ΚΟΥΖΙΝΑ http://www.lesvosreport.gr Sat, 25 Apr 2015 20:10:51 +0300 el-gr Γρήγορη πίτσα με κατίκι Δομοκού http://www.lesvosreport.gr/kouzina/γρήγορη-πίτσα-με-κατίκι-δομοκού.html http://www.lesvosreport.gr/kouzina/γρήγορη-πίτσα-με-κατίκι-δομοκού.html Γρήγορη πίτσα με κατίκι Δομοκού
  • 1 έτοιμο φύλλο ζύμης κουρού
  • 200 γρ. κατίκι Δομοκού
  • 100 ml φρέσκο γάλα
  • 150 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, σε λεπτές φέτες
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
  • 100 γρ. σκληρή κατσικίσια φέτα, χοντροτριμμένη
  • 100 γρ. σαλάμι Λευκάδος, σε λεπτές ροδέλες
  • 30 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και λαδώνουμε το ταψί. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε ελαφρώς τη ζύμη κουρού με τον πλάστη. Τη στρώνουμε στο ταψί έτσι ώστε να καλύψει τον πυθμένα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κατίκι με το γάλα, αλατοπίπερο και τα απλώνουμε ομοιόμορφα στη ζύμη. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με τα πράσα και το κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα πάνω στη ζύμη. Σκορπίζουμε το κατσικίσιο τυρί, τα καρύδια (αν βάλουμε) και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη από κάτω. Ξεφουρνίζουμε για λίγο, σκορπίζουμε το σαλάμι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΚΟΥΖΙΝΑ Fri, 24 Apr 2015 13:04:35 +0300
Τάρτα με σπαράγγια http://www.lesvosreport.gr/kouzina/τάρτα-με-σπαράγγια.html http://www.lesvosreport.gr/kouzina/τάρτα-με-σπαράγγια.html Τάρτα με σπαράγγια
Υλικά
  • 1 έτοιμη ζύμη σαμπλέ για τάρτα ή 1 φύλλο κουρού ή 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 δεματάκι σπαράγγια λεπτά, καθαρισμένα (δες πώς πατώντας εδώ)
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Dijon originale
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκο κατσικίσιο τυρί τύπου σεβρ, λιωμένο με το πιρούνι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα, την ντύνουμε με το φύλλο που έχουμε επιλέξει και κόβουμε όσο εξέχει. Προψήνουμε την βάση της τάρτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε ένα βάρος από πάνω, π.χ. μεμβράνη και ρύζι, ώστε να μη φουσκώσει ανομοιόμορφα η βάση).

 

Ζεματίζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει τα σπαράγγια για 3-4 λεπτά. Θέλουμε να μείνουν ζωντανά. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό (και ιδανικά και μερικά παγάκια), ώστε να σταματήσει ο βρασμός και να κρατήσουν το χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε ξανά καλά. Κόβουμε και κρατάμε τις κορφές. Το υπόλοιπο τρυφερό στέλεχος των σπαραγγιών το πολτοποιούμε στο μπλέντερ με την κρέμα, τα αυγά, το σεβρ και τη μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε. Πιπέρι μπόλικο. Αδειάζουμε τη γέμιση στην τάρτα. Από πάνω αραδιάζουμε τις κορυφές των σπαραγγιών και σκορπίζουμε την τριμμένη γραβιέρα. Ψήνουμε μέχρι να πήξει η γέμιση και να ροδίσει η επιφάνεια, για περίπου 25 λεπτά.

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΚΟΥΖΙΝΑ Tue, 14 Apr 2015 13:25:41 +0300
Χταπόδι μακαρονάδα http://www.lesvosreport.gr/kouzina/χταπόδι-μακαρονάδα.html http://www.lesvosreport.gr/kouzina/χταπόδι-μακαρονάδα.html Χταπόδι μακαρονάδα
Υλικά
  • 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
  • 1 κιλό ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  • 1 κρασοπότηρο λευκό, ξηρό κρασί
  • 1 ποτήρι πολτός ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 3 - 4 γαρίφαλα
  • μπόλικο μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κιλό μακαρόνια

