LesvosReport

A+ A A-

Τιτανικός: 100 χρόνια μετά… ( VIDEO & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ )

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ήταν 14 Απριλίου του 1912, τοπική ώρα 23:40, όταν το μεγαλύτερο, πολυτελέστερο, ταχύτερο και προπάντων ασφαλέστερο πλοίο του κόσμου χτυπούσε πάνω σε ένα τεράστιο παγόβουνο, περίπου 460 μίλια ανοικτά των ακτών του Newfoundland.

Δύο ώρες μετά, το αβύθιστο υπερωκεάνιο χανόταν στα παγωμένα νερά, παρασύροντας στο βυθό περί τις 1500 ψυχές. Στο παρθενικό του ταξίδι.

Μέγεθος ρεκόρ: Ο Τιτανικός ήταν, το 1911 όταν ναυπηγήθηκε, το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο- 269 μέτρα μήκος, 28 μέτρα πλάτος και 53 μέτρα ύψος, με συνολική ιπποδύναμη 51.000. Η ναυπήγησή του στοίχισε 10 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν σήμερα με 213 εκατομμύρια. Η πλοιοκτήτρια εταιρία, η βρετανική White Star Line δεν επένδυσε σε ένα σύστημα προειδοποίησης και συναγερμού...Ο Τιτανικός, όλοι πίστευαν πως ήταν αβύθιστος.

Πολυτέλεια: Η επίπλωση στην πρώτη θέση ήταν πολύ σημαντική για τους πλοιοκτήτες. Μόνο εκατομμυριούχοι μπορούσαν πληρώσουν μια σουίτα 4.400 δολαρίων -περίπου 93.000 δολάρια σήμερα.

Επιβάτες: Από τη βύθιση του Τιτανικού, ο αριθμός των επιβατών έχει αλλάξει πολλές φορές. Το Βρετανικό Κοινοβούλιο το 1912 κατέληξε πως οι επιβαίνοντες ήταν 2.224, από τους οποίους 900 ήταν μέλη του πληρώματος. Από αυτούς, συνολικά 711 άνθρωποι διασώθηκαν και 1.513 έχασαν τη ζωή τους.

Σωσίβιες λέμβοι: Ο Τιτανικός είχε 20 σωσίβιες λέμβους που επαρκούσαν για 1.200 ανθρώπους. Ο αριθμός τους είχε υπολογιστεί όχι βάσει των επιβατών, αλλά σύμφωνα με το πλάτος του πλοίου...

Ελλείψεις: Οι υπαξιωματικοί που είχαν βάρδια δεν διέθεταν τηλεσκόπια και όπως ήταν φυσικό είδαν πολύ αργά το παγόβουνο. Παρά τις προειδοποιήσεις από άλλα πλοία ότι υπήρχαν πάγοι στην περιοχή, ο πλοίαρχος δεν όρισε επιπλέον βάρδιες. Στη διαδικασία εκκένωσης του πλοίου, αρκετοί αξιωματικοί παρερμήνευσαν το «παιδιά και γυναίκες πρώτα» σε «μόνο παιδιά και γυναίκες» με αποτέλεσμα πολλές λέμβοι να κατεβαίνουν μισοάδειες στη θάλασσα. Επίσης, αφού δεν υπήρχε σύστημα συναγερμού, τα κατώτερα καταστρώματα δεν ειδοποιήθηκαν για την επικείμενη καταστροφή, έτσι οι περισσότεροι από τους επιβάτες της τρίτης θέσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

Η βύθιση: Ο Τιτανικός έπεσε στο παγόβουνο στις 23:40 στις 14 Απριλίου και βυθίστηκε στις 02:20 της 15ης Απριλίου. Η ορχήστρα του πλοίου συνέχισε να παίζει μέχρι το τελευταίο λεπτό. Όλα τα μέλη της πέθαναν.

Η διάσωση: Το SS Californian ήταν το πλοίο που βρισκόταν πιο κοντά στον Τιτανικό, όμως δεν έλαβε ποτέ το σήμα κινδύνου γιατί ο ραδιοτηλεγραφητής ήταν εκτός υπηρεσίας και κοιμόταν. Το πρώτο πλοίο που έφτασε στους επιζώντες ήταν το RMS Carpathia, περίπου στις 04:00, πολύ αργά για τους επιβάτες που είχαν πηδήξει στη θάλασσα και πέθαναν από το κρύο.

To ναυάγιο: Συνεργεία είδαν για πρώτη φορά τα συντρίμμια του Τιτανικού την 1η Σεπτεμβρίου 1985, σε βάθος 3.800 μέτρων, 22 χιλιόμετρα από τη θέση που είχε δώσει το κρουαζιερόπλοιο τη στιγμή της βύθισής του.

100 χρόνια μετά, ο Ελβετός καλλιτέχνης Gerry Hofstetter, διάσημος για την μοναδική του ικανότητα να δημιουργεί με «όπλο» τα φώτα και τις σκιές, σε απρόσμενα μέρη, ο άνθρωπος που έχει δημιουργήσει «γλυπτά με το φως» σε μέρη όπως η κορυφή Matterhorn στις Άλπεις, ή η πυραμίδες στην Αίγυπτο, χρησιμοποίησε ένα παγόβουνο μήκους 500 μέτρων και τα ... μαγικά του, αργά χθες τη νύχτα, για να τιμήσει με τον πιο απρόσμενο τρόπο την συμπλήρωση ενός αιώνα από το πιο ... διάσημο ναυάγιο της ιστορίας.

Πηγή : protothema.gr

Πολυμέσα

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Έκθεση εικόνων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Σαντορίνη στην… Ταϊλάνδη!

ΣΗΜΕΡΑ

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
Lesvosreport.gr All rights reserved | Κατασκευή Ιστοσελίδας WEBPACK.GR | Powered by WEBGRECO

Register

User Registration
or Ακύρωση