Claire Lloyd: H Αυστραλή που έγραψε βιβλίο για τη μικρή «πατρίδα» της τη Λέσβο

  • Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 17:42

«Όταν η εκδότριά μου, μου ζήτησε να γράψω για κάτι που αγαπώ, σκέφτηκα τη ζωή μου στη Λέσβο και όλες αυτές τις εικόνες, τους ανθρώπους, τους ήχους που είχα χαραγμένα στο μυαλό μου». Η αυστραλή φωτογράφος, συγγραφέας, art director Κλαιρ Λοϋντ είχε ό,τι θα ζήλευε κανείς. Μια επαγγελματική καριέρα στην Αυστραλία όπου εργάστηκε στο περιοδικό «Voque» Αυστραλίας  και στη συνέχεια στο Λονδίνο όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα με το σύζυγό της, δημιούργησε δική της επιχείρηση, συνεργάστηκε με μεγάλες εταιρείες, έγραψε και το πρώτο της βιβλίο, ενώ ασχολήθηκε και με την αγορά και ανακαίνιση κατοικιών. Αναζητώντας ένας τόπο ηρεμίας και έμπνευσης, ανακάλυψε τη Λέσβο που έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα της.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Η ζωή της σε ένα μικρό χωριό της Λέσβου, έγινε για την ίδια και το σύζυγό της Μάθιου, μια καινούργια αρχή. Η γνωριμία με τους ανθρώπους, η φιλοξενία τους, αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος ζωής σε μια μικρή κοινωνία, κέντρισε το ενδιαφέρον της και  αποτέλεσε την έμπνευση για να γράψει το βιβλίο της «My Greek Island Home».  Με τη φωτογραφική της μηχανή άρχισε ν’ αποθανατίζει  τοπία, ανθρώπους, στιγμές της ζωής στο χωριό και παράλληλα άρχισε να αποτυπώνει τις σκέψεις της και τις εμπειρίες της, γράφοντας.

Το βιβλίο της αποτελεί έναν ύμνο στη Λέσβο, τους ανθρώπους, τις φυσικές ομορφιές, την κουζίνα του νησιού. Παρουσιάστηκε με επιτυχία τον Οκτώβριο στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας και έτυχε μεγάλης αποδοχής από Έλληνες ομογενείς.

Η Κλαιρ βρίσκεται αυτό τον καιρό στο σπίτι της στη Λέσβο όπου τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη πως ξεκίνησε η ιδέα να ταξιδέψει μέχρι το νησί και στη συνέχεια να το επιλέξει για δεύτερη πατρίδα της.

 

 -Πως ξεκίνησαν όλα; Ποια ήταν η αφορμή του ταξιδιού στη Λέσβο;

«Στο Λονδίνο είχα μεγάλη  καριέρα στο χώρο της διαφήμισης και της  φωτογραφίας. Είχα δική μου επιχείρηση. Ήμουν art director σε περιοδικά, δούλευα για εταιρείες όπως “French Connection”, “Harrods”, έκανα μπροσούρες για το χώρο της μόδας και του Life Style. Παράλληλα είχα ξεκινήσει καριέρα στον τομέα των  κατοικιών. Έκανα ανακαινίσεις διακοσμήσεις. Ταξίδευα σε χώρες για  φωτογραφήσεις. Ήμουν  πολύ κουρασμένη. Κάποια στιγμή  δεν ένοιωθα πλέον δημιουργική γιατί όλη η δημιουργικότητά μου «ξοδεύονταν» για άλλους ανθρώπους.

Το  2005 το συζήτησα αυτό  με μια φίλη της και  εκείνη μου έδειξε στο κινητό της τηλέφωνο, μια φωτογραφία από ένα πέτρινο σπίτι στο κέντρο ενός αγροκτήματος με καταγάλανο ουρανό και μια καρυδιά. Το κοίταξα και μου είπε ότι μόλις είχε αγοράσει σπίτι στη Λέσβο και με παρότρυνε να επισκεφθώ και εγώ το νησί».

