ΥΓΕΙΑ http://www.lesvosreport.gr Fri, 24 Apr 2015 15:09:20 +0300 el-gr Άνοιξη και αλλεργίες στα μάτια http://www.lesvosreport.gr/igia/άνοιξη-και-αλλεργίες-στα-μάτια.html http://www.lesvosreport.gr/igia/άνοιξη-και-αλλεργίες-στα-μάτια.html Άνοιξη και αλλεργίες στα μάτια

Προσοχή στις εξορμήσεις  στην ύπαιθρο κατά την διάρκεια του Πάσχα, αλλά  και ολόκληρη την Άνοιξη συνιστούν οι οφθαλμίατροι καθώς καιροφυλακτούν οι αλλεργίες.

Η  αλλεργική επιπεφυκίτιδα κάνει θραύση την εποχή αυτή,είναι ιδιαίτερα ενοχλητική και μπορεί να διαρκέσει και πάνω από μια εβδομάδα.

Όσοι υποφέρουν από αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το γνωρίζουν θα πρέπει προληπτικά να πάρουν τα φάρμακα τους πριν από την εξόρμηση τους.

«Η χρήση των γυαλιών ηλίου και το συχνό πλύσιμο των χεριών μπορούν να μας προφυλάξουν από την αλλεργική επιπεφυκίτιδα»τονίζει ο  διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Ιωάννης Α. Μάλλιας.

Τα βασικά συμπτώματα της  αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι :

  • κοκκίνισμα των ματιών
  • οίδημα ή πρήξιμο στα βλέφαρα  και στον επιπεφυκότα
  • δακρύρροια
  • φαγούρα (Είναι τόσο έντονη που δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε από το να τρίψουμε τα μάτια μας και φυσικά αυτό επιδεινώνει την κατάσταση)
  • τσούξιμο, αίσθημα ξένου σώματος

Πολλές από τις αλλεργικές εκδηλώσεις των ματιών συνοδεύονται από αλλεργικές εκδηλώσεις άλλων οργάνων, όπως η μύτη με τη μορφή της αλλεργικής ρινίτιδας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ  ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑΣ

«Οι κρύες κομπρέσες και το πλύσιμο των ματιών με άφθονο κρύο νερό από τη βρύση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και αυτός είναι ένας απλός τρόπος πρώτης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων»  εξηγεί  κ. Μάλλιας και συνεχίζει

«Επίσης τα τεχνητά δάκρυα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα και συχνά γιατί ξεπλένουν τα μάτια από τα αλλεργιογόνα, προστατεύουν τον κερατοειδή χιτώνα και ανακουφίζουν από το αίσθημα   ξένου σώματος».

Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν χρειάζεται να χορηγηθεί θεραπεία από οφθαλμίατρο.

Υπάρχουν πολλών ειδών σκευάσματα σε μορφή κολλυρίων που μπορούν να δοθούν για την φαρμακευτική αντιμετώπιση των οφθαλμικών αλλεργιών. Οι κύριες κατηγορίες φαρμάκων είναι τα αντιισταμινικά, οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων και τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη).

 Τα αντιισταμινικά αναστέλλουν τη δράση της ισταμίνης και κατά συνέπεια τη φαγούρα, το πρήξιμο (οίδημα), το κοκκίνισμα κτλ. Οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων δρουν προληπτικά ώστε όταν περάσει η δράση του αντισταμινικού και ξαναεκτεθούμε στο αλλεργιογόνο να μην εμφανιστούν τα συμπτώματα καθόλου ή σε πολύ μικρότερο βαθμό.

 Σήμερα υπάρχουν νέα και πολύ αποτελεσματικά αντιαλλεργικά φάρμακα που συνδυάζουν σε ένα κολλύριο και το αντισταμινικό και τον σταθεροποιητή των μαστοκυττάρων. Έτσι με την χρήση των σταγόνων αυτών δυο φορές την ημέρα έχουμε μια καταπληκτική βελτίωση των συμπτωμάτων και της κλινικής εικόνας.

«Τα παραπάνω φάρμακα και οι ειδικά οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων μπορούν να δοθούν προληπτικά λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η εποχή που εμφανίζεται η αλλεργία αν υπάρχει μια εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα που μας κάνει να υποφέρουμε κάθε χρόνο. Η προληπτική αγωγή βοηθά στο να μην εκδηλωθεί η αλλεργία όταν εκτεθούμε στο αλλεργιογόνο»καταλήγει ο κ Μάλλιας.

