LesvosReport

A+ A A-

Χαμογελάς από χαρά ή προσποιείσαι;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, τα μισά από τα χαμόγελα που θα προσφέρεις απλόχερα στους γύρω σου κατά τη διάρκεια της ζωής σου μπορεί να είναι ψεύτικα. Μπορεί για παράδειγμα να πεθαίνεις από βαρεμάρα αλλά να σκας χαμόγελα σε φίλους και γνωστούς αφενός για να μην τους απογοητεύσεις και αφετέρου για να τους αποδείξεις έμπρακτα πόσο απολαμβάνεις την παρέα τους.

Προσποιείσαι ότι διασκεδάζεις;

Το παραπάνω, αποδεικνύει νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας αν και χαμογελάμε περισσότερες από μισό εκατομμύριο φορές στη διάρκεια της ζωής μας, τις μισές από αυτές, απλά προσποιούμαστε!

Σύμφωνα με την έρευνα, που εξέτασε δείγμα 3000 ατόμων στη Μεγάλη Βρετανία, χαμογελάμε κατά μέσο όρο 26 φορές μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, σχεδόν τα μισά από τα χαμόγελα μας δεν δείχνουν ευτυχία αλλά ψευδαίσθηση χαράς.

Αλλωστε, το ¼ των ερωτηθέντων απάντησε ότι αισθάνονται θλίψη τουλάχιστον μια φορά μέσα στην ημέρα. Όπως δηλαδή υποστηρίζει η μελέτη είναι στη φύση μας να σκάμε χαμόγελα ευχαρίστησης ακόμη κι αν δεν το νιώθουμε για να εντυπωσιάσουμε ή ακόμη και για να κρύψουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα.

Μήπως προσπαθείς να κρυφτείς;

fakesmile2

Αν το καλοσκεφτείς, γελάς όταν είσαι ευτυχισμένη, όταν διασκεδάσεις αλλά και όταν θέλεις να κρύψεις συναισθήματα και διαθέσεις όπως η λύπη, η βαρεμάρα ή όταν η απαισιοδοξία αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της.

Πόσες φορές χαμογέλασες άλλωστε για να κρύψεις τα δάκρυα σου ώστε να μην εκτεθείς ή να σε θεωρήσουν υπερευαίσθητη και πόσες φορές προσπάθησες να κοροϊδέψεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου ότι διασκεδάζεις άσχετα με το αν γνωρίζεις καλά πως συμβαίνει το αντίθετο και το μόνο που θα ήθελες εκείνη τη στιγμή ήταν, με κάποιο μαγικό τρόπο, να διακτινιστείς και να βρεθείς ξαπλωμένη στο κρεβατάκι σου βλέποντας τηλεόραση;

Τα ψεύτικα χαμόγελα δημιουργούν φίλους αλλά και εχθρούς

Εκτός όμως από τρόπο για να κρύψεις πραγματικά συναισθήματα και διαθέσεις, το χαμόγελο λειτουργεί επίσης σαν όπλο στη μάχη των εντυπώσεων. Αντί να μάχεσαι για να κυριαρχήσεις, προσπαθείς να κερδίσεις την εύνοια και τη συμπάθεια των άλλων, μέσω μιας διπλωματικότερης οδού, με πλατιά φιλικά χαμόγελα. Πρόκειται στην ουσία για μια μάχη, σε κοινωνικό επίπεδο, όπου ο καλύτερος και πιο ευχάριστος διπλωμάτης υπερτερεί.

Βέβαια, όπως είναι φυσικό, η συμπεριφορά αυτή, εκτός από συμμάχους δημιουργεί πλήθος εχθρών. Όπως θα έχεις διαπιστώσει, από το οικογενειακό και φιλικό σου περιβάλλον, υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία όσους προσπαθούν να είναι συνεχώς ευχάριστοι, χαρίζοντας δίχως φειδώ, κοπλιμέντα και πλατιά χαμόγελα κι αυτό διότι φοβούνται πως δεν μπορούν να τους ανταγωνιστούν.

Πως μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει ένα ψεύτικο χαμόγελο;fakesmile

Μπορεί όμως κάποιος να ξεχωρίσει το αληθινό χαμόγελο από το προσποιητό; Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό κι αυτό διότι ελέγχονται από δύο διαφορετικά δίκτυα νευρώνων.

Αν για παράδειγμα κάποιος θελήσει να καταλάβει αν προσποιείσαι δεν έχει παρά να παρατηρήσει τα μάτια σου. Δεν είναι μόνο η λάμψη των ματιών που μας υποδεικνύει το αίσθημα απόλαυσης και ευτυχίας αλλά και οι συσπάσεις των μυών γύρω από αυτά.

Και αν το παραπάνω σε φοβίζει και σε ανησυχεί για την εμφάνιση ρυτίδων μάθε πως σύμφωνα με μελέτες όσοι χαμογελούν πλατιά ζουν περισσότερο. Γι΄ αυτό άσε κατά μέρος τα ψεύτικα χαμόγελα και προσπάθησε να γελάς συχνά με τη ψυχή σου. Εκτός από αγαπητή θα σου χαρίσει χρόνια, ευημερία και ευτυχία!

Πηγή: womenonly.gr - Δήμητρα Γκούντρα

ΣΗΜΕΡΑ

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Lesvosreport.gr All rights reserved | Κατασκευή Ιστοσελίδας WEBPACK.GR | Powered by WEBGRECO

Register

User Registration
or Ακύρωση