-Μετά από πόσο καιρό βρεθήκατε στη Λέσβο;

«Μετά από μια εβδομάδα. Είχα έρθει και άλλες φορές στην Ελλάδα για φωτογραφήσεις και στη Σαντορίνη για διακοπές, ποτέ όμως στη Λέσβο. Δεν είχα καν σκεφθεί ότι θα αγόραζα σπίτι και θα ζούσα στην Ελλάδα. Όλα έγιναν ξαφνικά. Ήρθα με μια φίλη μου.  Αρχικά μείναμε στο Μόλυβο. Θυμάμαι την πρώτη μέρα  ξυπνήσαμε  πολύ πρωϊ και η εικόνα που αντικρίσαμε  ήταν εντυπωσιακή. Ένοιωσα πραγματικά συνδεμένη με το νησί. Αμέσως μόλις έφθασα, αρχή της άνοιξης, ήταν πολύ όμορφα, ο ουρανός, τα χρώματα, τα πουλιά. Ο ήχος τους. Στο Λονδίνο και γενικά στις μεγάλες πόλεις, δεν ακούς αυτό τον όμορφο ήχο, νωρίς το πρωί.  Ο Μόλυβος είναι πολύ ιδιαίτερο μέρος και έχει και πολλούς τουρίστες».
 

Το σπίτι

 

-Πως φθάσατε στο χωριό που έγινε δεύτερη πατρίδα σας;

«Εντελώς τυχαία. Οδηγούσαμε και πηγαίναμε προς την  Ερεσό όμως πήραμε λάθος δρόμο και φθάσαμε σε ένα χωριό (σ.σ.δεν αναφέρει το χωριό) που δεν ξέραμε ποιο ήταν. Πήγαμε στα καφενεία και η Ραλίτσα -που τώρα είναι καλή φίλη- ήρθε και μας προσέφερε φαγητό, δεν ήξερε καθόλου αγγλικά, αλλά ήταν μια χαρά. Μας υποδέχθηκε όμορφα ο κόσμος. Μου άρεσε η απλότητα και η ησυχία. Δεν ταξίδεψα σε όλο το νησί, όπως θα έκαναν οι περισσότεροι. Απλά είπα ότι αυτό, είναι ένα πολύ όμορφο σημείο και άρχισα να ψάχνω για σπίτι. Μέσα σε μια εβδομάδα βρήκα το σπίτι. Ρωτήσαμε στα καφενεία, μας έδωσαν ιδέες. Κοίταξα 10 -12 σπίτια και αυτό που επέλεξα πραγματικά, με κέρδισε. Ήταν αυτό που ήθελα. Ανήκε σε έναν ιερά. Η γυναίκα του έζησε μόνη της μετά το θάνατό του και όταν και εκείνη πέθανε άφησε τα πάντα μέσα. Γράμματα στην Αυστραλία. Ένας από τους γιους τους είχε μετακομίσει εκεί. Έφυγαν από το σπίτι, σαν κάποιος να έφυγε βιαστικά, αφήνοντας πάντα πίσω και δεν γύρισε.
 

-Στο βιβλίο υπάρχουν φωτογραφίες από την παλιά και νέα μορφή του σπιτιού και πραγματικά η αλλαγή  είναι εντυπωσιακή…

«Το σπίτι ήταν σε άθλια κατάσταση, είδα κάποια στοιχεία που μου άρεσαν σε αυτό όμως,γι’ αυτό και το επέλεξα. Μου αρέσουν οι προκλήσεις. Χρειάστηκε περίπου τρεις μήνες δουλειάς  για ν’ ανακαινιστεί το σπίτι. Μόνο επτά  εβδομάδες χρειάστηκαν για να βαφτεί. Το έβαψε ο Μάθιου. Προτιμώ το λευκό μέσα στο χώρο και την απλή διαρρύθμιση που του δίνει φως και ζωντάνια. Αγοράσαμε λίγο αργότερα  και άλλο ένα σπίτι στο χωριό. Το ονομάζω σπίτι του πατέρα μου, και το χρησιμοποιώ  για ξενώνα. Εκεί μένει ο πατέρας μου και το ονομάζω «το σπίτι του Κεν». Μέσα σε λίγο καιρό αποκτήσαμε δυο μικρά σπίτια στο χωριό».

