ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ http://www.lesvosreport.gr Thu, 10 Mar 2016 12:14:51 +0200 el-gr Το παιδί μου είναι θύμα bullying. Τι πρέπει να κάνω; http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/το-παιδί-μου-είναι-θύμα-bullying-τι-πρέπει-να-κάνω.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/το-παιδί-μου-είναι-θύμα-bullying-τι-πρέπει-να-κάνω.html Το παιδί μου είναι θύμα bullying. Τι πρέπει να κάνω;

Τα τελευταία χρόνια η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού έχει, ευτυχώς, εντατικοποιηθεί. Μικροί «τραμπούκοι» -που, φυσικά ποιος μπορεί να κατηγορήσει, αφού είναι... μικροί;- υπήρχαν πάντα, τα τελευταία όμως χρόνια η ενημέρωση διευρύνθηκε και γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί έχουν καλύτερα αντανακλαστικά σε σχέση με παλιότερα.

 

Ο εκφοβισμός είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης συμπεριφοράς, που συνδέεται με το αρχέγονο ένστικτο της επιβίωσης. Στα σχολεία το φαινόμενο απαντά εδώ και πολλά χρόνια και δεν περιορίζεται σε κινηματογραφικές σκηνές μαθητικής βίας όπου ο μικρός πρωταγωνιστής γυρνάει δαρμένος σπίτι του γιατί οι «θύτες» του, του έβαλαν το κεφάλι στη λεκάνη της τουαλέτας. Bullying είναι οι απειλές, οι επαναλαμβανόμενες προσβολές, η στοχοποίηση, η εν γένει λεκτική βία και, κατά περιπτώσεις- η άσκηση σωματική βίας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Eυρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού το 2014, ένας στους τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει υπάρξει θύμα bullying και δύο στους τρεις έχουν γίνει μάρτυρες βίαιης συμπεριφοράς.

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου είναι θύμα bullying

-Η απόδοση στα μαθήματα μειώνεται: Αν το παιδί πέφτει θύμα διαρκούς κοροϊδίας και εκφοβισμού, τότε η συγκέντρωσή του μοιραία θα μειωθεί και οι επιδόσεις του θα «πέσουν».
-Δεν θέλει να πηγαίνει στο σχολείο ή δείχνει να το φοβάται: Τα παιδιά που είναι θύματα εκφοβισμού, αντιπαθούν το σχολείο. Ίσως το παιδί σας δεν θέλει να πάρει μέρος στη σχολική γιορτή ή δεν θέλει να πάει στην εκδρομή της τάξης του ή να παρατηρήσετε αύξηση άγχους τα απογεύματα της Κυριακής.
-Είναι κυκλοθυμικό και έχει έντονες εκρήξεις: Το παιδί-θύμα έχει μέσα του συσσωρευμένο φόβο, άγχος, θυμό και, όπως είναι απόλυτα φυσικό, αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει. Προσέξτε, λοιπόν, για τυχόν διαφοροποιήσεις στην συμπεριφορά του απέναντι σε εσάς ή τα αδέρφια του.
-Γίνεται πιο εσωστρεφές και έχει τάση απομόνωσης: Ο πρώτος μηχανισμός άμυνας που θα επιστρατεύσει λογικά το παιδί, είναι η εσωστρέφεια. Έτσι, αν παρατηρήσετε μια διακριτή αλλαγή στην κοινωνική του ζωή, ίσως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο του εκφοβισμού.
-Αλλαγές στον ύπνο και την όρεξη ή/και νυχτερινή ενούρηση: Η ένταση ίσως εκφραστεί ψυχοσωματικά, γι' αυτό τσεκάρετε αν το παιδί βλέπει εφιάλτες, αν ξαφνικά άρχισε να «βρέχει» το κρεβάτι του ή αν δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή αν έχει μειωμένη όρεξη για φαγητό.
-Εκφράζει τη γνώμη/ το παράπονο ότι τον/την απορρίπτουν: Ίσως το παιδί δίνει την εντύπωση ότι πιστεύει πώς δεν το συμπαθούν ή ότι είναι ανεπαρκές, τόσο στο σχολείο όσο και ανάμεσα στις τάξεις της οικογένειας και των εξωσχολικών κύκλων.

Αυτά είναι κάποια από τα εξωτερικά σημάδια που ίσως υποδηλώνουν ότι το παιδί είναι θύμα bullying. Ωστόσο, προσέξτε: Κάθε παιδί είναι μοναδικό και τα σημάδια δεν είναι για όλα τα παιδιά το ίδιο. Αντίστοιχα, οι ίδιες ενδείξεις μπορεί να έχουν διαφορετική αιτία. Επομένως, μη βιαστείτε να «διαγνώσετε» εκφοβισμό. Αναρωτηθείτε πριν απ' όλα μήπως φταίει κάτι άλλο για την αλλαγή στη συμπεριφορά και την ψυχολογία του παιδιού, κάτι που ξεκινάει από το σπίτι και όχι από το σχολείο.

Πώς θα κάνω το παιδί να «ανοιχτεί»

-Ενθαρρύνετέ το να σας μιλήσει για όσα συμβαίνουν στο σχολείο, ανοίγοντας μια συζήτηση σε κλίμα ήπιο και σε κάποιον άνετο, οικείο χώρο του παιδιού, χωρίς πίεση και χωρίς να φαίνεται το άγχος σας. Μην χρησιμοποιήσετε σε καμία περίπτωση τους όρους "bullying" ή "εκφοβισμός", γιατί είναι συνδεδεμένοι με αρνητικά συναισθήματα.
-Ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε την κουβέντα:
Τι σου αρέσει το σχολείο;
Τι παίζετε στα διαλείμματα;
Τα πας καλά με τους συμμαθητές σου;
Ποιο παιδάκι είναι ο καλύτερός σου φίλος;
Τσακώνονται καμιά φορά τα άλλα παιδάκια;
Τι σου αρέσει περισσότερο και τι δεν σου αρέσει στο σχολείο;
-Η τεχνική «πολύς κόσμος»: Στην ροή της κουβέντας φροντίστε να περάσετε το μήνυμα ότι πολύς κόσμος έχει βρεθεί στη θέση του παιδιού σας. Πείτε του ότι ο εκφοβισμός και η στοχοποίηση στο σχολείο είναι κάτι συνηθισμένο και ότι δεν πρέπει να ανησυχεί. Περιγράψτε προσωπικές σας εμπειρίες και περιστατικά από την εμπειρία σας (εν ανάγκη φανταστείτε τα!) και δείξτε του ότι η κατάσταση που βιώνει δεν ξεφεύγει από τα όρια του φυσιολογικού και του συνηθισμένου, για να το απενεχοποιήσετε.
-Εξηγήστε τη θέση του θύτη. Με όσο πιο απλά λόγια μπορείτε, εξηγείστε στο παιδί ότι τα παιδάκια που ασκούν λεκτική ή σωματική βία δεν είναι κακά, γιατί κανένα παιδάκι δεν είναι κακό. Μιλήστε του για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει και θυμίστε του ότι και το ίδιο, όταν είναι πιεσμένο ή θυμωμένο, μιλάει καμιά φορά άθελά του άσχημα σε εσάς ή στα αδέρφια του. Τα παιδιά λοιπόν που θεωρεί «κακά» έχουν περισσότερα προβλήματα και είναι πιο θυμωμένα και λυπημένα απ' αυτό, γι' αυτό φέρονται έτσι.

Πώς να αντιδράσετε αν το παιδί είναι θύμα πειραγμάτων και εκφοβισμού

Πρώτα, μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε

Αν το παιδί καταφέρει να ανοιχτεί και τελικά να σας μιλήσει για περιστατικά εκφοβισμού, τότε είναι σημαντικό να διερευνήσετε την κατάσταση. Προσπαθήστε με ηρεμία, και χωρίς να αποδίδετε ευθύνες ή χαρακτηρισμούς, να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο. Κάντε ερωτήσεις στο παιδί για το πώς νιώθει, από ποιους προέρχονται τα πειράγματα και στη συνέχεια μιλήστε στους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου καταθέτοντας το πρόβλημά σας και, ενδεχομένως, ενώνοντας τη φωνή σας με άλλες μαμάδες , πάντα χωρίς να αποδίδετε κατηγορίες -ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά.

Καθησυχάστε το παιδί

Τονίστε με κάθε τρόπο ότι δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση το ίδιο. Αν έχει ανασφάλεια για κάποιο ελάττωμά του, μιλήστε του παραδείγματα ανθρώπων που τα κατάφεραν μια χαρά έχοντας την ίδια «αδυναμία». Δείξτε όλη σας την αγάπη και μιλήστε του για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Εξηγήστε του ότι κανείς δεν πρέπει να χλευάζεται, να απομονώνεται ή να εξευτελίζεται όπως και όποιος κι αν είναι. Πείτε του ότι καμιά φορά τα παιδιά ακολουθούν το πρόσταγμα κάποιου «δυνατότερου» στο σχολείο, απλώς και μόνο επειδή τον φοβούνται και είναι και τα ίδια θύματα εκφοβισμού.
Μην ενθαρρύνετε σε καμία περίπτωση το παιδί να χτυπήσει, να βρίσει ή να ασκήσει οποιουδήποτε τύπου βία στα παιδιά με τα οποία συγκρούεται και μην τα χαρακτηρίσετε με λόγια προσβλητικά.