Διαδικασία

Καθαρίζουμε το χταπόδι αφαιρώντας το στόμα που βρίσκεται στη συμβολή των πλοκαμιών, καθώς και το περιεχόμενο της σακούλας. Το πλένουμε πάρα πολύ καλά και το κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια. Το βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Όλα τα υλικά θα αφήσουν τα υγρά τους, το χταπόδι το κόκκινο ζουμί του και στη συνέχεια θα εξατμιστούν. Όταν στεγνώσουν, ρίχνουμε το λάδι και τα τσιγαρίζουμε λίγο. Τα σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, τα γαρίφαλα και μπόλικο πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και να μαλακώσει εντελώς το χταπόδι και να γίνει πηχτή η σάλτσα. Βράζουμε χωριστά τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι και τη σάλτσα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΚΟΥΖΙΝΑ Tue, 07 Apr 2015 13:25:31 +0300
Tα Λαζαράκια της Λέσβου http://www.lesvosreport.gr/kouzina/tα-λαζαράκια-της-λέσβου.html http://www.lesvosreport.gr/kouzina/tα-λαζαράκια-της-λέσβου.html Tα Λαζαράκια της Λέσβου

«Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν οι γυναίκες σε πολλά χωριά της Λέσβου. Μέχρι και σήμερα για την ψυχή του Λαζάρου οι γυναίκες ζυμώνουν ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου, το πρωί, ειδικά κουλούρια, τα «Λαζαράκια» στα οποία δίνουν το σχήμα ανθρώπου, σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις αγιογραφίες.

 

Στις ημέρες μας, εκατοντάδες χρόνια μετά το θαύμα του Λαζάρου, αν και πολλά έθιμα εορτασμού έχουν χαθεί μέσα στο χρόνο, υπάρχουν κάποιοι τόποι στην Ελλάδα που κρατούν γερά τις παραδόσεις τους τις οποίες περνάνε από γενιά σε γενιά.

Το Σάββατο του Λαζάρου οι γυναίκες της Λέσβου, φτιάχνουν τα Λαζαράκια, μικρά γλυκά ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου γεμισμένα με σταφίδες.

Οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν αυτά τα ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου το Σάββατο του Λαζάρου. Συμβόλιζαν την ανάσταση του και τα έδιναν στα παιδιά που έψελναν τα κάλαντα του Λαζάρου. Είναι νηστίσιμα, ελαφρώς γλυκά και πολύ διασκεδαστικά για τα παιδιά...

Συστατικά

250 γρ. αλεύρι σκληρό
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό & 2-3 κ.σ.
1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Κανέλα στη μύτη του κουταλιού
1 πρέζα γαρύφαλλο
Λίγο γλυκάνισο σε σκόνη
Μερικά ολόκληρα γαρυφαλλάκια

Τρόπος μαγειρέματος

Διάλυσε σε ένα μπολάκι τη μαγιά στο 1/4 του φλιτζανιου χλιαρό νερό! Πρόσθεσε 1 κ.σ. ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι και ανακάτεψε καλά να γίνουν ένα

Σκέπασε το μπολ με μια μεμβράνη και άφησε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει 15-20 λεπτά

Ανακάτεψε τις σταφίδες σε 1 κ.σ. αλεύρι και ζέστανε το υπόλοιπο νερό για να βράσεις μέσα το γλυκάνισο

Βάλε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη που απέμεινε, τα μυρωδικά (κανέλα, γαρύφαλλο και γλυκάνισο) και τις σταφίδες και ανακάτεψε

Στη συνέχεια πρόσθεσε την μαγιά και ανακάτεψε όλα τα υλικά. Ζύμωσε να πάρεις μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Ρύθμισε προσθέτοντας αλεύρι ή νερό κατά το δοκούν

Λάδωσε το μπολ και σκέπασε τη ζύμη με λαδόκολλα αφήνοντας για τουλάχιστον 2 ώρες να φουσκώσει

Αφού φουσκώσει μοίρασε σε 5 μπαλάκια. Κράτησε ένα κομμάτι από κάθε ένα και φτιάξε ένα κορδόνι λεπτό

Φτιάξε με τα μπαλάκια μακρόστενα ψωμάκια. Κόψε το κορδόνι στη μέση και κόλλησε επάνω από τα φραντζολάκια χιαστί για χέρια

Στρογγύλεψε όσο μπορείς το πάνω μέρος και κάρφωσε τα γαρυφαλλάκια ώστε να σχηματίσεις τα μάτια

Βάλε τα λαζαράκια στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους, να φουσκώσουν καλά σκεπασμένα με μια πετσέτα για 30' λεπτά

Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o και άφησε να ψηθούν για μισή ώρα περίπου.

