Μια βιοχημικός από τη Σουηδία κατασκεύασε μια δεξαμενή που λειτουργεί ως συσκευή καθαρισμού του νερού μετά από τρεις ώρες έκθεσης στον ήλιο.
Από την εφεύρεση επωφελούνται ήδη 25.000 άνθρωποι σε 16 χώρες.
Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Υπολογίζεται πως 1,2 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν καθαρό νερό, ενώ 1,6 εκατομμύρια πεθαίνουν από διάρροια ή συναφείς ασθένειες που οφείλονται σε βακτήρια που μεταφέρονται με το νερό. Η πλειοψηφία των "θυμάτων" είναι παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.
Η συσκευή καθαρισμού του νερού που ανέπτυξε η Σουηδή επιστήμονας Πέτρα Γουάντστρομ και ακούει στο όνομα Solvatten (σσ Ηλιακό νερό) βασίζεται σε μια απλούστατη τεχνολογία: δέκα λίτρα νερού στις δύο δεξαμενές του, μερικές ώρες έκθεσης στον ήλιο και οι υπεριώδεις ακτίνες εξοντώνουν τους ανεπιθύμητους οργανισμούς καθιστώντας το νερό πόσιμο.
Το σύστημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει επίσης ως φορητή ηλιακή «θερμοφόρα» για την παροχή ζεστού νερού για οικιακή και προσωπική χρήση (πλύσιμο).
Η συσκευή έχει κόστος 8 Ευρώ και πωλείται σε κοινότητες της Αφρικής που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ για την ανάπτυξη της τεχνολογίας απαιτήθηκαν έντεκα χρόνια.
Πηγή: econews gr