Αξιολογήστε την κατάσταση

Ένα από τα πρώτα βήματα της αντίδρασής σας θα πρέπει να είναι η αξιολόγηση της κατάστασης. Πόσο σοβαρά είναι τα περιστατικά; Αυτό θα κριθεί από το πόσο επηρεάζεται η συναισθηματική κατάσταση του παιδιού σας. Κρίνετε από τις διαφορές στην συμπεριφορά του αν πρόκειται για κάτι που πραγματικά το φοβίζει και το τρομοκρατεί ή για ένα μεμονωμένο περιστατικό που το ενόχλησε.
Παροτρύνσεις προς το παιδί
Ζητήστε απ' το παιδί να μιλήσει στους δασκάλους του για όσα του συμβαίνουν και ενθαρρύνετέ το να αλλάξει παρέες και να διευρύνει τον κύκλο των φίλων του. Ίσως μπορείτε να κανονίσετε κάποιο ραντεβού με τη μαμά κάποιου συμμαθητή ή συμμαθήτριας προκειμένου να συσφιχτούν οι δεσμοί του με ένα νέο παιδί.

Επικοινωνία με το σχολείο

Φροντίστε να επικοινωνείτε συχνά με τους διδάσκοντες για να λύσετε το πρόβλημα. Συνήθως η επικοινωνία με τους γονείς του άλλου παιδιού ή παιδιών δεν είναι αποτελεσματική, γι' αυτό προσπαθήστε να μείνετε πολιτισμένοι και ψύχραιμοι και να απαιτήσετε απ' το σχολείο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα (επιμένοντας όσο χρειάζεται).

Ίσως χρειάζεται ειδικός

Ευτυχώς στις μέρες μας η επικοινωνία με κάποιον ειδικό είναι απόλυτα απενοχοποιημένη. Αν το παιδί έχει διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό ίσως εσείς δεν μπορείτε να το βοηθήσετε επαρκώς. Αν η συμπεριφορά του έχει αλλάξει εντελώς, αν το πρόγραμμά του είναι εντελώς αναστατωμένο, αν βιώνει έντονο στρες, έχει εφιάλτες ή μειωμένη όρεξη, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που θα αξιολογήσει το πρόβλημα και θα παρέχει εργαλεία για την ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων που θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Η βοήθεια του γονιού

Εσείς μπορείτε, σε κάθε περίπτωση, να συζητάτε ήρεμα, να καταγράφετε τα περιστατικά και να παρατηρείτε αλλαγές και σημάδια, να το ενθαρρύνετε να σας μιλάει και να επιβραβεύετε την δύναμή του, να του δίνετε όλη σας την αγάπη, να τονίσετε ότι είναι ένα υπέροχο παιδί και να προωθήσετε τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο πρόβλημα.
Μέρος των συμβουλών προέρχεται από το βιβλίο «Το πείραγμα που πειράζει!» της Αρτέμιδος Τσίτσικα, επίκουρης καθηγήτριας Παιδιατρικής-εφηβικής Ιατρικής στο Ε.Κ.Π.Α. και της Ελένης Τζαβέλα, που εργάζεται κλινικά με έφηβους και νεαρούς ενήλικες και ψυχοεκπαιδευτικά με γονείς.

]]>
[email protected] (Γιώργος Κατσούρης) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Wed, 24 Feb 2016 02:32:12 +0200
Πενήντα θετικές φράσεις για να λέμε στα παιδιά μας http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/πενήντα-θετικές-φράσεις-για-να-λέμε-στα-παιδιά-μας.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/πενήντα-θετικές-φράσεις-για-να-λέμε-στα-παιδιά-μας.html Πενήντα θετικές φράσεις για να λέμε στα παιδιά μας

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο γύρω τους και κυρίως τον εαυτό τους.

 

Πολλές φορές πάνω στην κούρασή μας, ανοίγουμε το στόμα μας και λέμε πράγματα που δε θα έπρεπε να πούμε. Τα παιδιά όμως δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ του τι κάνουν και του τι είναι. Έτσι λοιπόν όταν μέσα στον εκνευρισμό μας αποκαλούμε το παιδί μας «κακομαθημένο», «παλιόπαιδο», «τεμπέλη» ή οτιδήποτε αρνητικό, επειδή έκανε κάτι που δε θα έπρεπε να έχει κάνει, οι λέξεις αυτές γίνονται σπόροι που φυτεύονται μέσα στο μυαλό του. Οι σπόροι τελικά φυτρώνουν και τα αρνητικά αυτά χαρακτηριστικά γίνονται ακόμα μεγαλύτερα.

Σκοπός όμως αυτού του post, δεν είναι να μας γεμίσει με τύψεις για όσα αρνητικά μπορεί να έχουμε πει ως τώρα. Σκοπός είναι να μας δώσει τροφή για σκέψη και να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε πώς μπορούμε να βελτιωθούμε ώστε να γίνουμε καλύτεροι γονείς.

Πενήντα θετικές φράσεις για να λέμε στα παιδιά μας

Ποιες θετικές φράσεις όμως – αντί για αρνητικές – μπορούμε να «φυτέψουμε», ώστε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας; Τι μπορούμε να τους λέμε σε τακτική βάση, ώστε να καταλάβουν ότι τα αγαπάμε, ότι σεβόμαστε την προσωπικότητά τους και ότι πιστεύουμε στο μεγαλείο που κρύβουν μέσα τους; Να κάποιες ιδέες:

1. Μου αρέσει να σε βλέπω να χαμογελάς.
2. Χρειάζομαι τη βοήθειά σου.
3. Πήρες σπουδαία απόφαση.
4. Ευχαριστώ που μου το είπες.
5. Είμαι περήφανη για σένα.
6. Μου αρέσει να περνάμε χρόνο μαζί.
7. Μου αρέσουν οι φίλοι σου.
8. Ποια ήταν η αγαπημένη στιγμή της ημέρας σου;
9. Θες να κάνουμε κάτι οι δυο μας;
10. Ποια είναι η γνώμη σου;
11. Πιστεύω σε σένα.
12. Η δασκάλα σου πιστεύει σε σένα.
13. Μου αρέσει να σε βλέπω να παίζεις.
14. Μου αρέσει να σε βλέπω να αθλείσαι.
15. Θα τα καταφέρεις, το ξέρω.
16. Σου έχω μια έκπληξη!
17. Εσύ πώς το βλέπεις; Εξήγησέ μου τη δική σου πλευρά.
18. Χαίρομαι που σε βλέπω χαρούμενο/η!
19. Δεν τρέχει τίποτα, όλοι κάνουμε λάθη.
20. Έφτιαξα το αγαπημένο σου φαγητό!
21. Έκανες σπουδαία δουλειά. Πρέπει να είσαι περήφανος/η για τον εαυτό σου.
22. Το αξίζεις.
23. Καταπληκτική ιδέα!
24. Σε ευχαριστώ που με βοηθάς.
25. Με κάνεις και γελάω.
26. Δεν παίζεσαι!
27. Σε εμπιστεύομαι.
28. Είσαι σπουδαίος φίλος/φίλη. Οι φίλοι σου είναι τυχεροί που σε έχουν.
29. Μπορείς να μου λες τα πάντα.
30. Θα είμαι πάντα δίπλα σου.
31. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;
32. Μου έλειψες.
33. Για πες μου περισσότερα…
34. Σε όλους μας έχει συμβεί.
35. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους.
36. Η γνώμη σου είναι σημαντική. Να τη λες!
37. Δεν είναι κακό να λες όχι.
38. Η μέρα που γεννήθηκες ήταν μία από τις καλύτερες μέρες της ζωής μου.
49. Είσαι σπουδαίο παιδί.
40. Τι σου λέει το ένστικτό σου;
41. Τι σου λέει το σώμα σου;
42. Σε ευχαριστώ.
43. Πιστεύω ότι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο.
44. Σε ακούω. Σε προσέχω.
45. Θες να το συζητήσουμε;
46. Είναι δική σου απόφαση.
47. Συγνώμη. Δεν έπρεπε να αντιδράσω έτσι.
48. Τι μπορώ να κάνω για να γίνω καλύτερη μαμά (ή μπαμπάς) για σένα;
49. Σε αγαπώ.
50. Θα σε αγαπώ ό,τι κι αν γίνει.

Τα λόγια μας έχουν δύναμη. Ας επιλέξουμε προσεκτικά τι λέμε και ας αναπτύξουμε μια υπέροχη σχέση με τα πιο υπέροχα πλάσματα της ζωής μας.

]]>
[email protected] (Γιώργος Κατσούρης) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Thu, 11 Feb 2016 04:24:56 +0200
Δε σου αρέσουν οι φίλοι του παιδιού σου; Δες τι πρέπει να κάνεις http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/δε-σου-αρέσουν-οι-φίλοι-του-παιδιού-σου-δες-τι-πρέπει-να-κάνεις.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/δε-σου-αρέσουν-οι-φίλοι-του-παιδιού-σου-δες-τι-πρέπει-να-κάνεις.html Δε σου αρέσουν οι φίλοι του παιδιού σου; Δες τι πρέπει να κάνεις

Tα παιδιά χρειάζονται παιδιά για να παίξουν, να μιλήσουν, να συναγωνιστούν, να τσακωθούν, να νιώσουν ισότιμα, αλληλέγγυα, να μάθουν κανόνες, όρια, συμβιβασμούς, για να γίνουν κοινωνικά, έξυπνα, ευαίσθητα, δυνατά, ανεξάρτητα. Mάλλον δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να υποκαταστήσει την παρέα των συνομηλίκων για ένα παιδί.

