 1994. 272(18): p. 1413-20.
*Ο κ. Μάλλιας είναι χειρούργος οφθαλμίατρος