ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ http://www.lesvosreport.gr Fri, 24 Apr 2015 17:56:01 +0300 el-gr Τι θέλουν οι άντρες από μια σχέση; http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/τι-θέλουν-οι-άντρες-από-μια-σχέση.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/τι-θέλουν-οι-άντρες-από-μια-σχέση.html Τι θέλουν οι άντρες από μια σχέση;

Οι άντρες δύσκολα επικοινωνούν τα συναισθήματά τους μέσα σε μια σχέση και ακόμα πιο δύσκολα εκφράζουν τις επιθυμίες τους. Για αυτό πολλές φορές καταδικάζουν τους εαυτούς τους στο να ‘υποφέρουν΄ σιωπηλά μέσα σε σχέσεις που δεν τους ικανοποιούν. Τι είναι αυτό που ψάχνουν τελικά οι άντρες σε μια σχέση;

1. Επιβεβαίωση: Οι άντρες περισσότερο από τις γυναίκες έχουν ανάγκη να ικανοποιούν τον εγωισμό τους, να δέχονται επιβεβαίωση για τις ικανότητές τους ως εραστές, σύντροφοι και επαγγελματίες. Όταν οι γυναίκες αμελούν να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους και να επιβεβαιώσουν την αγάπη τους τότε αισθάνονται ανικανοποίητοι μέσα σε μια σχέση.

2. Σεβασμός: Οι άντρες πολλές φορές εκλαμβάνουν τον σεβασμό ως αγάπη. Αν παραπονιέστε συχνά για τα ελαττώματά του, για τη δουλειά του ή τα οικονομικά προβλήματα του σπιτιού τότε όχι μόνο θα αμφιβάλει για την αγάπη σας αλλά μπορεί να σταματήσει να σας έχει εμπιστοσύνη.

3. Σεξουαλική επιθυμία: Οι άντρες δεσμεύονται με μια γυναίκα περισσότερο μέσω του σεξ παρά μέσω της επικοινωνίας. Για αυτό θέλει να αισθάνεται ότι ακόμα τον επιθυμείτε μόνο και μόνο για να διαπιστώσει αν ακόμα έχετε μια δυνατή σχέση.

4. Συναισθηματική οικειότητα: Οι άντρες δεν θέλουν να φανερώνουν τις αδυναμίες τους, τις φοβίες τους ή τις ανασφάλειές τους. Για αυτό θέλει να αισθάνεται όχι έχει με την σύντροφό του την απαραίτητη συναισθηματική οικειότητα για να εκφράσει με ειλικρίνεια τα συναισθήματά του.

5. Χώρο: Οι γυναίκες θέλουν να περνούν πολλές ώρες με τον σύντροφό τους, όμως οι άντρες επιζητούν μια ισορροπία. Θέλουν να είναι κοντά με τη γυναίκα τους αλλά να εξασφαλίζουν τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για τον εαυτό τους και τα ενδιαφέροντά τους.

6. Ασφάλεια: Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια μέσα σε μια σχέση αλλά και οι άντρες. Δείξτε του ότι τον αγαπάτε και ότι βλέπετε τη σχέση σας ‘σοβαρά’ προκειμένου να αισθανθεί σιγουριά για τη σχέση σας.

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Mon, 12 Jan 2015 13:33:27 +0200
8 ψυχολογικά τρικ για να τηρήσετε τους στόχους της νέας χρονιάς http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/8-ψυχολογικά-τρικ-για-να-τηρήσετε-τους-στόχους-της-νέας-χρονιάς.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/8-ψυχολογικά-τρικ-για-να-τηρήσετε-τους-στόχους-της-νέας-χρονιάς.html 8 ψυχολογικά τρικ για να τηρήσετε τους στόχους της νέας χρονιάς

Κάθε νέα χρονιά συνοδεύεται από νέους στόχους και αποφάσεις και ξεκινά με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα. Πολλές φορές όμως, ο αρχικός ενθουσιασμός φθίνει και σιγά σιγά αρχίζει να ξεφτίζει με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να παίρνουν την κάτω βόλτα και την θέση τους να παίρνει η απογοήτευση. Φέτος, όμως, μπορείτε να κάνετε την διαφορά και η Κλινική Ψυχολόγος (PhD), Ελένη Βούσουρα, προτείνει 8 ψυχολογικά «τρικ» για να τηρήσετε τους στόχους της νέας χρονιάς.

1. Επικεντρωθείτε σε ένα συγκεκριμένο στόχο-υπόσχεση για το νέο έτος
Η άφιξη του νέου έτους ενσαρκώνει την ελπίδα για αλλαγή, και πυροδοτεί μέσα μας υποσχέσεις και δεσμεύσεις για έναν διαφορετικό, βελτιωμένο εαυτό. Ωστόσο, μεγαλεπήβολοι και ασαφείς στόχοι, όπως για παράδειγμα «να γίνω καλύτερος άνθρωπος» ή «να αποκτήσω πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μου» είναι κάθε άλλο παρά βοηθητικοί, καθότι είναι τόσο γενικοί και μακρινοί που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη μη πραγματοποίηση του στόχου, αποκαρδιώνοντάς μας και γεμίζοντας μας με αισθήματα αποτυχίας. Το κλειδί στην επιτυχή αλλαγή μιας συμπεριφοράς είναι η επιλογή ενός στόχου σαφώς προσδιορισμένου και ρεαλιστικού. Αντί λοιπόν να βομβαρδίζετε τον εαυτό σας με πολλούς και σύνθετους στόχους που το πιθανότερο είναι να σας καταβάλλουν και να σας αγχώσουν, προσπαθήστε να στοχεύσετε σε μια μόνο συμπεριφορά-στόχο για το νέο έτος.

2. Εστιάστε σε θετικές συμπεριφορές
Όταν σκεφτόμαστε τις αλλαγές που θέλουμε για τον εαυτό μας έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που αντιπαθούμε σε εμάς. Αυτή η τάση είναι μάλιστα ιδιαίτερα έντονη τον Δεκέμβριο, ένα μήνα «υπερβολής» σε θέματα διασκέδασης, διατροφής, οικονομικής κατανάλωσης, κτλ. Ωστόσο, το να εστιάζουμε στα πράγματα που θέλουμε να αλλάξουμε μέσα από ένα πρίσμα αρνητικής διάθεσης και αυτοτιμωρίας πολύ συχνά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντί να λέτε «θα σταματήσω να τρώω σοκολάτες», δώστε στον εαυτό σας το κίνητρο να αλλάξει μια συμπεριφορά με το να εστιάσετε σε μια θετική αλλαγή, π.χ. «θα τρώω υγιεινά».

3. Μετατρέψτε την υπόσχεση σε συγκεκριμένο, μετρήσιμο στόχο
Ο στόχος που θα επιλέξετε θα πρέπει να μπορεί να ορισθεί με σαφήνεια και να επιτευχθεί με συγκεκριμένες, μετρήσιμες συμπεριφορές. Αν, για παράδειγμα, ο στόχος σας είναι η υγιεινή διατροφή, διατυπώστε το στόχο ως «να τρώω λαχανικά σε καθημερινή βάση». Θυμηθείτε ότι το σημαντικότερο για την επίτευξη του στόχου για το νέο έτος είναι να είναι ρεαλιστικός και να μην προϋποθέτει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την επίτευξή του. Αν από υπερβάλλοντα ζήλο θέσετε ως στόχο να πηγαίνετε κάθε μέρα στο γυμναστήριο, το πιθανότερο είναι πολύ γρήγορα θα αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε την δέσμευσή σας, φορτώνοντας τον εαυτό σας με μια αποτυχία. Αντίθετα, μια υπόσχεση για σωματική άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να φαντάζει λιγότερο ριζική αλλά θα σας εξασφαλίσει την επιθυμητή αλλαγή με μεγαλύτερη ασφάλεια.

4. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας
Το κίνητρο για αλλαγή που νιώθετε λίγο πριν τον ερχομό του νέου έτους είναι πολύ πιθανό να μειωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, καθώς φεύγει ο αρχικός ενθουσιασμός και εμφανίζονται τα πρώτα τυπικά εμπόδια. Είναι επομένως σημαντικό να διατηρήσετε και να ενισχύσετε το κίνητρο σας για αλλαγή, επιβραβεύοντας τον εαυτό σας σε τακτικά. Για παράδειγμα, για κάθε εβδομάδα που διατηρείτε το πρόγραμμα της υγιεινής διατροφής, περιποιηθείτε τον εαυτό σας με κάτι που σας ευχαριστεί, αρκεί βέβαια αυτό να μην έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο σας. Θυμηθείτε ότι επιβράβευση δεν σημαίνει υλικές ανταμοιβές απαραίτητα. Αντίθετα, μη υλικές επιβραβεύσεις, όπως μια κοινωνική δραστηριότητα που σας ευχαριστεί, αποτελούν πολύ ισχυρότερα όπλα. Πάνω από όλα, όταν συναντάτε εμπόδια ή δυσκολεύεστε να τηρήσετε την υπόσχεση σας, προσπαθήστε να φέρεστε στον εαυτό σας με καλοσύνη, έχοντας πάντα κατά νου ότι η τιμωρία δεν είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την αλλαγή της συμπεριφοράς. Η τελειότητα είναι ανέφικτη και τα στραβοπατήματα είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας της αλλαγής.

goals

5. Χρησιμοποιείστε οπτικά βοηθήματα
Επιστρατεύστε οπτικά βοηθήματα για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τον στόχο που έχετε θέσει για τη νέα χρονιά, καθώς και τους λόγους για τους οποίους ο στόχος είναι σημαντικός για εσάς. Για παράδειγμα, ένα αρκετά σύνηθες κίνητρο για όσους αποφασίζουν να διακόψουν το κάπνισμα είναι να υπολογίσουν τα χρήματα που αποταμιεύουν το μήνα/το χρόνο. Ανάλογα με τον στόχο που έχετε θέσει για το νέο έτος, σκεφτείτε μια εικόνα ή κάποιο άλλο αντικείμενο που μπορείτε να αναρτήστε σε ένα εμφανές σημείο που να σας υπενθυμίζει την δέσμευσή σας για αλλαγή.

6. Κοινοποιήστε τον στόχο σας στους γύρω σας
Το να μιλήσετε στους γύρω σας για το στόχο του νέου έτους είναι ιδιαίτερα βοηθητικό σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς, είναι πάντα πολύ πιο εύκολο να κάνει κανείς πράξη την δέσμευσή του όταν έχει ανθρώπους γύρω του να τον υποστηρίζουν σε αυτήν την προσπάθεια. Η υποστήριξη των γύρω δεν είναι μόνο σημαντική για την τόνωση του ηθικού μας, είναι απαραίτητη για την δημιουργία ενός προστατευτικού περιβάλλοντος που μας προφυλάσσει από τυχόν προκλήσεις και δελεαστικές πράξεις. Αν οι φίλοι σας γνωρίζουν ότι έχετε δεσμευθεί από τη νέα χρονιά να τρώτε πιο υγιεινά, στην επόμενη κινηματογραφική βραδιά που θα οργανώσετε σπίτι σας, μάλλον δεν θα σας δελεάσουν με το αγαπημένο σας παγωτό. Η κοινοποίηση στους γύρω σας είναι αποτελεσματική για ένα ακόμα πολύ σημαντικό λόγο: αποτελεί μια κοινωνική δέσμευση. Μιλώντας σε άλλα άτομα για το νέο σας στόχο δημιουργεί μια πίεση κοινωνικού χαρακτήρα που σας παρακινεί να πραγματοποιήσετε το σχέδιο δράσης σας.

7. Ξεκινήστε με μια τελετή
Οι υποσχέσεις για το νέο έτος ξεκινάνε ως μια ιδέα, μια επιθυμία. Ο στόχος και η πραγματική δυσκολία είναι να μετουσιώσετε την ιδέα αυτή σε δράση. Οι παραπάνω συμβουλές στοχεύουν στο να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το αρχικό μας κίνητρο για την επίτευξη του νέου στόχου. Ωστόσο, πολύ συχνά, χρειάζεται μια αρχική ώθηση, που με ένα τρόπο τελετουργικό να προσφέρει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια «νέα αρχή». Εγκαινιάστε επομένως την νέα συμπεριφορά με κάποιο είδος εκδήλωσης ή τελετή. Για όσους ενδιαφέρονται να εντάξουν τον αθλητισμό στην καθημερινότητά τους, η συμμετοχή σε μια αθλητική εκδήλωση είναι ένας καλός τρόπος για την συμβολοποίηση του νέου τρόπου ζωής. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο και συμβολίστε με δημιουργικότητα την αρχή της αλλαγής.

friends

8. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη
Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με την οικογένεια και τους φίλους σας. Αναζητείστε μια ομάδα υποστήριξης για να επιτύχετε τους στόχους σας, όπως μια ομάδα συναδέλφων που έχει διακόψει το κάπνισμα, μια ομάδα προπόνησης στο γυμναστήριο, κλπ. Εάν ωστόσο αισθάνεστε έντονο στρες και δυσκολία να επιτύχετε τους στόχους σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι μοναδικά εκπαιδευμένοι να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε στρατηγικές και δεξιότητες για την επίτευξη των στόχων σας και να διευθετήσετε συναισθηματικές και διαπροσωπικές δυσκολίες, καθώς και να αντικαταστήσετε δυσλειτουργικές συμπεριφορές με νέες, πιο αποτελεσματικές.

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Sun, 04 Jan 2015 19:12:34 +0200
7 πράγματα που κάνουν οι ήρεμοι άνθρωποι http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/7-πράγματα-που-κάνουν-οι-ήρεμοι-άνθρωποι.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/7-πράγματα-που-κάνουν-οι-ήρεμοι-άνθρωποι.html 7 πράγματα που κάνουν οι ήρεμοι άνθρωποι

Όταν γύρω σας επικρατεί το χάος, είστε τόσο απασχολημένοι που με το ζόρι έχετε χρόνο ακόμα και να πιείτε νερό και το άγχος σας κυριεύει, υπάρχει πάντοτε κάποιος που παραμένει ήρεμος και δεν χάνει την ψυχραιμία του. Εάν τον ζηλεύετε και θέλετε να μάθετε τι κάνει διαφορετικά και καταφέρνει να διατηρήσει το άγχος του σε χαμηλά επίπεδα, διαβάστε τα 7 πράγματα που ακολουθούν και βρείτε τη χαμένη σας ηρεμία.

Εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους
Δείχνοντας ευγνωμοσύνη, δεν θα νιώσετε απλώς καλύτερα, αλλά θα ξεπεράσετε και στο άγχος που βιώνετε. Σύμφωνα με έρευνα, εκείνοι που έχουν μάθει να εκφράζουν ευγνωμοσύνη και άλλα θετικά συναισθήματα, βίωσαν μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες, σε ποσοστό 23%, σε αντίθεση με εκείνος που δεν το έκαναν. Επιπλέον, όσοι καταγράφουν τα πράγματα για τα οποία νιώθουν ευγνώμονες όχι μόνο νιώθουν πιο χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια, αλλά και παραπονιούνται λιγότερο σχετικά με την υγεία τους.

Κοιμούνται αρκετά
dog sleeping
Αντί για βραδινά ξενύχτια και το πάτημα της αναβολής στο πρωινό ξυπνητήρι, οι ήρεμοι άνθρωποι κοιμούνται αρκετά ώστε να ελέγχουν το άγχος τους. Εάν δεν λαμβάνετε τις ενδεδειγμένες 7 με 8 ώρες ύπνου που χρειάζεστε κάθε βράδυ μπορεί να επηρεάσετε αρνητικά το άγχος σας και τη σωματική σας υγεία, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την Αμερικάνικη Ακαδημία Ύπνου. Η έρευνα έδειξε ότι η απώλεια ύπνου επηρέαζε αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο που το επηρεάζει και το άγχος, μειώνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα.

Η σιέστα μπορεί να έχει κι εκείνη θετικά αποτελέσματα όσον αφορά το άγχος, αφού μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και ενισχύει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία 30λεπτη σιέστα είναι αρκετή ώστε να μην επηρεαστεί ο βραδινός σας ύπνος.

Είναι κοινωνικοί
friends happy
Όταν οι ήρεμοι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν άγχος (γιατί άνθρωποι είναι κι αυτό), στρέφονται σε κάποιον φίλο που θα τους κάνει να νιώσουν καλύτερα. Περνώντας χρόνο με τους φίλους σας, μπορείτε να μειώσετε το άγχος σας καθώς και την επίδραση που έχουν οι αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να βιώνετε.
Τελευταίες έρευνες, έχουν δείξει ότι εάν κάποιος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους συναδέλφους του, μπορεί να είναι πιο ήρεμος στο γραφείο. Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιου του Lancaster, οι άνθρωποι διαμορφώνουν δυνατές σχέσεις στο γραφείο που μπορούν να τους στηρίξουν συναισθηματικά και να τους υποστηρίξουν στον εργασιακό χώρο.

ΔΕΝ είναι πάντοτε ψύχραιμοι
Οι ήρεμοι άνθρωποι, δεν είναι και πάντοτε ψύχραιμοι, απλά ξέρουν πώς να διαχειριστούν το άγχος τους με υγιή τρόπο. Η έκφραση του άγχους δεν είναι πάντοτε κακή, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και θετικά. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιου του Berkeley, εάν κάποιος τονίζει το άγχος μπορεί να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό του ώστε να το διαχειρίζεται καλύτερα στο μέλλον, αρκεί να μην ξεπεράσει τα όρια, ειδικά αν κάποιος δεν έχει τόσους δυνατούς αμυντικούς μηχανισμούς. Ενώ, όλοι οι άνθρωποι έχουμε κακές συνήθειες για να διαχειριζόμαστε το άγχος, όπως το κάπνισμα, το φαγητό κλπ, είναι σημαντικό να τους αναγνωρίζουμε ώστε να μπορέσουμε να τους διαχειριστούμε. Το κόλπο είναι να μπορέσετε να ενσωματώσετε υγιείς συνήθειες στην καθημερινότητά σας.

Πάνε διακοπές
vacation
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από να κάνετε ένα διάλειμμα από το χαοτικό σας πρόγραμμα και να μπορέσετε να χαλαρώσετε σε μία παραλία ή στο βουνό, για αυτό και οι ήρεμοι άνθρωποι έχουν ως προτεραιότητα να πηγαίνουν διακοπές. To να πάτε διακοπές και δίνοντας στον εαυτό σας τη δυνατότητα να γεμίσετε τις μπαταρίες σας, δεν είναι πολυτέλεια αλλά σημαντικό χαρακτηριστικό μίας ζωής απομακρυσμένης από το άγχος. Τα ταξίδια βοηθούν να μειώσετε την πίεση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας βοηθούν να ζήσετε περισσότερο.
Επιπλέον, βοηθούν στο να αποφύγετε την επαγγελματική εξουθένωση. Παρ' ολ' αυτά, αν εάν η σκέψη ότι αφήνετε πίσω τις αρμοδιότητές σας και δεν κάνετε τίποτε, σας δημιουργεί περισσότερο άγχος, μπορείτε να προγραμματίσετε να χαλαρώσετε αφού έχετε ξεμπερδέψει με τις εργασιακές σας υποχρεώσεις.

Βγάζουν τις συσκευές τους από την πρίζα
cell phones
Οι άνθρωποι που είναι ήρεμοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να μην είναι online 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Με τις συνεχείς υπενθυμίσεις, τα τηλεφωνήματα, τα μηνύματα και τα email είναι σημαντικό να απομακρύνεστε που και που από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και να προσπαθήσετε να έρθετε σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο. Αφήστε το τηλέφωνό σας σπίτι και παρατηρήστε τον κόσμο γύρω σας, αντί να σπαταλάτε όλο σας το χρόνο παρατηρώντας μία οθόνη.

Έχουν βρει την εσωτερική τους ηρεμία
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ήδη ανακαλύψει τον διαλογισμό και τον έχουν εντάξει στη ζωή τους. Είτε πρόκειται για την εξάσκηση του διαλογισμού, της γιόγκα ή απλά για κάποια τεχνική χαλάρωσης που βασίζεται στην αναπνοή, προσπαθήστε να βρείτε το χρόνο να μείνετε λίγο ακίνητοι και να ανακαλύψετε τον εαυτό σας.

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Fri, 19 Dec 2014 13:52:19 +0200
Η Συναισθηματική Κακοποίηση σε μία σχέση: Ποια είναι τα σημάδια; http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/η-συναισθηματική-κακοποίηση-σε-μία-σχέση-ποια-είναι-τα-σημάδια.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/η-συναισθηματική-κακοποίηση-σε-μία-σχέση-ποια-είναι-τα-σημάδια.html Η Συναισθηματική Κακοποίηση σε μία σχέση: Ποια είναι τα σημάδια;


"Μα δεν μπορώ να καταλάβω...Μου λέει, ότι με αγαπάει, κλαίει και πέφτει στα πόδια μου παρακαλώντας με να μην χωρίσουμε ποτέ, αλλά μετά από λίγο όταν σιγουρευτεί για την αγάπη μου και την αποδοχή μου αρχίζει να με μειώνει, αδιαφορεί για το πως νιώθω, δεν με αφήνει να αναπνεύσω με την ελεγκτικότητα και συνεχώς τονίζει τα ελαττώματα μου....Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο σαν καταστάσεις; Μήπως φταίω και εγώ κάπου;"

Η παραπάνω διφορούμενη και αντιφατική συμπεριφορά είναι ένα δείγμα Συναισθηματικής Κακοποίησης, που ασκεί ο ένας σύντροφος εις βάρος του άλλου. Άντρες και γυναίκες πέφτουν πολύ συχνά θύματα της συναισθηματικής βίας σε μία σχέση και αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με την εξυπνάδα και την ομορφιά, αλλά με την συναισθηματική ωριμότητα. Ο "θύτης" είναι αυτός που ασκεί επιζήμιες ελεγκτικές συμπεριφορές με σκοπό να χειριστεί και να εξουσιάσει και το "θύμα", που αποδέχεται αυτές τις συμπεριφορές, ζει μέσα στον φόβο και αρνείται τις ανάγκες και επιθυμίες του, προκειμένου να αποφύγει κάποια στιγμή την συγκεκριμένη κακοποίηση.