Aυτό οι περισσότεροι γονείς το ξέρουμε και τα ενθαρρύνουμε στο να συναναστρέφονται άλλα παιδιά και να έχουν φίλους. Tι γίνεται όμως όταν δεν συμφωνούμε με κάποια επιλογή τους; Όταν ένας φίλος ή μία φίλη του παιδιού μας «δεν μας πάει»;

Aπό την συμβουλευτική ψυχολόγο Λουίζα Βογιατζή

Oι «καλύτεροί του φίλοι»

Kατά τον πρώτο, ίσως και δεύτερο χρόνο της ζωής του παιδιού μας είμαστε οι απόλυτοι «βασιλιάδες». Aν και φωτίζεται το πρόσωπό του όταν βλέπει άλλα παιδιά, δεν τα αποζητάει ακόμα, ούτε δείχνει να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τη συντροφιά και το παιχνίδι μαζί τους. O κόσμος του ακόμα στρέφεται γύρω από τον εαυτό του, τους ανθρώπους και τα πράγματα που γνωρίζει καλά. Tο αργότερο όταν αρχίζει η προσχολική ηλικία και κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα ανεξαρτησίας από τους γονείς, πηγαίνοντας στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, ανακαλύπτει τη χαρά της συντροφιάς των άλλων παιδιών. Kανένα παιδί, ακόμα και το πιο εσωστρεφές, το πιο κλειστό και συνεσταλμένο δεν είναι αδιάφορο για τα άλλα παιδιά, δεν αρνείται την παρέα των συνομηλίκων του όταν αισθάνεται σίγουρο και έτοιμο να σταθεί μέσα σε αυτήν. Πρωτοαρχίζει τότε να μιλάει για φίλους, για τους φίλους του, γι’ αυτούς που είναι «οι καλύτεροί μου φίλοι». Kαι βέβαια, στην προσχολική ηλικία μπορούμε ακόμα να επιλέγουμε -κατά κάποιον τρόπο- με ποια παιδιά θα συναναστρέφονται τα παιδιά μας. Όταν τα παιδιά πάνε στο Δημοτικό, τα πράγματα αλλάζουν. Oι φίλοι, η παρέα από το σχολείο αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Tα παιδιά περνούν ένα μεγάλο διάστημα της ημέρας με τους φίλους τους στο σχολείο και πολύ συχνά θέλουν να τους συναντούν και εκτός σχολείου, να πηγαίνουν για σπορ εκεί όπου πηγαίνουν και οι φίλοι τους και να τους καλούν στο σπίτι. Eξωσχολικοί και οικογενειακοί φίλοι αποκτούν πια δευτερεύουσα σημασία.

Ένα καινούργιο και σημαντικό στάδιο

Στο δημοτικό τα παιδιά σταματούν να είναι εγωκεντρικά και αναπτύσσουν αυτόνομη ηθική.
H εξελικτική ψυχολογία μιλάει για ένα καινούργιο και πολύ σημαντικό στάδιο νοητικής, συναισθηματικής και κοινωνικής εξέλιξης που ξεκινάει με την είσοδο του παιδιού στο Δημοτικό. Tον κεντρικό ρόλο σε αυτή τη νέα περίοδο τον παίζει η συμμετοχή στην ομάδα των συνομηλίκων. Mέσα από τις σχέσεις και τις φιλίες που δημιουργούνται, τα παιδιά κοινωνικοποιούνται με τον πιο φυσικό τρόπο, μαθαίνουν δηλαδή πώς να κάνουν και να διατηρούν σχέσεις μέσα σ’ ένα πλαίσιο ισοτιμίας. Mαθαίνουν να συνεργάζονται, να σέβονται τους κανόνες της ομάδας και τα όρια των άλλων, και επομένως να αναγνωρίζουν τα δικά τους όρια. Σταματούν να είναι εγωκεντρικά και να δίνουν προτεραιότητα μόνο στον εαυτό τους και αναπτύσσουν αυτόνομη ηθική, η οποία δεν καθορίζεται πια μόνον από τις αξίες που αντιπροσωπεύουν οι μεγάλοι, αλλά από τη δικαιοσύνη, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλεγγύη, όπως αυτά τα βιώνουν μέσα από την ομάδα των συνομηλίκων και τις φιλίες. Aυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα με τον πιο «στρωτό» και ήπιο τρόπο. Mερικές φορές, τα παιδιά μας έλκονται από άλλα παιδιά των οποίων τη συμπεριφορά εμείς θεωρούμε απαράδεκτη.Mπορεί ο «κολλητός» του γιου μας να είναι ένα παιδί που εμείς θεωρούμε -ή είναι πράγματι- επιθετικό, θρασύ και «ανάγωγο». Mπορεί η αγαπημένη φιλενάδα της κόρης μας να είναι στα μάτια μας -και στα μάτια άλλων γονιών ενδεχομένως- ένα κακομαθημένο, δύστροπο και φαντασμένο κορίτσι. Oμολογουμένως, η θέση μας δεν είναι εύκολη. Όχι μόνον είμαστε αναγκασμένοι να ακούμε τα παιδιά μας να εκθειάζουν τους φίλους αυτούς και τα κατορθώματά τους, αλλά κάθε τόσο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την επιθυμία τους να συναντηθούν με αυτούς για να παίξουν, να τους καλέσουν στο σπίτι, να πάνε στο δικό τους. Kαι όλα αυτά ενώ εμείς έχουμε την εντύπωση ότι τα παιδιά αυτά επηρεάζουν με την «κακή» συμπεριφορά τους τα παιδιά μας ή, όχι σπάνια, πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας είναι θύματα της επιθετικότητας και του «κακού χαρακτήρα» αυτών των φίλων.

Tέσσερις αλήθειες για τους φίλους των παιδιών μας

Tο γεγονός ότι δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για τις παρέες των παιδιών μας κρύβει την επιθυμία μας να τα προστατεύσουμε από καθετί που θα μπορούσε να τα πληγώσει, να τα τραυματίσει ή να τα μειώσει. Kαι φυσικά, θέλουμε να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο να μάθουν τα παιδιά μας τρόπους και συμπεριφορές που δεν μας αρέσουν και δεν τις εγκρίνουμε. Όλα αυτά είναι πολύ λογικό να μας απασχολούν ως γονείς. Πριν αρχίσουμε όμως να θυμώνουμε και να «παίρνουμε μέτρα» για να εμποδίσουμε αυτές τις -κατά την άποψή μας- επιζήμιες φιλίες, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής:
- Mπορεί μεν για το παιδί μας να αποκτά μεγάλη σημασία η παρέα των άλλων παιδιών και να μιμείται κάποιες συμπεριφορές, όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτού που ονομάζουμε «ανατροφή», δηλαδή τον τρόπο επικοινωνίας, τα όρια και τις αξίες τα έχει μάθει και συνεχίζει να τα μαθαίνει από εμάς. Τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανατροφή του παιδιού έχει ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε εμείς απέναντί του και απέναντι στους άλλους ανθρώπους.

- Eίτε μας αρέσει είτε όχι, το παιδί θα βρεθεί αντιμέτωπο, θα συναναστραφεί και θα γοητευτεί ίσως από παιδιά που δεν θα τα εγκρίνουμε πάντα. Aν και αυτό μάς δυσαρεστεί ή μας φοβίζει, δεν μπορούμε -και όσο ένα παιδί μεγαλώνει, μπορούμε όλο και λιγότερο- να ελέγχουμε κάθε του βήμα και κάθε του παρέα.

- Tα παιδιά δεν έχουν τα ίδια κριτήρια με εμάς, δεν βλέπουν τους ανθρώπους, τα άλλα παιδιά κυρίως, με τον τρόπο που τους βλέπουμε εμείς. Σε ορισμένες ηλικίες, μάλιστα, τα παιδιά έχουν ανάγκη να ταυτιστούν με άλλα παιδιά που ενσαρκώνουν κάποια πρότυπα: δύναμης, ομορφιάς, επιθετικότητας, εξυπνάδας, «μαγκιάς», ανεξαρτησίας, πονηριάς, σωματικής επιδεξιότητας, ανατρεπτικής συμπεριφοράς.

- Aρνητικές, κακές, και ακραίες ακόμα συμπεριφορές των παιδιών των μικρών παιδιών ειδικά- δεν προμηνύουν με κανέναν τρόπο αντίστοιχες ενήλικες συμπεριφορές. Tα παιδιά περνούν από διάφορες φάσεις, συχνά δύσκολες και γι’ αυτά και για μας, και δοκιμάζουν τα όρια των γύρω τους και τα δικά τους. Δική μας υποχρέωση είναι να αποδεχτούμε αυτή τους την ανάγκη, κάνοντας ταυτόχρονα σαφή τα όριά μας. Mε άλλα λόγια, ένα παιδί που έκλεψε δεν είναι ένας μελλοντικός λωποδύτης. Aυτό που χρειάζεται είναι να καταλάβουμε τα κίνητρα που το ώθησαν να το κάνει, και κυρίως να καταστήσουμε σαφές ότι καταδικάζουμε την κλεψιά, αλλά όχι το ίδιο το παιδί.

Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε

Aυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι να δείξουμε εμπιστοσύνη στο παιδί μας, ακόμη και αν πιστεύουμε ότι κάποιος φίλος του το πληγώνει ή του γίνεται κακό παράδειγμα. Eμείς δεν έχουμε παρά να είμαστε εκεί όποτε χρειάζεται παρηγοριά, συμπαράσταση, ενθάρρυνση. Tο θέμα των φίλων είναι πολύ λεπτό. Bρίζοντας, κατηγορώντας ή μειώνοντας τους φίλους του, είναι πιθανό το παιδί να νιώσει ότι κατηγορείται και μειώνεται το ίδιο και να αντιδράσει έντονα, βλέποντας εμάς ως αντιπάλους και τους φίλους του ως συμμάχους. Tίποτα δεν μας εμποδίζει όμως να δηλώσουμε την αντίθεσή μας με κάποιες συμπεριφορές και να του εξηγήσουμε ευθέως το λόγο: «Ξέρω ότι είναι φίλη σου και ότι σ’ αρέσει η παρέα της, καμιά φορά όμως δεν συμφωνώ με τον τρόπο που φέρεται, όταν δηλαδή τη μία μέρα κάνει τη φίλη σε σένα, την επομένη σου κρατάει μούτρα και λέει μυστικά με την άλλη. Eγώ νομίζω ότι οι φίλοι πρέπει να λένε στους φίλους τους την αλήθεια, ακόμη και όταν είναι θυμωμένοι μαζί τους». Mε αυτόν τον τρόπο δείχνουμε ότι σεβόμαστε την προτίμηση του παιδιού, αλλά ταυτόχρονα του δίνουμε την ευκαιρία να σκεφτεί τις αντιδράσεις μας. Έτσι, χτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης, που θα του επιτρέπει να ακούει τη γνώμη μας, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Eίναι πιθανότερο ότι έτσι θα το βοηθήσουμε να έχει κρίση και να επιλέγει και στο μέλλον τις παρέες του από το να το βάλουμε στο «χρυσό κλουβί» με τους φίλους που διαλέξαμε εμείς γι’ αυτό.

]]>
[email protected] (Γιώργος Κατσούρης) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Sat, 23 Jan 2016 17:51:35 +0200
Αυτές είναι οι φράσεις που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά σας http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/αυτές-είναι-οι-φράσεις-που-δεν-πρέπει-να-λέτε-στα-παιδιά-σας.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/αυτές-είναι-οι-φράσεις-που-δεν-πρέπει-να-λέτε-στα-παιδιά-σας.html Αυτές είναι οι φράσεις που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά σας

Αν και η ανατροφή ενός παιδιού είναι η σημαντικότερη αποστολή ενός ενήλικα, κάποιες φράσεις που λέγονται πάνω στην ένταση της στιγμής δημιουργούν ένα απίστευτο ψυχολογικό φορτίο στα μικρά παιδιά τα οποία έχουν έναν διαφορετικό τρόπο να αντιλαμβάνονται τον κόσμο

.

Αν η σύλληψη και η γέννηση ενός παιδιού άπτεται των διαθέσεων του Θεού, του πελαργού ή όποιων άλλων παραγόντων επιθυμεί ο καθένας, το μεγάλωμα και η ανατροφή του είναι μια καθαρά ανθρώπινη υπόθεση. Και μάλιστα ίσως η πιο σοβαρή αποστολή που θα βρουν στο δρόμο τους δυο άνθρωποι που αποφάσισαν να φέρουν στον κόσμο μια νέα ζωή.

Μιας και δεν υπάρχει «εγχειρίδιο» για το πως να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί, καλό είναι να υπενθυμίζουμε μερικές βασικές αρχές που συχνά ξεχνούν όσοι έχουν την τύχη και την χαρά (έστω και κάποιες ώρες την... κούραση) να βλέπουν ένα μικρό παιδί να μεταμορφώνεται από ένα αδύναμο και ανίσχυρο οργανισμό σε μία αυτόφωτη προσωπικότητα.

Η βασική αντίληψη πίσω από την ανατροφή ενός παιδιού θα πρέπει να είναι ότι το ίδιο το παιδί είναι ένας νέος και αυτόνομος οργανισμός (από μία ηλικία και πάνω) και όχι μία προέκταση του εαυτού και των αντιλήψεων του γονέα. Στην πράξη, η σωστή ανατροφή του προϋποθέτει μία σχεδόν ισότιμη αντιμετώπιση αυτού του νέου ανθρώπου, μακριά από στερεότυπα, ανεφάρμοστες ιδέες και -κυρίως- κακή χρήση της γλώσσας.

Το τελευταίο είναι και το πιο καθοριστικό, καθώς πέρα από την φυσική επαφή είναι το κυριότερο εργαλείο για να επικοινωνήσουν οι δύο πλευρές. Μα πάνω απ' όλα είναι το κατ' εξοχήν εργαλείο για την δημιουργία υγειών οργανισμών, με σαφή αντίληψη για τους ίδιους όσο και για τον κόσμο γύρω τους.

Ως γονείς υπάρχουν πολλές φορές που έχουμε πει λόγια που είτε πάνω στην κούραση είτε πάνω στα νεύρα της στιγμής φιλτράρονται με πολύ κακό τρόπο από τον εγκέφαλο και τις παραστάσεις που έχουν τα παιδιά μας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πολλές από τις εκφράσεις που λέμε αν και «αθώες» στα δικά μας αυτιά, στα αυτιά των παιδιών ακούγονται πολύ τρομακτικές και τους δημιουργούν ένα πλήθος ψυχολογικών παρενεργειών. Φράσεις που λίγο-πολύ όσοι έχουν παιδιά έχουν πει σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες που έχουν στην ψυχοσύνθεση ενός τόσο ευαίσθητου οργανισμού.

Τα συνήθη λάθη και οι απαγορευμένες φράσεις

Ένα από τα πιο συνήθη λάθη των γονιών είναι η μετατόπιση της ευθύνης και η συναισθηματική φόρτιση μιας ασήμαντης πράξης. Φράσης όπως «Πάψε να είσαι τόσο ευαίσθητος» ή «Θα καταλάβεις μια μέρα όταν έχεις και εσύ παιδί» δεν εξυπηρετούν σε τίποτα, αντίθετα φορτώνουν με ενοχές και άγνωστες συνέπειες ένα παιδί που... προφανώς δεν γνωρίζει πως θα είναι όταν θα μεγαλώνει ένα παιδί το ίδιο.

Ακόμα χειρότερες είναι φράσεις που απευθυνόμενες και σε ενήλικες δεν έχουν παρά μόνο ψυχολογικές συνέπειες. Όπως για παράδειγμα «Τώρα τι σου φταίω εγώ;» ή η πολύ κοινή «Τί έχεις πάθει και κάνεις όλα αυτά;» στα οποία το παιδί, και να θέλει να απαντήσει δυσκολεύεται να ανταποκριθεί, επιβαρύνοντας την ψυχολογική του κατάσταση με ακόμα περισσότερες ενοχές.

Φράσεις όπως «Μου είσαι βάρος», «Γιατί με ντροπιάζεις;», «Θα το μετανιώσεις όταν θα είμαι νεκρός/νεκρή και δεν θα είμαι εδώ» δεν πρέπει επ' ουδενί να απευθύνονται σε ένα παιδί, γιατί ποτέ δεν μπορεί να αξιολογήσει την ακρίβεια και την αλήθεια όσων λέγονται, παίρνοντας τα πάντα τοις μετρητοίς και χωρίς την ικανότητα να δει μια δεύτερη οπτική πίσω από την φράση του γονέα του.

Από εκεί και περα υπάρχουν μια σειρά φράσεων όπως «Με ακούς;», «Κοίταξέ με!», «Σταμάτα να κλαις!», «Βλέπεις τι με αναγκάζεις να κάνω;» (σε περίπτωση τιμωρίας...) ή ακόμα χειρότερα υστερικές κραυγές να σταματήσει το παιδί από κάποια δραστηριότητα ή να πάψει να κλαίει (χωρίς να έχει γίνει η προσπάθεια που απαιτείται για να βρεθεί η αιτία του κλάματος).

Ακόμα χειρότερες είναι φράσεις όπως «Δεν σε αγαπώ πια» ή «Θα φύγω αν δεν κάνεις αυτό η εκείνο», κάτι που δημιουργεί όχι μόνο τον αναμενόμενο πόνο στο παιδί, αλλά αυξάνει και την ανασφάλειά του στον μέγιστο βαθμό.

Δεν είναι μόνο τι λες, είναι και το ΠΩΣ το λες!

Οι ειδικοί παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνο το τι λες αλλά και το πώς λέγεται η κάθε φράση. Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στην αλλαγή της διάθεσης των γονέων, πιθανότατα πολύ περισσότερο από το ότι είναι στα λόγια. Και αυτό γιατί δεν έχουν τα βιώματα ή το πολιτιστικό και γλωσικό υπόβαθρο για να αξιολογήσουν τις φράσεις των γονιών τους.

Από την άλλη δύο είναι τα πιο σημαντικά πράγματα τα οποία αξιολογούν πάντα τα παιδιά: Την αλήθεια όσων λέγουν οι γονείς τους αλλά και η σιωπή τους. Για το πρώτο είναι οι πιο αυστηροί κριτές των γονιών τους, καθώς θυμούνται τα πάντα και τα επαναλαμβανόμενα ψέματα τους δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην αντίληψη της αλήθειας αλλά και τις ακρίβειας του κόσμου γύρω τους.