Τα αντιισταμινικά από το στόμα σε μορφή χαπιών είναι άλλο ένα όπλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οφθαλμίατροι, ειδικά σε άλλες μορφές αλλεργίας που αφορούν και άλλα όργανα όπως η αλλεργική ρινίτιδα. Η δράση των χαπιών αυτών είναι αποτελεσματική και στις αλλεργικές επιπεφυκίτιδες αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική από την τοπική θεραπεία. Η τοπική θεραπεία αντίθετα μπορεί να είναι αποτελεσματική και στην αλλεργική ρινίτιδα που συνοδεύει πολύ συχνά την αλλεργική επιπεφυκίτιδα καθότι τα κολλύρια περνούν στη μύτη μέσω του δακρυϊκού πόρου και την δακρυϊκής οδού.

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία της οφθαλμικής αλλεργίας οι διαταραχές μπορούν να αντιμετωπισθούν και να βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό. Τα αλλεργικά άτομα είναι καλό να επισκέπτονται προληπτικά τον οφθαλμίατρό τους ώστε να προλάβουν και να θεραπεύσουν έγκαιρα τα συμπτώματά τους πριν αυτά γίνουν σημαντικά και ενοχλητικά.

 

 

 

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΥΓΕΙΑ Thu, 02 Apr 2015 23:08:57 +0300
Δωρεάν τεστ ΠΑΠ σε Μήθυμνα και Βαφειό http://www.lesvosreport.gr/igia/δωρεάν-τεστ-παπ-σε-μήθυμνα-και-βαφειό.html http://www.lesvosreport.gr/igia/δωρεάν-τεστ-παπ-σε-μήθυμνα-και-βαφειό.html Δωρεάν τεστ ΠΑΠ σε Μήθυμνα και Βαφειό

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, συνεχίζοντας την πρόληψη και προαγωγή της υγείας απόρων και ανασφάλιστων γυναικών, μέσα από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι Μήθυμνας, σε συνεργασία με το κέντρο Υγείας Καλλονής ανακοινώνει τη δράση λήψης "Test Pap" για τις γυναίκες των περιοχών: Μήθυμνας και Βαφειού , στο ιατρείο της Μήθυμνας.  

Η κοινωνική αυτή δράση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Μαρτίου  από  τις 9:00 έως τις 13:00. Πληροφορίες στην κοινωνική λειτουργό Χατζησεβαστού Αναστασία, στα τηλέφωνα: 2253072306 & 6984855440

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΥΓΕΙΑ Thu, 26 Mar 2015 13:18:16 +0200
Αύξηση κρουσμάτων Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας http://www.lesvosreport.gr/igia/αύξηση-κρουσμάτων-χρόνιας-αποφρακτικής-πνευμονοπάθειας.html http://www.lesvosreport.gr/igia/αύξηση-κρουσμάτων-χρόνιας-αποφρακτικής-πνευμονοπάθειας.html Αύξηση κρουσμάτων Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

 

Αύξηση των περιστατικών Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) αλλά και των παροξύνσεων καταγράφονται το τελευταίο διάστημα από τους ειδικούς επιστήμονες, με μία από τις βασικές αιτίες τις λοιμώξεις από ιούς και μικρόβια που εμφανίζονται  τους χειμερινούς μήνες.

 

Εκτός αυτού η αύξηση των περιστατικών οφείλεται μεταξύ άλλων και στη ρύπανση της ατμόσφαιρας που μπορεί να προέρχεται από τη χρήση τζακιών ειδικά τις κρύες ημέρες που διανύουμε.

Όπως σημειώνει η κα Νίκη Γεωργάτου, Διευθύντρια Πνευμονολόγος στο Ιατρικό Αθηνών,   "Οι παροξύνσεις της ΧΑΠ μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας  ή η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά η συχνότερη αιτία (50-70% των περιπτώσεων) είναι οι λοιμώξεις από ιούς που συμβαίνουν συνήθως τους χειμερινούς μήνες ή από μικρόβια".

Η κ. Γεωργάτου εξηγεί: "Οι παροξύνσεις αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΧΑΠ .Σχετίζονται με επιδείνωση των συμπτωμάτων, μείωση της ικανότητας για άσκηση και γενικά με την καθημερινή δραστηριότητα, τις συχνότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο, την ταχύτερη απώλεια της λειτουργίας του πνεύμονα και τον αυξημένο κίνδυνο για θάνατο".