Βασικά στοιχεία της Συναισθηματικής Κακοποίησης :
Η Συναισθηματική Κακοποίηση μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητα από το οικονομικό, μορφωτικό, κοινωνικό, πολιτισμικό επίπεδο, την ηλικία και το φύλο των συντρόφων.
Τα άτομα που μπαίνουν στο ρόλο του "θύματος" χαρακτηρίζονται με χαμηλή αυτοπεποίθηση, έντονη ανάγκη να αγαπηθούν και να νιώσουν σημαντικά από τον/την σύντροφο τους, δυσκολία οριοθέτησης και άρνησης στις ανάγκες και επιθυμίες των άλλων.
Η Συναισθηματική Κακοποίηση είναι πολλές φορές προάγγελος και της σωματικής βίας.
Οι άνθρωποι που δέχονται τέτοιου είδους συμπεριφορές, δεν αντιλαμβάνονται εύκολα την σοβαρότητα της κατάστασης, νιώθουν μπλοκαρισμένοι μην μπορώντας να αντιληφθούν τους πραγματικούς λόγους και το νόημα των συγκεκριμένων πράξεων. Το λυπηρό είναι, ότι τις περισσότερες φορές, στην αρχή τουλάχιστον της σχέσης, εισπράττουν και μεταφράζουν αυτή την βάναυση τακτική ως ένδειξη αγάπης, έρωτα, διεκδίκησης, ενδιαφέροντος.
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες τακτικές άσκησης Συναισθηματικής Βίας;

Λεκτική βία: Σας βρίζει με το παραμικρό, τα λόγια είναι προσβλητικά χωρίς σημαντικό λόγο, σας μειώνει για τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας, σας χτυπάει τα ελαττώματα σας και τις αδυναμίες σας υποτιμητικά, σας κατηγορεί ότι φταίτε για όλα τα προβλήματα στην σχέση.....και όλα αυτά υψώνοντας τον τόνο της φωνής και προτάσσοντας το σώμα, σαν να θέλει να σας υποτάξει και να σας καθηλώσει προκαλώντας φόβο και τρόμο.
Υπερβολική ζήλια: Ο "θύτης" ζηλεύει τα πάντα πάνω σας και γύρω σας. Την επαγγελματική σας καριέρα, τους φίλους σας, τους "πρώην" σας, την εμφάνιση σας, τις φιλοδοξίες σας, την αγάπη και τον σεβασμό που κερδίζετε από τους τρίτους....θέλει να είναι το "παν" στη ζωή σας, να μην έχουν χώρο άλλα πράγματα και άλλοι άνθρωποι και να σας ελέγχει στο 100%.
Απειλές και εκφοβισμοί: Σας απειλεί ότι θα σας εγκαταλείψει, με την παραμικρή διαφωνία φέρνει στην κουβέντα και την πιθανότητα του χωρισμού, για να περάσει το δικό του ενδεχομένως να σας εκφοβίσει λέγοντας ότι θα κάνει "κακό στον εαυτό του", ότι θα εξαφανιστεί, μπορεί να κάνει τεράστιο σαματά σπάζοντας αντικείμενα και στριγκλίζοντας με υστερία.
Σας απομονώνει από φίλους και οικογένεια: Λόγω της υπερβολικής ζήλιας, που ανέφερα παραπάνω, μία τακτική του "θύτη" είναι να σας απομονώσει από τους ανθρώπους που αγαπάτε, για να επικεντρώνει πάνω του το ενδιαφέρον και την προσοχή σας. Από ανασφάλεια να μην χάσει τα "πρωτεία".....και όχι επειδή θέλει παραπάνω χρόνο μαζί σας!
Σας κατηγορεί για τα προβλήματα του: Δυσκολευόμενος ο "θύτης" να καταλάβει και να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του....τα ρίχνει όλα πάνω σας και ξεσπάει τον θυμό του σε εσάς!
Σας τιμωρεί για την κάθε προσπάθεια σας να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας: Γενικά, ο "θύτης" φροντίζει να μην ευνοεί το "θύμα" στο να ασχοληθεί μόνο του με προσωπικά του ενδιαφέροντα....όταν όμως το "θύμα" καταφέρνει να το κάνει, τότε είναι που θα λάβει την αντίστοιχη τιμωρία, όπως την απαξίωση, την απειλή εγκατάλειψης, ακόμα και την αδιαφορία.
Συναισθηματική αστάθεια και χειραγώγηση: Εκεί που αντιλαμβάνεστε, ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σας, εκεί είναι που ο/η σύντροφος θα σας ξαφνιάσει με έντονες εκδηλώσεις αγάπης, ενδιαφέροντος και διεκδίκησης. Τότε είναι που θα μπείτε να δικαιολογήσετε την προηγούμενη ανάρμοστη συμπεριφορά και να της δώσετε ακόμα και θετική χροιά.....Η αλήθεια, όμως, είναι ότι όλη αυτή η συναισθηματική αστάθεια βασίζεται σε ένα ΠΑΙΧΝΊΔΙ χειραγώγησης και ελέγχου.

Δεν είναι ντροπή, εάν έχουμε βρεθεί έστω και μία φορά στην θέση του "θύματος" και έχουμε Συναισθηματικά Κακοποιηθεί από τον/την σύντροφο μας. Το σημαντικότερο είναι να το αναγνωρίσουμε εγκαίρως, να απαντήσουμε στον εαυτό μας εάν είναι κάτι που επιθυμούμε στη ζωή μας και αναλόγως στη συνέχεια να πράξουμε. Η αναζήτηση βοήθειας είναι επιβεβλημένη: αναλάβαμε αυτόν τον παθολογικό ρόλο και αυτό υποδηλώνει, ότι κάτι δεν πάει καλά με την πεποίθηση σε εμάς....δηλώνει ότι έχουμε απομακρυνθεί αρκετά και καλό θα ήταν να βαδίσουμε με υποστήριξη προς τον εσωτερικό μας κόσμο.

]]>
[email protected] (Στεφανία Ελευθερίου) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Wed, 10 Dec 2014 23:19:13 +0200
Η καλύτερή σου φίλη αξίζει 35 «ευχαριστώ» (τουλάχιστον!) http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/η-καλύτερή-σου-φίλη-αξίζει-35-ευχαριστώ-τουλάχιστον.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/η-καλύτερή-σου-φίλη-αξίζει-35-ευχαριστώ-τουλάχιστον.html Η καλύτερή σου φίλη αξίζει 35 «ευχαριστώ» (τουλάχιστον!)

Η γυναικεία φιλία σε όλο της το μεγαλείο. Τα μεγάλα «ευχαριστώ» που θέλουμε όλες να πούμε στην καλύτερή μας φίλη.