 
]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΚΟΥΖΙΝΑ Sat, 04 Apr 2015 17:30:59 +0300
Σιφνεϊκη ρεβιθάδα http://www.lesvosreport.gr/kouzina/σιφνεϊκη-ρεβιθάδα.html http://www.lesvosreport.gr/kouzina/σιφνεϊκη-ρεβιθάδα.html Σιφνεϊκη ρεβιθάδα
Υλικά
  • 1 κιλό ρεβίθια αποφλοιωμένα, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς (πρέπει να μείνουν στο νερό για τουλάχιστον 8 ώρες) ώστε να φουσκώσουν
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες όπως για τη χωριάτικη σαλάτα
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔιαδικασίαΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 140° - 150° C. Ξεπλένουμε τα ρεβίθια καλά. Τα βάζουμε σε μια γάστρα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το λάδι, τα δαφνόφυλλα, αλάτι και νερό ίσα να σκεπάζει τα υλικά. Σκεπάζουμε το σκεύος και βάζουμε τα ρεβίθια να ψηθούν για περίπου 4 ώρες, μέχρι να γίνουν και να χυλώσουν.

 

Παρακολουθούμε μήπως κατά το ψήσιμο χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η γάστρα δεν κλείνει πολύ καλά και οι υδρατμοί διαφεύγουν. Αν χρειαστεί, λοιπόν, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Ξεφουρνίζουμε τα ρεβίθια, διορθώνουμε το αλάτι και τα αφήνουμε, ιδανικά, να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Σερβίρουμε στα πιάτα, με λίγο χυμό λεμονιού. 

 

Ενδιαφέρουσα προσθήκη

Το καλοκαίρι ταιριάζει να τη σερβίρουμε με 1 κουταλιά κατίκι σε κάθε πιάτο, με καρεδάκια ωμής ντομάτας και ψιλοκομμένα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.

 

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΚΟΥΖΙΝΑ Mon, 30 Mar 2015 13:23:14 +0300
Μπανόφι (Banoffee Pie) http://www.lesvosreport.gr/kouzina/μπανόφι-banoffee-pie.html http://www.lesvosreport.gr/kouzina/μπανόφι-banoffee-pie.html Μπανόφι (Banoffee Pie)

Yλικά 

  • 1 πακέτο μπισκότα Hob Nobs,
  • 70 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο,
  • 1,5 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα (ή 600 γρ.),
  • 5-6 μέτριες, ώριμες μπανάνες (ή 3 μεγάλες),
  • 300 ml κρέμα γάλακτος,
  • 1 κάψουλα ή 1 φακελάκι βανίλιας,
  • λίγη κανέλα ή λίγη τριμμένη σοκολάτα υγείας (για πασπάλισμα),
  • φόρμα διαμέτρου 23 εκ. (με αποσπώμενο πάτο).

Εκτέλεση

Βράζω τις κονσέρβες του ζαχαρούχου γάλακτος για 2,5 ώρες (μέσα σε άφθονο νερό) να γίνουν καραμέλα.

Αλέθω τα μπισκότα στο μπλέντερ, τα αναμιγνύω με το λιωμένο βούτυρο και τα στρώνω στην βάση της φόρμας (πιέζοντας καλά με την πίσω πλευρά ενός μεγάλου κουταλιού).

Κόβω τις μπανάνες σε λεπτές ροδέλες πάνω στην βάση και πασπαλίζω με λίγη κανέλα που τους πάει πολύ! Στρώνω από πάνω την καραμέλα (toffee) ενώ εν τω μεταξύ, έχω χτυπήσει την κρέμα γάλακτος με την βανίλια μέχρι να γίνει ελαφρώς παχύρευστη κρέμα.Στο τέλος απλώνω και την χτυπημένη κρέμα γάλακτος. 