 

Πότε αποφασίσατε να γράψτε βιβλίο για τη ζωή στο νησί;

 

«Μ’ αρέσει πολύ  να φωτογραφίζω, να κρατάω εικόνες ανθρώπων και να κινηματογραφώ. Ο Μάθιου μου αγόρασε μια κάμερα και είπε βγάζεις τόσο ωραίες φωτογραφίες και θέλω να σε ενθαρρύνω να συνεχίσεις. Όταν ερχόμασταν και φεύγαμε στο Λονδίνο, άρχισα να γράφω. Και σε ένα μικρό δερμάτινο βιβλίο έβαζα τις εικόνες τη μια δίπλα στην άλλη. Έκανα κατά κάποιο τρόπο art directing. Μάλλον στο πίσω μέρος του μυαλού μου, είχα να γράψω ένα βιβλίο αλλά δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Μετά πήγα στην Αυστραλία. Και ένας φίλος μου με ρώτησε πότε θα γράψω ένα καινούργιο βιβλίο, γιατί είχα πολύ καιρό να γράψω ξανά και έλεγα «δεν ξέρω» , «δεν είμαι σίγουρη». Γνώρισα την εκδότρια  Τζούλι Γκίμπς στην Αυστραλία. Ήξερε τη δουλειά μου και μου είπε ότι θα ήθελαν  να εκδώσουν ένα βιβλίο μου. Με ρώτησε τι θέλω να κάνω. Δεν ήξερα. Και μου είπε «γράψε για κάτι που αγαπάς». Και τότε κατάλαβα ότι θα πρέπει να είναι η ζωή μου στο νησί της Λέσβου. Της έδειξα τι είχα ετοιμάσει και εντυπωσιάστηκε. Γύρισα στο Λονδίνο και είπα στο Μάθιου ότι θα χρειαστεί να πηγαινοερχόμαστε. Εκείνος μου  είπε ότι «προτιμώ να είμαι στη Λέσβο, παρά στο Λονδίνο». Έτσι ξεκίνησα να κάνω το βιβλίο. Άρχισα να γράφω τις ιστορίες, την εμπειρία μου στο χωριό. Από πού ήμουν, πως έφθασα εκεί. Το βιβλίο αφορά το ταξίδι μου και πως έφθασα σε αυτό το νησί όπου βρήκα αυτή την μικρή ζεστή κοινωνία. Στις μεγάλες πόλεις δεν υπάρχει αυτό, ο κόσμος εδώ, είναι  περισσότερο συνδεδεμένος.

Πως είδαν οι ντόπιοι το βιβλίο ;

 

«Εντυπωσιάστηκαν. Δεν το περίμεναν. Οι άνθρωποι στο χωριό άρεσαν τον τρόπο που παρουσιάζονται μέσα στο βιβλίο. Μάλιστα κάποιοι που έχουν φωτογραφηθεί μέσα στο βιβλίο δεν είναι πλέον στη ζωή. Είναι όμορφο οι δικοί τους άνθρωποι,  να έχουν αυτές τις μνήμες από εκείνους. Είναι και εκείνοι μέρος της ιστορίας του τόπου τους».

 

Τι σημαίνει για σας η Λέσβος

 

« Σημαίνει ηρεμία. Καθαρός ουρανός, υπέροχοι ήχοι της φύσης, όμορφοι άνθρωποι καλό φαγητό».

 

Το αγαπημένο σας φαγητό στο νησί;

«Λατρεύω τα ψάρια. Και έχει άφθονα ψάρια και ψαρομεζέδες εδώ. Φτιάχνουν όμως και υπέροχα παραδοσιακά φαγητά και πίτες. Μ’ αρέσει πολύ η σπανακόπιτα. Γενικά πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι δεμένοι με την κουζίνα. Έχουν αυτό που λέμε κουλτούρα του φαγητού. Όλη η ζωή τους έχει σχέση με το φαγητό. Παράγουν τα προϊόντα, παρασκευάζουν το φαγητό, διασκεδάζουν τρώγοντας. Νομίζω ότι εδώ στο νησί είναι πολύ έντονο αυτό, γιατί οι περισσότεροι παράγουν προϊόντα στο κτήμα τους ή στον κήπο τους και μπορούν να ζήσουν με αυτά»

Ζείτε από κοντά την Ελλάδα της κρίσης. Ποια είναι η άποψή σας για αυτήν;

«Ο κόσμος περνάει δύσκολα. Χάνει τις δουλειές του, δυσκολεύονται οικονομικά, όμως η κρίση μπορεί να φέρει και καλά στοιχεία. Φέρνει τους ανθρώπους κοντά ο ένας στηρίζει τον άλλο και οι άνθρωποι γίνονται πιο παραγωγικοί για ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Υπάρχουν τόσες δυνατότητες εν μέσω κρίσης για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Αυτό το νησί μπορεί ν’ αναπτυχθεί σαν ένας «πράσινο» νησί. Είναι ένας τόπος  που ο κόσμος μπορεί να εμπνευστεί και να δημιουργήσει . Είναι προικισμένο. Χρειάζεται εξυπνάδα ,εργατικότητα και εκπαίδευση για να κάνεις πράγματα».