1. Σ' ευχαριστώ που ήσουν εκεί όταν σε πήρα τηλέφωνο και χρειαζόμουν κάποιον να μιλήσω. Σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκομαι ξέρω ότι θα το σηκώσεις.

2. Σ' ευχαριστώ που με στηρίζεις πάντα.

3. Σ' ευχαριστώ που δεν με έκρινες όταν πήρα κακές αποφάσεις.

4. Σ' ευχαριστώ που ξενύχτησες για να μιλήσουμε.

5. Σ' ευχαριστώ που θυμάσαι όλα τα αστεία μας.

6. Σ' ευχαριστώ για όλες τις διαδρομές που έχεις κάνει για να έρθεις να με βρεις.

7. Σ' ευχαριστώ που ήσουν απόλυτα ειλικρινής μαζί μου όποτε έβλεπες ότι έκανα χαζομάρες.

8. Σ' ευχαριστώ που σεβάστηκες τις αξίες και τις απόψεις μου, ακόμα κι αν διαφωνούσες.

9. Σ' ευχαριστώ που αγαπάς την οικογένειά μου σαν να είναι δική σου.

10. Σ' ευχαριστώ που με έκανες μέλος της δικής σου οικογένειας.

11. Σ' ευχαριστώ που μου έβαλες ένα ποτήρι κρασί όταν το χρειαζόμουν.

12. Σ' ευχαριστώ που ήσουν γενναία και με άφησες να γνωρίσω τον πιο ευάλωτο εαυτό σου.

13. Σ' ευχαριστώ που είσαι στο πλάι μου ενώ παλεύω με τις δυσκολίες της ζωής.

14. Σ' ευχαριστώ που γιορτάζεις μαζί μου όλες τις σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον γάμο μου, χωρίς εσένα δίπλα μου.

15. Σ' ευχαριστώ που παραγγείλαμε μαζί πίτσα.

16. Σ' ευχαριστώ που με συγχώρεσες για τις φορές που δεν ήμουν πρότυπο φίλης.

17. Σ' ευχαριστώ για όλα όσα μου έμαθες.

18. Σ' ευχαριστώ που έδωσες σημασία σε όλες τις τρελές καθημερινές μου ιστορίες.

19. Σ' ευχαριστώ που ήσουν εκεί να με παρηγορήσεις για κάθε λάθος άνθρωπο που διάλεξα να βάλω στη ζωή μου.

20. Σ' ευχαριστώ για κάθε αισιόδοξο μήνυμα που μου έστειλες όταν πίστευα ότι όλα είναι χάλια.

21. Σ' ευχαριστώ για κάθε χαζό και συναισθηματικό δώρο που ήξερες ότι θα λατρέψω.

22. Σ' ευχαριστώ για τις στιγμές σιωπής που μοιραστήκαμε, όπου οι λέξεις δεν έβγαιναν από το στόμα μας αλλά ξέραμε ότι είμαστε μαζί.

23. Σ' ευχαριστώ που με βοήθησες να γνωρίσω κόσμο και να φλερτάρω.

24. Σ' ευχαριστώ που ήσουν πάντα έτοιμη να χορέψεις μαζί μου.

25. Σ' ευχαριστώ που με υπερασπίστηκες.

26. Σ' ευχαριστώ που μου υπενθυμίζεις να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου.

27. Σ' ευχαριστώ που έμεινες πιστή σε αυτά που πιστεύεις, είσαι η καλύτερη.

28. Σ' ευχαριστώ που άκουσες ξανά και ξανά τις ιστορίες μου.

29. Σ' ευχαριστώ που είσαι δυνατή όταν εγώ είμαι αδύναμη.

30. Σ' ευχαριστώ που μου στέλνεις για να μάθεις τα νέα μου.

31. Σ' ευχαριστώ που είσαι το πιο σημαντικό άλλο μου μισό.

32. Σ' ευχαριστώ που πάντα έχεις χρόνο για εμένα.

33. Σ' ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μου ό,τι βρίσκεται στην ντουλάπα σου.

34. Σ' ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μου όλα σου τα μυστικά.

35. Σ' ευχαριστώ που μοιράστηκες τη ζωή σου μαζί μου.

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Thu, 04 Dec 2014 13:44:05 +0200
Γιατί επιλέγουμε πάντα τον λάθος τύπο άντρα; http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/γιατί-επιλέγουμε-πάντα-τον-λάθος-τύπο-άντρα.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/γιατί-επιλέγουμε-πάντα-τον-λάθος-τύπο-άντρα.html Γιατί επιλέγουμε πάντα τον λάθος τύπο άντρα;

Κάθε γυναίκα έχει κάποια –λίγα ή πολλά- χαρακτηριστικά που προτιμά στους συντρόφους της και κάποια που αποφεύγει. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι γυναίκες που πάντα ερωτευόμαστε άντρες με τα λάθος χαρακτηριστικά. Φταίνε οι άντρες ή εμείς; Ο κανόνας λέει πώς εφόσον εμείς είμαστε εκείνες που πάντα κάνουμε τη λάθος επιλογή, εμείς έχουμε την ευθύνη που επιλέγουμε τον λάθος τύπου άντρα. Γιατί, όμως, ενώ ξέρουμε τι ζητάμε σε μια σχέση εξακολουθούμε να μην βρίσκουμε τον ιδανικό άντρα;

Φοβόμαστε να μείνουμε μόνες. Επειδή έχουμε βαρεθεί τη μοναξιά επιλέγουμε να κάνουμε μια σχέση με κάποιον που… σε πρώτη βάση δεν μας γεμίζει το μάτι. Στη συνέχεια όμως τα πράγματα εξελίχτηκαν πιο θερμά και ερωτευόμαστε..κάτι που δεν έπρεπε να γίνει εν τέλει. Συμπέρασμα: Ο φόβος του να μείνετε μόνη σας είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που μπαίνετε σε μία σχέση η οποία δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Πιστεύουμε πως μπορούμε να τον φέρουμε στα μέτρα μας, δηλαδή να τον αλλάξουμε. Oι περισσότερες γυναίκες πιστεύουμε πως μετά από καιρό θα καταφέρουμε να διορθώσουμε πολύ ή λίγο κάποια πράγματα που δεν μας αρέσουν. Στον λάθος άντρα όμως το μόνο που θα καταφέρετε να αλλάξειτε θα είναι ίσως η γκαρνταρόμπα του!

Νιώθουμε ότι όντως του είμαστε απαραίτητες. Εμείς οι γυναίκες είμαστε πιο δοτικές σε μερικά πράγματα από τους άντρες και περιμένουμε ανταπόκριση και σε αυτά που λέμε και σε αυτά που κάνουμε. Ο ακατάλληλος άντρας όχι μόνο δεν θα ανταποδώσει το ενδιαφέρον σας αλλά δεν θα το εκτιμήσει όσο θα έπρεπε. Οπότε όσο πιο γρήγορα το καταλάβετε τόσο λιγότερο θα πληγωθείτε!