Εξίσου άσχημη -ίσως ακόμα χειρότερη και από τα άσχημα λόγια- είναι η σιωπή και η απουσία επικοινωνίας με το παιδί, κάτι που το κάνει να αισθάνεται τεράστια ανασφάλεια ενώ παράλληλα του στερεί όλους τους ορίζοντες ώστε να αναπτυχθεί μέσα από την ενίσχυση της προσωπικότητάς του από τον γονέα.

Ένα από τα πράγματα που ενοχλούν πολύ τα παιδιά είναι να κάνουν πλάκα οι γονείς με τον πόνο τους, ή να θεωρούν ότι κάποιο μικρό χτύπημα και το συνακόλουθο κλάμα είναι ένα απλός τρόπος να τραβήξουν την προσοχή.

Φράσεις «Σήκω επάνω δεν είναι τίποτα», «Μην κλαις γιατί θα φέρω τον γιατρό» και πολλές αντίστοιχες, δημιουργούν τεράστια ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά, ενώ τα γέλια από ένα μικρό πέσιμο προκαλούν την ντροπή και την αίσθηση κατωτερότητας, ακόμα και αν γίνεται αβίαστα και χωρίς κακό σκοπό από την πλευρά του γονέα.

Ο υπερβολικός έλεγχος της καθημερινότητας, από το φαγητό μέχρι τα ρούχα που θα φορέσουν, δημιουργεί και αυτός με τον δικό του τρόπο πολλές προστριβές και ανάλογες φράσεις που εγγράφονται στον σκληρό δίσκο του μικρού παιδιού με πολύ άσχημο τρόπο.

Ένα άλλο σημείο το οποίο προκαλεί σημαντικά προβλήματα είναι το αναδεικνύει κανείς τις προσωπικές αποτυχίες του παιδιού του στα μάτια ξένων αλλά και η μη επαρκής στήριξή του στις δεξιότητες που έχει αναπτύξει συγκρίνοντάς το τόσο με τον ίδιο ή με άλλα παιδιά της ηλικίας του.

Όπως και να έχει, το θέμα της ανατροφής των παιδιών και των λεκτικής «βίας» που ασκούν οι γονείς επάνω τους χωρίς πολλές φορές να το αντιλαμβάνονται, είναι τεράστιο και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από τους ενήλικες στο να αντιληφθούν τις δυσκολίες αλλά και την ευθύνη που έχει το να είσαι γονέας. Προφανώς και δεν μπορείς να αποφύγεις τα λάθη όσο μεγαλώνεις ένα παιδί και σίγουρα όσο και καλές προθέσεις να έχεις θα πεις λόγια και εκφράσεις που σίγουρα θα δημιουργήσουν μια ψυχολογική ένταση στο παιδί.

Αυτό που πρέπει να θυμούνται όλοι είναι ότι η ανατροφή ενός παιδιού είναι μία διαδικασία που δοκιμάζει τις αντοχές του γονέα, καθώς πρέπει να μάθε να ζει με μία νέα ζωή στην οποία ότι και αν πει και αν κάνει μεταδίδεται σε μια μικρή ψυχή μέσα από καθρέπτες και διαδρόμους που είναι άγνωστοι στους μεγάλους.

Η αγάπη δεν μπορεί να είναι δικαιολογία και καταχρηστικό βάρος για την χωρίς σχέδιο ανατροφή ενός παιδιού, η οποία απαιτεί από τον ενήλικο να κατανοήσει το πιο σημαντικό: η σωστή ενηλικίωση του παιδιού του είναι η μοναδική ευκαιρία της ζωής του να ενηλικιωθεί σωστά και ο ίδιος μαζί του.

]]>
[email protected] (Γιώργος Κατσούρης) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Thu, 14 Jan 2016 00:58:42 +0200
Όσα κάνεις και τη διώχνουν μακριά σου http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/όσα-κάνεις-και-τη-διώχνουν-μακριά-σου.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/όσα-κάνεις-και-τη-διώχνουν-μακριά-σου.html Όσα κάνεις και τη διώχνουν μακριά σου

Πέντε συμπεριφορές που σε τοποθετούν απευθείας στη «μαύρη λίστα» της.

Είναι από εκείνα τα λάθη που κάνεις και (ισχυρίζεσαι ότι) δεν καταλαβαίνεις μέχρι να σου τα επισημάνει. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι βάζεις μυαλό και διορθώνεσαι. «Γυναικεία γκρίνια» λες, και συνεχίζεις. Λάθη που μάλλον ήταν ανάμεσα στους λόγους που έφυγε η προηγούμενη και θα διώξουν την επόμενη. Λάθη που κάνεις, κάνω, κάνουμε και που αρνούμαστε να κοιτάξουμε κατάματα.

Να θυμάσαι ότι δύσκολα φεύγει από κοντά σου χωρίς λόγο. Ίσως βιώνει μια, δύο, πέντε καταστάσεις από τις παρακάτω:

Δεν καταλαβαίνεις τις ανάγκες της

Το οποίο πολλάκις σου έχει επισημάνει με διάφορους τρόπους και πολύ βαριά καρδιά. Το ζητούμενο είναι να αναγνωρίζεις τις ανάγκες της συντρόφου σου μέσα από τη σχέση σας. Να είσαι στη θέση να γνωρίζεις πότε χρειάζεται ή δεν χρειάζεται κάτι από τα λεγόμενά της ή μια μικρή της αντίδραση. Σου φαντάζει δύσκολο; Δεν είναι όταν ξέρεις πραγματικά τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Και αυτό το καταλαβαίνεις όταν την παρακολουθείς, όταν την ακούς, όταν την προσέχεις. Καθημερινά, έχουμε χίλια δυο παραδείγματα για το πως μπορούμε να κάνουμε τη σχέση μας καλύτερη. Το πρόβλημα, είναι ότι ποτέ δεν ασχολούμαστε ουσιαστικά. Και όταν πλέον αρχίζει και αισθάνεται ότι παρόλο που γνωρίζεις τι θέλει δεν κάνεις προσπάθειες για ν' αλλάξεις μια κατάσταση ανάμεσα σας, αρχίζει και ψάχνει άλλα... λιμάνια. Οι ανάγκες δεν είναι μόνο αγαθά. Κυρίως, είναι κατανόηση, επικοινωνία, γενικώς μη μετρήσιμα πράγματα.

Είσαι εγωκεντρικός

Είναι η φάση που πιάνεις τον εαυτό σου να μιλάει με τις ώρες για τα κατορθώματά του. Για το πόσο καλός επαγγελματίας, φίλος, εραστής, άνθρωπος και δεν ξέρω 'γω τι άλλο είσαι. Μήπως να τ' αφήσεις να το ανακαλύψει μόνη της; Οι άντρες που είναι σίγουροι για τους εαυτούς τους, δεν χρειάζεται να πουν πολλά. Όσοι το κάνουν εκπέμπουν σε υψηλά επίπεδα ανασφάλειας, ναρκισσισμού, κτλ.

Δεν την κάνεις να αισθάνεται ξεχωριστή

Ένα από τα πιο προβλέψιμα ανδρικά φάουλ, είναι πως μόλις κατακτήσουν μια, σταματούν να προσπαθούν. Και κάπου εκεί είναι που ξεκινούν τα προβλήματα. Το να κάνεις έναν άνθρωπο κάθε μέρα να αισθάνεται ξεχωριστός, δεν απαιτεί χρόνο και κόπο, μόνο διάθεση. Ένα μήνυμα, μια φράση, μια ξεχωριστή πράξη, ένα χαμόγελο, της αρκούν. Χωρίς να χρειαστεί να παραμερίσεις φίλους, υποχρεώσεις και εργασία. Όμως δεν το κάνεις. Θεωρείς τη σχέση και τον ενδιαφέρον της ως δεδομένα και κάπου εκεί είναι που αρχίζει και χαλάει το «γλυκό». Και για να σου βγει καλό -όπως άλλωστε λέει και η παροιμία- απαιτεί να σπάσεις μερικά αβγά. Το θέμα είναι ότι επιλέγεις να μην κάνεις τίποτα απολύτως.

Εστιάζεις περισσότερο στην εξωτερική της εμφάνιση

Δεν λέμε πως η εξωτερική εμφάνιση δεν παίζει ρόλο. Αντιθέτως, είναι το σημείο απ' όπου όλα ξεκινούν. Στην πορεία όμως, δεν μπορείς να το θεωρείς ως το μοναδικό που μετράει. Από ένα σημείο και έπειτα, αρχίζει και εκείνη ν' αναρωτιέται: σου αρέσει πραγματικά γι' αυτά που έχει μέσα της, ή την θέλεις για να κάνει πασαρέλα; Δεν είναι λίγοι οι άντρες που επιλέγουν τις γυναίκες απλά για τη «μόστρα». Είσαι σίγουρος ότι θέλει να είναι η «γλάστρα» σου; Αναρωτήσου μόνο, πόσο πραγματικά την ξέρεις. Τι της αρέσει και τι όχι. Πόσα γνωρίζεις για εκείνη; Μπορείς να πεις ότι κάθεσαι όντως και ακούς τις επιθυμίες ή τα σχέδια της; Αν σε γοητεύει μόνο εξωτερικά, εκείνη λαμβάνει το vibe και πιθανότατα απομακρύνεται.