Πασπαλίζω με την τριμμένη σοκολάτα υγείας (ή λίγη κανέλα ακόμα). Τοποθετώ στο ψυγείο για 5-6 ώρες και σερβίρω. Το Banoffee διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

Πηγή: dailycious

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΚΟΥΖΙΝΑ Thu, 26 Mar 2015 14:54:34 +0200
Μπακαλιάρος σε κουρκουτόπιτα και σκορδαλιά http://www.lesvosreport.gr/kouzina/μπακαλιάρος-σε-κουρκουτόπιτα-και-σκορδαλιά.html http://www.lesvosreport.gr/kouzina/μπακαλιάρος-σε-κουρκουτόπιτα-και-σκορδαλιά.html Μπακαλιάρος σε κουρκουτόπιτα και σκορδαλιά
Υλικά
  • 1 φύλλο παστός μπακαλιάρος, βάρους περίπου 800 - 1.000 γρ. (ή φιλέτο παστού μπακαλιάρου)
  • 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά), χτυπημένα σε ένα μπολ σαν ομελέτα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 5 - 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε φετούλες
  • 1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • μαύρο πιπέρι
  • ζουμί από το βράσιμο του μπακαλιάρου

Για την αλιάδα

  • 5 - 6 σκελίδες σκόρδου
  • 4 μέτριες πατάτες, βρασμένες και λιωμένες
  • αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • χυμός λεμονιού, κατά βούληση
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
 

Διαδικασία Πλένουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο για να φύγει το αλάτι και τον βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο νερό. Όταν μαλακώσει, ξύνουμε με ένα μαχαίρι τα λέπια, κόβουμε με ένα ψαλίδι τα πτερύγια και κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια. Τα πλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε και πάλι στη λεκάνη με φρέσκο νερό, με την πέτσα προς τα πάνω, για να ξαλμυριστούν. Πρέπει να μείνουν τουλάχιστον 12 ώρες*, στη διάρκεια των οποίων αλλάζουμε το νερό 4 - 5 φορές. Μετά, πλένουμε και πάλι τον μπακαλιάρο και κρατάμε 1 μικρό κομμάτι από την ουρά για να το βράσουμε. Τα υπόλοιπα τα βάζουμε με την πέτσα προς τα κάτω και με ένα πιρούνι βγάζουμε το ψαχνό σε κομμάτια. Αφαιρούμε τυχόν κοκαλάκια. Αν πάρουμε φιλέτο παστού μπακαλιάρου, γλιτώνουμε τον κόπο του ξελεπιάσματος και του ξεψαχνίσματος - απλώς κόβουμε το ψαχνό σε μικρότερα κομμάτια.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, τα αυγά, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε με κουτάλα και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ένα κουρκούτι πηχτό. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τον μπακαλιάρο. Λαδώνουμε ένα ταψί Νο 34 και αδειάζουμε μέσα το υλικό, προσέχοντας ώστε ο μπακαλιάρος να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο το ταψί. Ψήνουμε την κουρκουτόπιτα μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει (για περίπου 40 - 50 λεπτά).

 

Αλιάδα: Βράζουμε το κομμάτι του μπακαλιάρου που κρατήσαμε σε κατσαρολάκι με 2 φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά. Στο μίξερ χτυπάμε το μισό λάδι και τα υπόλοιπα υλικά της αλιάδας μέχρι να γίνουν κρέμα. Τη βάζουμε σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, ανακατεύουμε και αραιώνουμε την αλιάδα με σουρωμένο ζουμί από το βραστό μπακαλιάρο, τόσο ώστε να γίνει μια απαλή κρέμα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το λεμόνι και συμπληρώνουμε ανάλογα. Κόβουμε την κουρκουτόπιτα μπακαλιάρου σε κομμάτια, μοιράζουμε στα πιάτα και συνοδεύουμε με την αλιάδα.

 

Συμβουλή

* Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο παστωμένος είναι ο μπακαλιάρος. Είναι προτιμότερο να ζητάμε τη συμβουλή του προμηθευτή μας, καθότι εκείνος ξέρει το προϊόν που πουλάει.