Το σεξ: Μπορεί το σεξ να ήταν το καλύτερο part στη σχέση σας,  δεν σημαίνει όμως ότι αυτός ο άντρας θα σας γεμίζει το ίδιο και σε άλλους τομείς. Αν σας ικανοποιεί σωματικά και όχι εγκεφαλικά τότε ποιο είναι το νόημα;

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Fri, 28 Nov 2014 12:42:59 +0200
Τα πέντε στάδια του έρωτα http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/τα-πέντε-στάδια-του-έρωτα.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/τα-πέντε-στάδια-του-έρωτα.html Τα πέντε στάδια του έρωτα

Ο κεραυνός της έλξης πέφτει, το βλέμμα μιλάει από μόνο του. Οι πεταλούδες αρχίζουν τον ξέφρενο χορό τους στο στομάχι προσπαθώντας να σκαρφαλώσουν στα χείλη και να εκφράσουν έναν καταρράκτη συναισθημάτων. Η όρεξη κόβεται και οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας σβήνει ρίχνοντας τον προβολέα αποκλειστικά και μόνο στο αντικείμενο του πόθου μας που έχει ήδη κυριεύσει την κάθε μας σκέψη. Κάπως έτσι ο έρωτας μας χτυπάει την πόρτα.

Τις περισσότερες φορές όμως όλος αυτός ο εσωτερικός «πόλεμος» συναισθημάτων και... ορμονών συνοδεύεται από συμπτώματα που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το στάδιο της σχέσης στην οποία βρισκόμαστε. Νέα μελέτη της ιστοσελίδας σχέσεων eHarmony ανέλυσε την καθημερινότητα ατόμων που δήλωναν ερωτευμένα ξεκλειδώνοντας τα πέντε βασικά στάδια μιας σχέσης: εκείνο του πεταλουδίσματος, της δόμησης της σχέσης, της αφομοίωσης όλου αυτού που συμβαίνει, της ειλικρίνειας και της σταθερότητας.
Στο πλαίσιο της μελέτης, στην οποία συμμετείχε και η κυπριακής καταγωγής ψυχολόγος δρ Λίντα Παπαδόπουλος - που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο -, από τους 1.393 εθελοντές της μελέτης ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο γύρω από τη συμπεριφορά και την καθημερινότητά τους. Στόχος των ειδικών ήταν να δουν κατά πόσον υπάρχουν πραγματικά διαφορετικά στάδια στον έρωτα, πώς νιώθουν οι ερωτευμένοι σε καθένα από αυτά, αλλά και πώς θα μπορούσαν να τα εξωτερικεύσουν από πλευράς φυσιολογίας.
«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αν αναλογιστούμε ότι ένα τόσο δυνατό συναίσθημα μπορεί να σπάσει σε διαφορετικά επίπεδα» λέει η δρ Παπαδόπουλος. «Αυτό όμως που θεωρώ ότι είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ένα ζευγάρι μπορεί να αναβιώσει συγκεκριμένα στάδια του έρωτά του στην πορεία της σχέσης του και ανάλογα με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε φορά». 
«Μια ωραία πεταλούδα»

Από τα στοιχεία της μελέτης και με βάση τη μέθοδο της επαγωγής φάνηκε ότι από τα 33 εκατ. των Βρετανών που βρίσκονται σε σχέση περίπου το 2% - που μεταφράζεται σε 588.000 άτομα - απολαμβάνει το «μαγικό» πρώτο στάδιο του έρωτα. Πέρα από τα έντονα συναισθήματα και την ακατανίκητη σεξουαλική έλξη, το 30% αυτών δήλωσε ότι βασικό «σύμπτωμα» του συγκεκριμένου σταδίου είναι η απώλεια σωματικού βάρους. Το 39% πάλι ανέφερε έλλειψη παραγωγικότητας και αδυναμία συγκέντρωσης.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, από βιολογικής απόψεως, κατά τα πρώτα ραντεβού τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες τα επίπεδα των ορμονών του φύλου (τεστοστερόνη, οιστρογόνα) αυξάνονται. Αυτό, σύμφωνα με το 56% των εθελοντών, κάνει τη λίμπιντο να ανεβαίνει στα ύψη.
«Οι πεταλούδες αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο να περιγράψει κάποιος ότι δεν μπορεί να σταματήσει να κάνει σεξ» λέει γελώντας η δρ Παπαδόπουλος. «Από τη μελέτη φάνηκε ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες απλά ξεχνούσαν να φάνε. Η παραγωγικότητα φάνηκε να πέφτει σημαντικά καθώς οι ερωτευμένοι τείνουν να ονειροπολούν διαρκώς. Επίσης, το συγκεκριμένο στάδιο του έρωτα φάνηκε να συνοδεύεται συχνά-πυκνά από... σπυράκια. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει εξαιτίας των ορμονικών διαταραχών που παρατηρούνται τότε».

Λιθαράκι, λιθαράκι…

Μόλις υποχωρήσει ο «πυρετός» του έρωτα το ζευγάρι αρχίζει να ανακαλύπτει ο ένας τον άλλον και να χτίζει τη σχέση του. Ο οργανισμός τότε απελευθερώνει μονοαμίνες, νευροδιαβιβαστές οι οποίοι μεταξύ άλλων επιταχύνουν τους καρδιακούς παλμούς, πυροδοτούν την αίσθηση της έντονης ικανοποίησης και μιμούνται την επίδραση των ναρκωτικών ουσιών. Το συναίσθημα που χαρακτηρίζει το στάδιο αυτό είναι μια «χαρούμενη ανησυχία», με επίκεντρο πάντα το έτερον ήμισυ.
Το 44% των εθελοντών ανέφερε έλλειψη ύπνου, ενώ το 29% δήλωσε προβλήματα συγκέντρωσης.
«Με την πάροδο του χρόνου περνάμε στο στάδιο κατά το οποίο ερχόμαστε πιο κοντά με τον σύντροφό μας και τον γνωρίζουμε καλύτερα» λέει η δρ Παπαδόπουλος. «Σε αυτό το στάδιο παρατηρούνται προβλήματα προσοχής και συγκέντρωσης, ενώ υπάρχει το αίσθημα μιας διαρκούς ερωτικής "μέθης"».

Οταν το «ροζ» συννεφάκι διαλύεται

Στο τρίτο στάδιο, κατά τους ειδικούς, το ροζ συννεφάκι του έρωτα ξεθολώνει ελαφρώς επιτρέποντας στους δύο συντρόφους να αναρωτηθούν αν αυτός που έχουν απέναντί τους είναι ο «σωστός». Εδώ τίθενται και τα ερωτήματα γύρω από το ποιο θα μπορούσε να είναι το μέλλον μιας σχέσης, γεγονός που κατά το 27% των ερωτηθέντων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του στρες.
«Πρόκειται για το στάδιο όπου πολλές φορές καταλήγουμε λέγοντας "αυτό τελικά είναι σοβαρότερο από ό,τι πίστευα" ή αναρωτιόμαστε "άραγε θέλουμε το ίδιο πράγμα;". Πρόκειται για τη φάση όπου αρχίζουμε να ενσωματώνουμε τον νέο μας σύντροφο στη ζωή μας» εξηγεί η ψυχολόγος.
Ειλικρίνεια πάνω από όλα

Οταν οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτονται οι πραγματικοί εαυτοί των δύο συντρόφων, τότε είναι που τα νεύρα και η υπομονή τεστάρονται πραγματικά.
«Το τέταρτο στάδιο αφορά την ειλικρίνεια. Ως τώρα όλα ήταν τέλεια και τα συναισθήματα που βίωναν οι δύο ερωτευμένοι βασίζονταν κυρίως στη χαρά και στον ενθουσιασμό. Τώρα όμως ανοίγουν τα χαρτιά τους, γίνονται ευάλωτοι και πολλές φορές φτάνουν ακόμα και σε σημείο αμφισβήτησης» τονίζει η δρ Παπαδόπουλος.
Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά

Οσοι από τους ερωτευμένους περάσουν από τα τέσσερα στάδια «αλώβητοι» φτάνουν στο πέμπτο σκαλοπάτι της σταθερότητας. Αυτό ανοίγει την πόρτα στην εμπιστοσύνη και στην οικειότητα δημιουργώντας το λεγόμενο «δέσιμο» στο ζευγάρι.
Από τη μελέτη φάνηκε ότι το 50% των ερωτηθέντων βρισκόταν στο στάδιο αυτό, με το 23% μάλιστα να δηλώνει πιο ευτυχισμένο από ποτέ. Από βιολογικής απόψεως, οι ειδικοί αναφέρουν ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο τα επίπεδα της ορμόνης βασοπρεσίνης αυξάνονται, γεγονός που ενισχύει το συναίσθημα της εγγύτητας και του δεσίματος μεταξύ των συντρόφων. Η ωκυτοκίνη πάλι έρχεται να εμβαθύνει τα συναισθήματα αυτά.
«Το πέμπτο στάδιο του έρωτα συνοδεύεται από συναισθήματα πραγματικής ευτυχίας. Ο οργανισμός τότε απελευθερώνει ορμόνες οι οποίες βοηθούν το ζευγάρι να δεθεί ακόμη περισσότερο» καταλήγει η δρ Παπαδόπουλος.
]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Thu, 13 Nov 2014 13:01:32 +0200
5 καταστροφικές συμπεριφορές για τη σχέση σας http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/5-καταστροφικές-συμπεριφορές-για-τη-σχέση-σας.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/5-καταστροφικές-συμπεριφορές-για-τη-σχέση-σας.html 5 καταστροφικές συμπεριφορές για τη σχέση σας

Πόσο κρατάει ο έρωτας; Μερικοί μετρούν μήνες και άλλοι χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι ο έρωτας κρατάει όσο και η καλή συμπεριφορά μας. Όσο περνάει ο χρόνος τόσο ‘χαλαρώνουμε’ μέσα στη σχέση βγάζοντας στην επιφάνεια συμπεριφορές και ιδιοτροπίες που κρύβαμε τον πρώτο καιρό. Κι ενώ δεν είναι καθόλου κακό να δείχνουμε τον αληθινό μας εαυτό στον σύντροφό μας, δεν είναι καθόλου καλό για τη σχέση μας να αφήνουμε  τις ιδιοτροπίες μας να την καταστρέφουν. Ποιες συμπεριφορές μπορεί να σας οδηγήσουν στον χωρισμό;

1. Γκρίνια: Τα πράγματα είναι δύσκολα, εσείς γκρινιάζετε- έτσι λέει- για όσα σας ενοχλούν και προσπαθείτε να επικοινωνήσετε τα προβλήματά σας κι εκείνος καλύπτει τα αυτιά του. Είναι λογικό να σας βλέπει σαν τη μαμά του που του φώναζε να στρώσει το κρεβάτι του, όμως αν θέλετε να μην οδηγηθείτε στον χωρισμό καλό είναι να επιλέγετε πότε και για ποια πράγματα θα ‘γκρινιάξετε’.

2. Αντιδράτε υπερβολικά: Μάθετε να ακούτε, να ηρεμείτε και να απαντάτε. Κάθε φορά που λέει κάτι που σας εκνευρίζει, καλό είναι να προσπαθείτε να λύσετε το πρόβλημα και όχι να δημιουργείτε καινούρια!

3. Ανασφάλεια: Όλοι θέλουμε ένα δυναμικό σύντροφο και οι άντρες δεν διαφέρουν. Σίγουρα πρέπει να μοιράζεστε τις φοβίες και τις ανασφάλειές σας με τον σύντροφό σας αλλά η υπερβολή θα έχει αρνητική επίδραση στη σχέση σας

4. Εξάρτηση: Είναι καλό να μοιράζεστε τα ίδια ενδιαφέροντα και να περνάτε χρόνο μαζί, όμως η υπερβολική εξάρτηση από τον άλλο μπορεί να σας κουράσει.

5. Ιδιοτροπίες: Στην αρχή είναι ‘γλυκές’ στην πορεία όμως μια καταναγκαστική συμπεριφορά ή μια ιδιοτροπία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και συγκρούσεις.

 

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Fri, 31 Oct 2014 12:50:25 +0200
Τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι γυναίκες σε μια σχέση! http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/τα-πιο-κοινά-λάθη-που-κάνουν-οι-γυναίκες-σε-μια-σχέση.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/τα-πιο-κοινά-λάθη-που-κάνουν-οι-γυναίκες-σε-μια-σχέση.html Τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι γυναίκες σε μια σχέση!

Καμιά σχέση δεν είναι τέλεια και όλοι έχουμε να θυμόμαστε πόρτες να κλείνουν, φωνές με ένταση και κλάματα με αναφιλητά μετά από ένα μεγάλο καυγά με τον σύντροφό μας. Όταν δύο άνθρωποι περνούν χρόνο μαζί, παντρεύονται και μεγαλώνουν μαζί παιδιά ή συμβιώνουν και μοιράζονται τα οικονομικά του σπιτιού είναι αναμενόμενο να τσακωθούν.

Όπως είναι και αναμενόμενο να περάσουν πολλές ευχάριστες στιγμές μαζί, να μοιραστούν τα όνειρά τους και να ξεπεράσουν μαζί τα προβλήματά τους.
Μπορεί όλες οι σχέσεις να μην είναι ίδιες και όλοι οι άνθρωποι να είναι διαφορετικοί, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά στις γυναίκες που μας κάνουν να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη μέσα σε μια σχέση. Είτε πρόκειται για συμπεριφορές που έχουμε ‘ξεπατικώσει’ από πρότυπα γυναικών που θαυμάζουμε ή προβάλλονται στην κοινωνία μας, είτε πρόκειται για ένστικτα από τα οποία δεν μπορούμε να απαλλαγούμε, η αλήθεια είναι μια: Υπάρχουν 5 λάθη που σχεδόν όλες κάνουμε και καλό είναι να τα αναγνωρίσουμε. Διαφορετικά θα τα επαναλαμβάνουμε μέχρι να φτάσουμε τη σχέση μας στα όρια της!

1. Φερόμαστε στον σύντροφό μας σαν να είναι παιδί: Οι γυναίκες μερικές φορές ξεχνούν ότι ο σύντροφός τους είναι… ο σύντροφός τους! Μετά από μερικά χρόνια σχέσης (ή και λίγους μήνες), είναι απλά ο άντρας που αφήνει τα άπλυτά του στον καναπέ, ξεχνά να κλείσει τον θερμοσίφωνα και δεν θυμάται πώς να βάλει πλυντήριο τα ευαίσθητα ρούχα. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που οι περισσότερες από εμάς αποκτάμε ένα διαφορετικό ρόλο μέσα στη σχέση μόνο και μόνο για να τον ‘εκπαιδεύσουμε’ σε μερικά θέματα που μας απασχολούν. Δυστυχώς, όμως, όταν απαρνιόμαστε εμείς οι ίδιες τον ρόλο της ερωμένης, της φίλης και της συντρόφου, ξεχνάει κι εκείνος τους λόγους για τους οποίους μας ερωτεύτηκε. Όπως κι εμείς έτσι κι αυτός έχει ανάγκη από τον θαυμασμό μας, τον σεβασμό μας και την εκτίμηση. Ίσως ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια ευτυχισμένη σχέση είναι να αφήσουμε τη γκρίνια και την ειρωνεία στην άκρη και να τον αφήσουμε –έστω και σταδιακά- να αναλάβει από μόνος του τον ρόλο που θέλει (και θέλουμε) να έχει απέναντί μας.