Λες μεγάλες κουβέντες πολύ γρήγορα

Είναι αυτά τα «μου λείπεις» της πρώτης εβδομάδας. Τα «σ' αγαπώ» του ένα μήνα. Οι σκηνές ζηλοτυπίας των δέκα ημερών. Τα «σοβαρά» σχέδια πάνω στο εξάμηνο. Καταστάσεις σαν αυτές, όχι απλά την φρικάρουν, αλλά την ωθούν να φύγει όσο πιο μακριά γίνεται. Γιατί εκτός του ότι οι παραπάνω αντιδράσεις είναι φουλ ανώριμες, δείχνουν παράλληλα ότι είσαι ανίκανος να χαλιναγωγήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Πάρε μια ανάσα. Σκέψου. Πώς θα ένιωθες αν κάποια σε «έπνιγε» με πολλές υποσχέσεις, ενώ σε ξέρει τόσο λίγο; Έτσι ακριβώς νιώθει και εκείνη. Κάποιες φορές, χρειάζεται απλά να κρατάς το στόμα σου κλειστό και να παραμένεις ψύχραιμος. Και γενικά χαλάρωσε. Θα μείνει αν θέλει, όχι αν θες μόνο εσύ.

]]>
[email protected] (Γιώργος Κατσούρης) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Mon, 28 Dec 2015 03:32:18 +0200
Επιτυχημένη η εκδήλωση με θέμα "Το άγχος και η κατάθλιψη στη ζωή μας στην εποχή της κρίσης" http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/επιτυχημένη-η-εκδήλωση-με-θέμα-το-άγχος-και-η-κατάθλιψη-στη-ζωή-μας-στην-εποχή-της-κρίσης.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/επιτυχημένη-η-εκδήλωση-με-θέμα-το-άγχος-και-η-κατάθλιψη-στη-ζωή-μας-στην-εποχή-της-κρίσης.html

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Δεκέμβριου 2015 στην κατάμεστη αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Θερμής, η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Θερμής "ΘΕΡΜΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ" με θέμα "Το άγχος και η κατάθλιψη στη ζωή μας στην εποχή της κρίσης".

 

Ομιλητές ήταν ο Κοινωνιολόγος κ. Παναγιώτης Τσουκαρέλλης και η Ψυχολόγος κα. Τότα Δρούζα, ενώ το συντονισμό και τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κα. Καλλιόπη Γόμου και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς Αγγελική Σαραντινού.

]]>
[email protected] (Γιώργος Κατσούρης) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Wed, 16 Dec 2015 04:52:46 +0200
Εμμηνόπαυση και κατάθλιψη: Οι τρεις μύθοι http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/εμμηνόπαυση-και-κατάθλιψη-οι-τρεις-μύθοι.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/εμμηνόπαυση-και-κατάθλιψη-οι-τρεις-μύθοι.html

Καιρός να πέσουν οι ψυχολογικές «παγίδες» και να καταλάβουμε ότι η ζωή μιας γυναίκας δε σταματά στην εμμηνόπαυση.

Mύθος Νο1: H εμμηνόπαυση είναι ένα δυσάρεστο συμβάν στη ζωή μιας γυναίκας

Συμπτώματα όπως η κατάθλιψη, οι εξάψεις, οι διαταραχές ύπνου και η νευρικότητα μπορεί να προκαλούν έντονη δυσφορία, αλλά έχουν ημερομηνία λήξης όταν ολοκληρωθούν οι ορμονικές ανακατατάξεις. Yπάρχουν γυναίκες οι οποίες όχι μόνο ισορροπούν, αλλά ανακαλύπτουν και μια καινούργια πληρότητα. Όταν μάλιστα κάποιες γυναίκες εξομολογούνται ότι τώρα η ζωή τους είναι καλύτερη παρά ποτέ, το εννοούν πραγματικά, γιατί ξέρουν ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Έτσι ζουν τη ζωή τους όσο το δυνατόν πιο συνειδητοποιημένα.

Μύθος Νο2: Όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι στη φαντασία μας


Μέγα λάθος. Η κάθε γυναίκα βιώνει την εμμηνόπαυση διαφορετικά. Ο μύθος αυτός κάνει τις γυναίκες που πράγματι υποφέρουν από διάφορα συμπτώματα να έχουν άσχημη ψυχολογία και επιπλέον να νιώθουν και ενοχές. Δεν υπάρχει «φυσιολογικό» ή «νορμάλ» στην εμμηνόπαυση και καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι η φάση αυτή στη ζωή της κάθε γυναίκας είναι μοναδική.

Μύθος Νο3: Στην εμμηνόπαυση πέφτει η λίμπιντο και μειώνεται η διάθεση για το σεξ


Μπορεί να μειώνονται τα οιστρογόνα, αλλά η επιθυμία δεν εξαφανίζεται εντελώς. Μάλιστα, κάποιες γυναίκες αναφέρουν ότι η λίμπιντό τους αυξάνεται αντί να μειώνεται, λόγω της παύσης των αντισυλληπτικών. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η ζωή μιας γυναίκας που περνάει στην εμμηνόπαυση δεν σταματάει, ίσα-ίσα που μπορεί να ορίσει ξανά τον εαυτό της με έναν καινούριο τρόπο, πιο συνειδητοποιημένο. Αν το θέλει, μπορεί να συνεχίσει να είναι η εργατική και αφοσιωμένη υπάλληλος, η πρόθυμη και η δραστήρια νοικοκυρά, η διαθέσιμη ερωμένη, η ελκυστική γυναίκα.
Η εμμηνόπαυση είναι η ευκαιρία να ανοίξει ένας νέος κύκλος ζωής που μπορεί να αποτελέσει το απόγειο της γυναικείας θηλυκότητας και ωριμότητας.

No pause
Καμία παύση στη νεότητα της επιδερμίδας...


Η φροντίδα της επιδερμίδας είναι μέρος της συνολικής ευεξίας τους οργανισμού μας. Σε συνδυασμό με την κατάλληλη άσκηση και διατροφή, τώρα πια στην εμμηνόπαυση δεν υπάρχει καμία παύση στη νεότητα της επιδερμίδας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες των εργαστηρίων Vichy, στην εμμηνόπαυση μειώνεται δραματικά η DHEA, γνωστή και ως ορμόνη νεότητας. Αυτή είναι ουσιαστικά μία προ-ορμόνη που έχει την ικανότητα να μεταβολίζεται σε ενεργές ορμόνες όπως τεστοστερόνη και οιστρογόνα. Δημιουργείται στον ανθρώπινο οργανισμό στην ηλικία των 7 ετών και αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 25. Ωστόσο, στην εμμηνόπαυση το μεγαλύτερο μέρος αυτής χάνεται. Τα συμπτώματα αυτής της ορμονικής αλλαγής είναι έντονα και στο δέρμα:
Παρατηρείται απώλεια πυκνότητας της επιδερμίδας, χαλάρωση κυρίως στην περιοχή των ζυγωματικών, στο λαιμό και στο περίγραμμα του προσώπου, οι ρυτίδες γίνονται πιο έντονες και η επιδερμίδα πιο θαμπή.

Τα εργαστήρια Vichy κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τα οφέλη αυτής της ορμόνης στην επιδερμίδα και να δημιουργήσουν το 1ο Σύμπλοκο Αναπλήρωσης που μιμείται τη δράση της
προ-ορμόνης DHEA και επαναφέρει όλους τους δείκτες νεότητας της επιδερμίδας.
Αυτό το μοναδικό Σύμπλοκο βρίσκεται στη νέα Neovadiol της Vichy. Έτσι, η επιδερμίδα ξαναβρίσκει την πυκνότητα και ελαστικότητά της, το περίγραμμα του προσώπου αναπλάθεται, η χαλάρωση μειώνεται, ενώ η λάμψη και η ομοιογένεια αποκαθίστανται.


Tip: Εφαρμόζουμε την κρέμα ημέρας
Neovadiol σε καθαρή επιδερμίδα, στο πρόσωπο και το λαιμό, καθημερινά πρωί και βράδυ, με κυκλικές, ανοδικές κινήσεις μασάζ. Για να ενισχύσουμε τα αποτελέσματά της, χρησιμοποιούμε τον αντίστοιχο ορό Neovadiol, πριν από την κρέμα.

]]>
[email protected] (Γιώργος Κατσούρης) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Sat, 12 Dec 2015 12:01:30 +0200
Οι τύποι γυναίκας που κερδίζουν τους άντρες! http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/οι-τύποι-γυναίκας-που-κερδίζουν-τους-άντρες.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/οι-τύποι-γυναίκας-που-κερδίζουν-τους-άντρες.html

Ο άντρας, έχει συγκεκριμένο τύπο γυναίκας που του αρέσει; Υπάρχουν κάποιες γυναίκες, που είτε σαν εμφάνιση, είτε σαν χαρακτήρας, έχουν προβάδισμα στον έρωτα και τις προτιμούν οι άντρες; Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά, που αν τα έχει μια γυναίκα, θα καταφέρει πολύ περισσότερα στον έρωτα. Και, αν υπάρχει ένα θηλυκό, ή πολλά που να τραβάνε περισσότερο τον άντρα, αυτό το κάτι που έχουν, δεν μπορεί να το αποκτήσει άλλη γυναίκα; Είναι θέμα φύσης, ή μπορεί με μια αλλαγή στους τρόπους να γίνει μια γυναίκα πιο θελκτική;

Οι επιστήμονες επιμένουν ότι η εμφάνιση μιας γυναίκας παίζει τον τελευταίο ρόλο στο αν θα την ποθούν και θα την θέλουν οι άντρες, και αν τελικά θα έχει τον άντρα που η ίδια θέλει! Σε καμία έρευνα, πουθενά στον κόσμο, οι άντρες δεν βάζουν το εμφανισιακό κριτήριο πάνω από τον χαρακτήρα! Πάνω από τη διάθεση και την αύρα που προκαλεί μια γυναίκα. αν η κούκλα είναι απλά… κούκλα, δεν έχει και πολλές ελπίδες! Αντίθετα, μια γυναίκα με μέτρια εμφάνιση και γλυκό χαρακτήρα, κερδίζει όλους τους άντρες.