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΚΟΥΖΙΝΑ Tue, 24 Mar 2015 13:21:23 +0200
Ριζότο με αποξηραμένα πορτσίνι και κρασί http://www.lesvosreport.gr/kouzina/ριζότο-με-αποξηραμένα-πορτσίνι-και-κρασί.html http://www.lesvosreport.gr/kouzina/ριζότο-με-αποξηραμένα-πορτσίνι-και-κρασί.html Ριζότο με αποξηραμένα πορτσίνι και κρασί
Υλικά
  • 600 ml ζωμός λαχανικών ή ζωμός κοτόπουλου
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού, ψιλοκομμένα, ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο
  • 450 ml καλής ποιότητας κόκκινο κρασί (προτιμότερο Merlot)
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι ή Καρολίνα Σερρών)
  • 50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (θα τα βρούμε στα σούπερ μάρκετ συσκευασμένα)
  • 200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη 
  • 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία Σε μια μέτρια κατσαρόλα σιγοβράζουμε το ζωμό και το θυμάρι σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Σε μια άλλη, μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το κρασί σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Το ρίχνουμε στο ζωμό, ανακατεύουμε και σουρώνουμε το μείγμα. Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και το διατηρούμε ζεστό.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1/2 λεπτό. Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 2 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του να γυαλίσουν καλά. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε στο ρύζι μία δόση από το καυτό μείγμα κρασιού-ζωμού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι όλο το υγρό να απορροφηθεί από το ρύζι. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το ζωμό σε δόσεις, ρίχνοντας κάθε δόση όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί. Όταν έχουμε ρίξει περίπου το μισό υγρό, βάζουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι και τα μανιτάρια πορτσίνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με τον ίδιο τρόπο, προσθέτοντας το ζωμό σε δόσεις. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 - 25 λεπτά. Στο τέλος, το ριζότο θα έχει γίνει μελάτο και χυλωμένο, με τους κόκκους του μαλακούς, αλλά ελαφρώς αλ ντέντε.

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την παρμεζάνα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, αφήνουμε το ριζότο να «ξεκουραστεί» για 1 - 2 λεπτά με ξεσκέπαστο σκεύος και σερβίρουμε. 

 

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΚΟΥΖΙΝΑ Tue, 17 Mar 2015 14:04:53 +0200
Πένες με καυτερή πιπεριά, κάππαρη και βασιλικό http://www.lesvosreport.gr/kouzina/πένες-με-καυτερή-πιπεριά-κάππαρη-και-βασιλικό.html http://www.lesvosreport.gr/kouzina/πένες-με-καυτερή-πιπεριά-κάππαρη-και-βασιλικό.html Πένες με καυτερή πιπεριά, κάππαρη και βασιλικό

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

150 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

2 κόκκινες καυτερές πιπεριές, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες

600 γρ. ντομάτες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε 100 ml χλιαρό νερό

100 ml λευκό γλυκό κρασί
 
3 κ.σ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη 

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

500 γρ. πένες

1/4 ματσάκι βασιλικό, τα φύλλα

EKTEΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τον πελτέ και μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί μέχρι να δέσει, για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Λίγο προτού αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε την κάππαρη, δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Σε μια κατσαρόλα, σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τις πένες και τις βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ώστε να γίνουν al dente.

Ρίχνουμε τις πένες στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα γαρνίροντας με τα φύλλα του βασιλικού και πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΚΟΥΖΙΝΑ Fri, 13 Mar 2015 13:45:50 +0200
Κολοκυθόπιτα http://www.lesvosreport.gr/kouzina/κολοκυθόπιτα.html http://www.lesvosreport.gr/kouzina/κολοκυθόπιτα.html Κολοκυθόπιτα

YΛΙΚΑ (για 1 στρογγυλό ταψί διαμέτρου 22 εκ.)

1 κιλό πορτοκαλί κολοκύθα (την ψίχα), σε μικρούς κύβους

200 γρ. καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη και λίγη επιπλέον για το πασπάλισμα

50 γρ. ξανθές σταφίδες

100 γρ. καρύδια (την ψίχα), σπασμένα στο multi

50 γρ. βούτυρο αγελάδος,  λιωμένο και λίγο ακόμη για την επάλειψη του ταψιού και των φύλλων

10 φύλλα κρούστας

ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός από τα φύλλα κρούστας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε ένα ένα τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα. Ρίχνουμε τη γέμιση της κολοκύθας, την απλώνουμε να πάει παντού και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Χαράσσουμε σε τετράγωνα, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.  Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΚΟΥΖΙΝΑ Sun, 08 Mar 2015 15:55:49 +0200