2. Ξεχνάμε ότι ο σύντροφός μας θέλει να κάνει σεξ πιο συχνά από ότι εμείς! Είμαστε κουρασμένες συνέχεια και το μυαλό μας είναι απασχολημένο όλη μέρα με τις υποχρεώσεις της δουλειάς και του σπιτιού. Ακόμα κι αν δεν έχουμε παιδιά είναι δύσκολο να αποκτήσουμε μέσα στη μέρα τη διάθεση για σεξ και να ξεχάσουμε τα άπλυτα πιάτα, το deadline στη δουλειά ή τον σκύλο που πρέπει να πάει βόλτα. Οι άντρες έχουν άλλες προτεραιότητες και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε εμείς, όμως, είναι να μην απορρίψουμε κάτι που θα κάνει κι εμάς να αισθανθούμε καλύτερα. Το σεξ άλλωστε δημιουργεί περισσότερη οικειότητα ανάμεσα στο ζευγάρι και κάνει καλό και στην υγεία μας! 

3. Βάζουμε τις ανάγκες των παιδιών μας (ή των φίλων μας) πιο πάνω από αυτές του συντρόφου μας: Είναι πολύ συχνό στις νέες μαμάδες να ασχολούνται όλη μέρα με τα παιδιά τους και να ξεχνούν ότι και ο άντρας τους χρειάζεται λίγη από την προσοχή τους. Ακόμα και οι γυναίκες που δεν έχουν γίνει ακόμα μαμάδες, μερικές φορές βάζουν πάνω από τις ανάγκες του συντρόφους τους τις φίλες τους ή τους συγγενείς τους. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις ανάλογα με τις περιστάσεις, όμως αν έχετε επιλέξει ένα άντρα ως σύντροφο ζωής οφείλετε να φροντίζετε για την ευτυχία του και τις ανάγκες του ακριβώς όπως κάνει κι εκείνος για εσάς.

4. Θέλουμε να έχουμε πάντα τον έλεγχο: Μπορεί να κάνουμε πολλά λάθη αλλά πιστεύουμε ότι εμείς μπορούμε να κρεμάσουμε ένα πίνακα στον τοίχο του σπιτιού καλύτερα, εμείς θα απλώσουμε τα ρούχα καλύτερα, θα μαγειρέψουμε το φαγητό πιο νόστιμο κ.ο.κ. Όχι μόνο καταλήγουμε να κάνουμε τα πάντα στο σπίτι μόνες μας αλλά δεν δίνουμε καν στον σύντροφό μας την ευκαιρία να προσπαθήσει και να επιτύχει ή να αποτύχει. Οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να έχουν τον έλεγχο και ξεχνούν ότι σε ορισμένα πράγματα ίσως να τα καταφέρνει και κάποιος άλλος καλύτερα!

5. Δεν προσπαθούμε να είμαστε πάντα όμορφες: Μια πολυάσχολη γυναίκα αρκείται στο να βουρτσίσει τα δόντια της, να χτενιστεί βιαστικά και να βάλει ένα απαλό make-up. Τα σιδερωμένα και καθαρά ρούχα είναι αυτό που συχνά την κάνουν να αισθάνεται περιποιημένη και σπάνια ασχολείται περισσότερο με το στιλ της. Όσο περιττό κι αν ακούγεται σε ορισμένες γυναίκες, είναι σημαντικό να είμαστε όμορφες για τον σύντροφό μας. Μια κομψή εμφάνιση πάντα συγκινεί έναν άντρα που μπορεί να μας αγαπάει για αυτό που είμαστε αλλά μας θέλει περισσότερο για την λάμψη  και την γοητεία που εκπέμπουμε.

 

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Wed, 01 Oct 2014 11:57:11 +0300
Ποιους άνδρες θεωρούν οι γυναίκες "κελεπούρια" για να παντρευτούν; http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/ποιους-άνδρες-θεωρούν-οι-γυναίκες-κελεπούρια-για-να-παντρευτούν.html http://www.lesvosreport.gr/psyxologia/ποιους-άνδρες-θεωρούν-οι-γυναίκες-κελεπούρια-για-να-παντρευτούν.html Ποιους άνδρες θεωρούν οι γυναίκες

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό: «Επιθεώρηση Προσωπικότητας & Κοινωνικής Ψυχολογίας» λύνει το μυστήριο σχετικά με τον ποιον άνδρα μια γυναίκα θεωρεί ιδανικό για να τον παντρευτεί, ποιον άνδρα για να κάνει μια εφήμερη σχέση και ποιον εντελώς ακατάλληλο και για τα δυο.

Η έρευνα έγινε από επιστημονικές ομάδες των πανεπιστημίων του Τέξας και της Μινεσότα και σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 1500 εθελοντές και εθελόντριες.

Οι επιστήμονες λοιπόν διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνδρες νιώθουν αδύναμοι μπροστά στις γυναίκες και προκειμένου να πλησιάσουν και να «ρίξουν» μια γυναίκα δεν εμπιστεύονται το μυαλό ή το χιούμορ τους αλλά επιδεικνύουν τη δύναμη τους και το status τους και χρησιμοποιούν διάφορα είδη πολυτελείας (ακριβά ρούχα, ρολόγια, αυτοκίνητα).

Από την άλλη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ένα παράδοξο: οι γυναίκες θεωρούν έναν άνδρα ελκυστικό όταν διαθέτει κάποιο σπορ αυτοκίνητο. Όμως την ίδια στιγμή οι γυναίκες γνωρίζουν καλά μέσα τους ότι το αυτοκίνητο είναι ο δούρειος ίππος προκειμένου να τις ρίξει. Αυτόν τον άνδρα και κατ’επέκταση όλους όσοι χρησιμοποιούν υλικά μέσα τους θεωρούν τέλειους για σχέση, αλλά τους βάζουν σε δεύτερη μοίρα για τον γάμο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν αυτή τη συμπεριφορά και κατέληξαν ότι, οι άντρες που χρησιμοποιούν υλικά αγαθά, με σκοπό να προσελκύσουν τις γυναίκες, στέλνουν λάθος μήνυμα. Δείχνουν να ενδιαφέρονται μόνο για το σεξ, όπως ακριβώς κάνουν και τα αρσενικά παγώνια που τεντώνουν την ουρά τους μπροστά στα θηλυκά.

Η επικεφαλής των ερευνητών, Τζιλ Σάντι, επίκουρη καθηγήτρια Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο τόνισε: «Προφανώς και οι γυναίκες αρέσκονται να ξοδεύουν χρήματα σε ακριβά αντικείμενα, αλλά στην προσπάθειά τους να βρουν έναν σύντροφο δεν επενδύουν σε αυτά όπως οι άντρες».

Συμπέρασμα: Το χιούμορ, και η εξυπνάδα σε έναν άνδρα παραμένουν τα πιο δυνατά όπλα στην φαρέτρα του.

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Tue, 30 Sep 2014 12:57:09 +0300