Οπότε, το θέμα, είναι τι θεωρούν γλυκό χαρακτήρα οι άντρες. Γιατί εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι της κατάκτησης της καρδιάς τους και του μυαλού τους. Θα ποθήσουν μια γυναίκα που θα τους ανάψει, όχι που θα τους δείχνει απλά και μόνο την επιδεξιότητα της μανικιουρίστα της! Η ομορφιά είναι ένα εισιτήριο που δεν βάζει την γυναίκα παρά μόνο στον προθάλαμο του έρωτα. Στα ενδότερα, στα... διαρκείας στην καρδιά του άντρα, μπαίνει γυναίκα που έχει χαρακτήρα. Ας δούμε ποιες είναι οι γυναίκες που τραβάνε σαν το μέλι τους άντρες!

Η Γυναίκα που της Αρέσουν οι Άντρες!

Είναι αυτονόητο; Όχι, δεν είναι! Χρόνια κουβέντας με το οι άντρες αυτό και οι άντρες το άλλο, χώρια οι παλιότερες εκπαιδεύσεις από μητέρες που είχαν άλλη τελείως αντίληψη για τους άντρες, έχουν φέρει μια γενιά γυναικών, που δεν πολυσυμπαθεί τους άντρες, και το δείχνε! Είναι και το θέμα των ρόλων, που έχουν πάθει μια σχετική αντιστροφή, οι άντρες ψάχνουν να βρουν μια γυναίκα που πραγματικά να αγαπάει και να τους καταλαβαίνει! Οι γυναίκες γενικά, και όχι πάντα άδικα, έχουν κακή αντίληψη για τους άντρες, και περιμένουν απλά την εξαίρεση, που από τη μια θα επιβεβαιώσει τον κανόνα, του ότι όλοι οι άλλοι είναι ίδιοι, και από την άλλη θα τους κλέψει την καρδιά! Αυτό δημιουργεί έναν τοίχο ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, όταν ο άντρας προσπαθεί μονίμως να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται για όλη τη βία και τον εγωισμό του κόσμου! Οπότε, μόλις βρουν μια γυναίκα που απολαμβάνει την παρέα τους, κατευθείαν την προσέχουν! Ειδικά μάλιστα, αν ξέρει και λίγο την ψυχολογία τους, ή δεν φρικάρει εντελώς με το που ακούει για ποδόσφαιρο!

Η Γυναίκα Που Παίζει!

Ερωτικό παιχνίδι δεν το λέμε; Άρα, κάποιος πρέπει να παίξει, και μάλιστα κεφάτα! Οι άντρες ξετρελαίνονται για την γυναίκα που έχει διάθεση να υποτάξει – κυριολεκτικά – την καρδιά τους, μέσα από ένα ερωτικό παιχνίδι αξιώσεων. Δέχονται όλες τις δοκιμασίες, αρκεί να αποπνέουν αυτοπεποίθηση και πραγματική διάθεση για ζωή! Δηλαδή, λένε ναι στο στήσιμο, για παράδειγμα, αλλά θέλουν ένα γελάκι από τη γυναίκα, που θα αποδεικνύει ότι πρόκειται για παιχνίδι! Λένε ναι στο να δώσουν αποδείξεις ότι είναι καλά απιδιά, όσες φορές και αν τους βάλει τεστ η γυναίκα, αρκεί να ξέρουν ότι δεν είναι ένα σαδιστικό καπρίτσιο, που θα τους αφήσει πικρή γεύση, αλλά ότι γίνεται για να υπάρξει μεγαλύτερη φλόγα, όταν τελικά βρεθούν αγκαλιά! Αυτό που τους εκνευρίζει, είναι η γυναίκα που παίζει για να παίξει και να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της, να κολακέψει το εγώ της. Μπορεί, αν είναι ωραία κοπέλα, να μπουν σε αυτό το τριπ για κάποιον καιρό, συνήθως όμως ξεκολλάνε γρήγορα, και όχι μόνον αυτό: βρίσκουν τρόπο να της θίξουν και τον εγωισμό!

Η Γυναίκα που ξέρει τι θέλει στο Σεξ!

Όχι, δεν εννοούμε ότι την θέλουν εύκολη, γιατί δεν την θέλουν! Θέλουν να παίξουν ερωτικό κρυφτό με τη γυναίκα, τελικά το σεξ από το πρώτο ραντεβού, μάλλον μπαίνει στο μουσείο! Θέλουν όμως αυτό, να είναι συνειδητό εκ μέρους της γυναίκας, πρώτον. Και δεύτερον, θέλουν όταν έρθει η ώρα του σεξ, να τους βοηθήσει να την προσεγγίσουν! Είναι μεγάλη η αμηχανία τους μπροστά στην γυναικεία σεξουαλικότητα, θέλουν ένα… manual! Και δεν ντρέπονται να το πουν στις έρευνες, ότι η γυναίκα που θα τους οδηγήσει σωστά, και δεν θα τους αφήσει να χαθούν ανάμεσα σε ερωτογενείς περιοχές και το Απόκρυφο Σημείο G, τους γλυκαίνει, τους ξεκουράζει και την λατρεύουν!

Η Γυναίκα που φιλάει Υπέροχα!

Είναι με μεγάλη διαφορά, η πιο λατρεμένη όλων των αντρών, ανεξάρτητα από εμφάνιση! Μια γυναίκα που φιλάει όμορφα, μπαίνει από τα χείλη του άντρα, κατευθείαν στην καρδιά του! Και αυτό το «όμορφα», δεν έχει καθόλου να κάνει με τεχνική . Έχει να κάνει με τη διάθεση για έρωτα, που ακριβώς το φιλί, την προδίδει! Μπορεί να είναι και το πιο αθώο ή και αμήχανο φιλί του κόσμου. Δεν έχει σημασία, οι άντρες καταλαβαίνουν από αυτό το φιλάκι, ποια γυναίκα αγαπάει και τον εαυτό της, και τον έρωτα, και τους ίδιους!

Η Γυναίκα Που Λέει Ευχαριστώ!

Μα, έχουν υποφέρει οι καημένοι να είναι όλα αυτονόητα και απαιτητά! Πληρώνουν, ανοίγουν πόρτες, τραβάνε καθίσματα να κάτσει η αγάπη τους, και όλα είναι στο δεν βαριέσαι! Κουράστηκαν κάπου οι άντρες, πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Ναι, θα βγάλει το σακάκι του να το φορέσεις για την ψύχρα, και είναι πολύ γλυκό, αντρικό και εντός ρόλων. Αλλά το θέλουν το ευχαριστώ για αυτήν την κίνηση, θέλουν να ξέρουν ότι η γυναίκα αντιλαμβάνεται τι κάνουν! Όσοι εννοείται μπαίνουν στον κόπο. Όσοι δεν μπαίνουν, είναι εκτός ερευνών!

]]>
[email protected] (Γιώργος Κατσούρης) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Fri, 27 Nov 2015 04:27:33 +0200
Επτά φράσεις που μπορεί να διαλύσουν μια σχέση http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/επτά-φράσεις-που-μπορεί-να-διαλύσουν-μια-σχέση.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/επτά-φράσεις-που-μπορεί-να-διαλύσουν-μια-σχέση.html

Το κλειδί σε κάθε μακροχρόνια σχέση είναι η επικοινωνία. Αυτή είναι η θεμέλιος λίθος και το βασικό συστατικό. Χωρίς αυτή, όλες οι σχέσεις θα ήταν εφήμερες, ρηχές και ανούσιες.

Η τέχνη της επικοινωνίας όμως είναι δύσκολη και αυτό συμβαίνει γιατί για να επικοινωνεί κάποιος σωστά με κάποιον άλλον θα πρέπει να έχει αποκαταστήσει τις ισορροπίες μέσα του. Για παράδειγμα, είναι φυσικό ότι αν υποχωρείτε διαρκώς ή δεν συζητάτε τακτικά με τον σύντροφό σας,θα έρθει μια στιγμή που θα εκραγείτε. Διαβάστε το άρθρο μας “Πως να δημιουργήσετε καλό κάρμα στις σχέσεις σας” Παρακάτω θα δούμε ένα άρθρο της Brittany Wong στην Huffington Post για τις φράσεις που καταστρέφουν την επικοινωνία στις σχέσεις.

1. «Πρέπει να ηρεμήσεις»

Μπορεί να νιώθετε άσχημα όταν κάποιος σας υψώνει την φωνή, αλλά αν του πείτε ότι πρέπει να ηρεμήσει μπορεί να είναι εξίσου συγκαταβατικό, αναφέρει η Andra Brosh, ψυχολόγος. «Η φράση αυτή κάνει περισσότερο κακό από όσο βοηθάει. Όταν λες σε κάποιον να ηρεμήσει, στέλνεις το μήνυμα ότι αυτό που αισθάνεται ο/η σύντροφός σας είναι απαράδεκτο», προσθέτει. Όταν ο/η σύντροφός σας είναι εκνευρισμένοι, θυμηθείτε ότι αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη εκείνη τη στιγμή είναι επιβεβαίωση και συμπόνια, οπότε είναι καλύτερο να πείτε: «λυπάμαι που είσαι εκνευρισμένος/η, ας καθίσουμε, ας ηρεμήσουμε και ας δούμε τι έχει συμβεί.»