 

Πολλοί πιστεύουν ότι οι Λέσβιοι   δεν ενδιαφέρονται ν’ αναπτυχθεί τουριστικά το νησί. Εσείς τι λέτε;

 

«Ναι είναι αλήθεια και το καταλαβαίνω αυτό. Δεν είναι απ’ τα νησιά που θέλουν όλο αυτό το θόρυβο, την τουριστική εκμετάλλευση. Δεν θέλει την ταμπέλα του τουριστικού νησιού. Γιατί θέλουν να διατηρήσουν αναλλοίωτα κάποια χαρακτηριστικά αυτού του τόπου. Μπορεί να προσελκύσει όμως  ένα άλλο είδος τουρισμού και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούν οι φορείς. Να στραφεί σε εκείνους που ενδιαφέρονται για τη γη και την οικολογία. Τι όμορφο θα ήταν να πας σε ένα χώρο που μαθαίνεις να φτιάχνεις όμορφο φαγητό, να ζεις στον καθαρό αέρα, να κάνεις οικολογικές διαδρομές, να ζεις την αγροτική ζωή.  Αυτό θα ήταν όμορφες διακοπές. Προσεγγίζεις κόσμο που αρέσει αυτό το αντικείμενο».

 

 

 

 

Who is Who

Claire Lloyd Creative Director and Filmmaker went to London in 1983 after two and a half years as an Art Director on Australian Vogue. Claire has enjoyed a wide career that has incorporated various mediums.  She has worked on a variety of magazines, both fashion lifestyle and interiors, as an Art Director and Contributing Editor.  In 1988 Claire was the Art Director for the launch of British W, hiring and presiding over

the original creative team.

 

In addition to editorial work, Claire has art directed in Advertising Agencies and Design Groups, and has contributed as a Freelance Creative, hired to  pitch for, and to advise on concepts for new clients. Claire has worked as a Freelance Creative Director, providing identities for clients through packaging, brochures, design and film.  This work has ranged from consulting and advising clients on a new image, to over-seeing the complete production of creating a new identity and all this entails.

Claire also moved into film, a natural progression.

Her work has included various commercials, promotional films and image projections in public spaces.

 

Claire’s book ‘Sensual Living’ was published in 1998 By Conran Octopus.  This book was considered to be the start of a new way of perceiving lifestyle, and continues to be reprinted and to inspire

Claire’s latest book ‘My Greek Island Home’ was published in September 2012 by Penguin Lantern in Australia. Claire wrote, designed and photographed the book.

It is a documentation of the life she has been living in a Greek village for the past 4 years. ‘My Greek Island Home’ promotes the importance of community and the generosity of the Greek people who have welcomed her onto their Island and into their village. The book is written, straight from her heart.

   

 Over the last 18 years Claire has also been working   on  creating living spaces.

She has bought and sold houses and flats in London, Sydney and Greece.

These poperties have been transformed into living spaces combining simplicity, light, space, comfort and sensuality, elements reflecting her unique style.

Her houses  and flats have been widely published in various magazines and newspapers in Europe the UK, Japan and Australia.

Claire Lloyd encourages us to trust our sensory instincts to make our homes complete comfort and pleasure zones’  Australian Vogue Entertaining Guide‘

 

She won’t settle for anything obvious and always takes things a step further”

 The Times Magazine

 

“Lloyd is definitely a perfectionist that is why she is so good at what she does”

The Times Magazine

 

This is how everyone wants to live except they don’t know it yet”

Elle Decoration Magazine

 

The author of “Sensual Living” and all around soothsayer, she’s paid to look around corners”

Living etc Magazine

 

‘‘The moment she sees a space she knows what to do with it’

Australian Vogue Living

 

‘Claire Lloyd has turned fixtures and fittings into empowering icons’

The World of Interiors Magazine

 

www.clairelloyd.com

www.clairelloydloves.com

 

 

Πολυμέσα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

TRAVEL

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΟΜΟΡΦΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

AGORA

ΚΟΥΖΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