2. «Δεν βοηθάς ποτέ με τα παιδιά»

Αν και είναι σημαντικό να λέτε στον σύντροφό σας ότι πρέπει να είναι πιο ενεργός με τα παιδιά, αλλά δεν χρειάζεται να του το λέτε με άσχημο τρόπο. «Αντί να λέτε ότι δεν βοηθάει με τα παιδιά ποτέ, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στα θετικά», αναφέρει η ειδική σε θέματα σχέσεων, Lisa Schmidt. «Μπορείτε για παράδειγμα να πείτε στην γυναίκα σας, “η Μαρία χαίρεται πολύ όταν πηγαίνεις και την παίρνεις από το μπαλέτο”.»

3. «Δεν με ακούς ποτέ»

Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε την λέξη “ποτέ”, γενικά. «Είναι ένας τρόπος για να “κόβετε” εντελώς τον σύντροφό σας και να τον αφήνετε χωρίς ελπίδα. Δημιουργεί ένα κλίμα που δεν βοηθάει καθόλου τη συζήτηση», αναφέρει η Brosh. Αντί για την φράση αυτή μπορείτε να πείτε κάτι όπως: «Όταν κοιτάς το κινητό σου την ώρα που σου μιλάω, νιώθω ότι δεν με ακούς».

4. «Άστο, θα το κάνω μόνος/η μου»

Η φράση αυτή δείχνει ότι απορρίπτετε τον/την σύντροφό σας και δεν του/της επιτρέπετε να ακούσει αυτό που έχετε ανάγκη. Μην ισοπεδώνετε τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας, μειώνοντας την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει, την άποψή του ή την λογική του. Αντίθετα μπορείτε να πείτε: «Χρειάζομαι την βοήθειά σου με (πείτε το πρόβλημά σας). Θα ήταν πολύτιμη».

5. «Δεν είμαι χαρούμενος/η… Θέλω διαζύγιο»

Αν θέλετε να κρατήσετε τον γάμο σας ζωντανό, οι απειλές για διαζύγιο δεν θα σας ωφελήσουν, όπως αναφέρει και η ψυχολόγος Anne Crowley. «Αν δεν σκοπεύετε, πράγματι, να ξεκινήσετε τις διαδικασίες για να πάρετε διαζύγιο, αυτού του είδους οι απειλές, αποδυναμώνουν τα θεμέλια της σχέσης σας. Δημιουργεί ανασφάλεια», τονίζει η ίδια. «Αν δεν είστε χαρούμενοι μέσα στον γάμο σας, μπορείτε να το πείτε, αλλά το πιο σημαντικό είναι να σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για αυτό. Αν θέλετε να παλέψετε για τον γάμο σας πρέπει να έχετε μία εποικοδομητική προσέγγιση που δεν θα περιλαμβάνει την λέξη “διαζύγιο”», προσθέτει η Crowley.

6. «Υπάρχει κάποιο τρίτο πρόσωπο;»

Περνάτε όλο και λιγότερο χρόνο μαζί, έχετε σπάνια πιο προσωπικές στιγμές και αρχίζετε να αναρωτιέστε αν υπάρχει κάποιος άλλος/άλλη στη ζωή του. Αν και πρέπει σίγουρα να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας, πρέπει να το κάνετε προσεκτικά. «Ρωτώντας απευθείας αν υπάρχει τρίτο πρόσωπο μπορεί να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του/της συντρόφου σας, την μεταξύ σας εμπιστοσύνη και τον σεβασμό», αναφέρει η Crowley. Επιπλέον, τέτοιου είδους κατηγορίες θα προκαλέσουν τον θυμό του συντρόφου σας και θα τον κάνουν να απομακρυνθεί.
Αυτό που μπορείτε να πείτε εναλλακτικά είναι: «Ξέρω ότι τα πράγματα μεταξύ μας είναι λίγο περίεργα τον τελευταίο καιρό, αλλά είμαστε ακόμα καλά;» Με αυτόν τον τρόπο θα του/της δώσετε την ευκαιρία να σας μιλήσει και να σας κάνει να νιώσετε πιο ασφαλείς, αντί να απομακρυνθεί περισσότερο.

7. «Το μισώ όταν το κάνεις αυτό»

Μπορεί να εκνευρίζεστε απεριόριστα όταν αφήνει τις τρίχες από το ξύρισμα στον νεροχύτη ή όταν η γυναίκα σας μιλάει με τις ώρες στο τηλέφωνο, αλλά προσπαθήστε να συγκρατηθείτε όταν πρόκειται να τους πείτε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί. «Τα ζευγάρια πρέπει να προσέχουν τις λέξεις που χρησιμοποιούν, και η λέξη “μισώ” μπορεί να είναι κάπως έντονη. Αντίθετα μπορείτε να πείτε ότι σας αρέσει πολύ όταν μαζεύει τις τρίχες του από τον νεροχύτη ή όταν δεν ασχολείται με το τηλέφωνό της και καταφέρνετε να μιλήσετε», αναφέρει η Schmidt.

]]>
[email protected] (Γιώργος Κατσούρης) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Thu, 12 Nov 2015 05:56:55 +0200
Σε ποια ηλικία πρέπει να παντρευτείτε για να μη χωρίσετε ποτέ; http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/se-poia-ilikia-prepei-na-pantrefteite-gia-na-min-xorisete-pote.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/se-poia-ilikia-prepei-na-pantrefteite-gia-na-min-xorisete-pote.html

Υπάρχει η «τέλεια ηλικία» για να επιτύχει ένα ζευγάρι τον «τέλειο γάμο»; Τι λένε οι επιστήμονες για την «τέλεια σχέση» που θα οδηγήσει σε έναν σωστό γάμο;

 

«Αν δεν παντρευτείς νωρίς θα μείνεις στο ράφι», είναι η συχνή προτροπή από πολλές μητέρες προς τις κόρες τους, (ναι, αυτό συμβαίνει ακόμα και στις μέρες μας) ή ακούμε τους φίλους μας να λένε στον ανύπαντρο της παρέας: «ή μικρός μικρός παντρέψου ή μικρός καλογερέψου». Υπάρχει όμως η «τέλεια ηλικία» που θα οδηγήσει σε έναν γάμο με διάρκεια;

Στο ερώτημα απάντησε πρόσφατα ο Αμερικανός κοινωνιολόγος, Nicholas Wolfinger, από το πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ, ο οποίος για να βρει την ιδανική ηλικία που ένα ζευγάρι είναι πραγματικά έτοιμο για γάμο, μελέτησε τα στοιχεία της Εθνικής Έρευνας Οικογενειακής Ανάπτυξης (NSFG) από το 2006 μέχρι το 2010 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σωστή ηλικία για γάμο είναι μεταξύ των 28 και 32 χρόνων!



«Οι πιθανότητες του διαζυγίου μειώνονται όταν είναι κανείς στα τέλη των είκοσι και στην αρχή των τριάντα», δήλωσε ο Αμερικανός κοινωνιολόγος, ενώ «οι πιθανότητες ενός διαζυγίου αυξάνονται όταν κανείς βρίσκεται στα τελευταία έτη της τρίτης δεκαετίας και στις αρχές της τέταρτης δεκαετίας», συμπλήρωσε ο Nicholas Wolfinger.

Ενώ οι δηλώσεις του καθηγητή από το πανεπιστήμιο της Γιούτα μεταδόθηκαν από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο, αντιμετωπίστηκαν, επίσης, με μια δόση σκεπτικισμού. Ο Andrew G Marshall, ένας από τους πιο γνωστούς συμβούλους γάμου στη Βρετανία, θεωρεί ότι οι άνθρωποι προσπαθούν υπερβολικά για να δομήσουν την «τέλεια σχέση».

«Η τέλεια σχέση συνυπάρχει με την ιδέα ότι έχουμε έναν ισότιμο σύντροφο που μας καταλαβαίνει 100% και επειδή εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος όλα μας τα προβλήματα θα εξαφανιστούν και θα έχουμε την τέλεια σχέση», δήλωσε στην εφημερίδα Independent ο Marshall.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πολλά ζευγάρια ξοδεύουν χρήματα για το «τέλειο» νυφικό και την «τέλεια» τοποθεσία, όπου θα πραγματοποιηθεί ο γάμος τους και υποστήριξε ότι θεωρούν πως αν ανταλλάξουν όρκους αιώνιας πίστης μπροστά στις οικογένειές τους δεσμεύονται και δεν θα χωρίσουν ποτέ. Όμως, ο Βρετανός σύμβουλος γάμου υποστήριξε, όταν ερωτήθηκε, αν υπάρχει «τέλεια ηλικία» για να γίνει ένας γάμος, ότι «η καλύτερη ηλικία για να παντρευτεί ένα ζευγάρι είναι όταν και οι δύο νιώθουν έτοιμοι και θέλουν να παντρευτούν».

]]>
[email protected] (Γιώργος Κατσούρης) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Tue, 03 Nov 2015 03:42:10 +0200