Από ΧΑΠ πάσχουν συνήθως άνδρες ή γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών με ιστορικό καπνίσματος (περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα για περισσότερα από 20 χρόνια) - Περίπου 30% αυτών θα παρουσιάσουν ΧΑΠ και τα συμπτώματά τους είναι δύσπνοια κυρίως στην κόπωση, εύκολη κόπωση, βήχας με άφθονα πτύελα, συχνά  κρυολογήματα ή λοιμώξεις του αναπνευστικού καθώς και πνευμονική καρδία (οφειλόμενη στη μείωση του Οξυγόνου και στην αύξηση του διοξειδίου στο αίμα).

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια κοινή πάθηση, με μεγάλο κόστος για τις υπηρεσίες υγείας και μεγάλο φορτίο για την οικονομία της χώρας. Η συχνότητα εμφάνισης σε κάθε χώρα είναι διαφορετική, κυμαίνεται από 4-10% των ενηλίκων κατοίκων κάθε χώρας αλλά πάντοτε αντανακλά το επίπεδο καπνίσματος του λαού.

Τι συνιστούν οι ειδικοί

Στους ασθενείς με ΧΑΠ συνιστάται : Διακοπή του καπνίσματος, αν συνεχίζουν να καπνίζουν. Αντι-γριππικός εμβολιασμός με σκοπό τη δυνατή μείωση της πιθανότητας παρόξυνσης λόγω ιογενούς λοιμώξεως και εμβολιασμός εναντίον του πνευμονιοκόκκου. Αντιβιοτικά χορηγούνται κατά τη διάρκεια μιας παρόξυνσης όταν υπάρχουν έντονη δύσπνοια, αυξημένος βήχας και πυώδη πτύελα.

"Εκτός από την αντιβίωση, η παρόξυνση της ΧΑΠ αντιμετωπίζεται με  δόσεις κορτιζόνης από του στόματος ή ενδοφλέβια  και με αύξηση της θεραπείας συντήρησης που συνίσταται σε εισπνεόμενη αγωγή με βρογχοδιασταλτικά (αντιχολινεργικά και β2 διεγέρτες μακράς δράσης) και εισπνεόμενα κορτικοειδή. Η τακτική παρακολούθηση του ασθενούς από το γιατρό του συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πρώιμων συμπτωμάτων και προλαμβάνει την εκδήλωση των παροξυσμών.  Για τη θεραπεία συντήρησης των ασθενών με ΧΑΠ υπάρχουν πολλές θεραπευτικές  επιλογές με μεγάλη αποτελεσματικότητα " αναφέρει η κα Γεωργάτου.

Η αντιμετώπιση

Υπάρχουν πλέον νέα φάρμακα τα οποία συμβάλλουν στη σωστή αγωγή των ασθενών και χορηγούνται σε εισπνεόμενη μορφή με νέου τύπου εισπνευστικές συσκευές που σκοπό έχουν την ευκολότερη λήψη της θεραπευτικής ουσίας. Μεταξύ αυτών, κυκλοφόρησε πρόσφατα το ΒρωμιούχοΑκλιδίνιο. Είναι αντιχολινεργικό φάρμακο που ανακουφίζει αποτελεσματικά από τα συμπτώματα και λόγω της χορήγησής του δύο φορές την ημέρα, παρέχει καλύτερη βρογχοδιαστολή κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί, ενώ  εμφανίζει  λιγότερες αντιχολινεργικές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως π.χ. ξηροστομία. Όπως αναφέρει η κα Γεωργάτου στην αποτελεσματικότητα του νέου σκευάσματος συμβάλει σημαντικά και η νέα συσκευή εισπνοών με την οποία χορηγείται. Είναι μία πρωτοποριακή προγεμισμένη με το φάρμακο και εύκολη στη χρήση συσκευή, που διαθέτει ηχητικό και οπτικό σήμα ώστε να ενημερώνεται ο ασθενής για τη σωστή λήψη της δόσης. 

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΥΓΕΙΑ Fri, 13 Mar 2015 13:35:13 +0200
Γλαυκωμα: Αιτία τύφλωσης http://www.lesvosreport.gr/igia/γλαυκωμα-αιτία-τύφλωσης.html http://www.lesvosreport.gr/igia/γλαυκωμα-αιτία-τύφλωσης.html Γλαυκωμα: Αιτία τύφλωσης

Περισσότεροι από 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα τυφλωθούν από γλαύκωμα παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια (2020), σύμφωνα με εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Γλαυκώματος!

Η δυσοίωνη αυτή εκτίμηση  οφείλεται στο γεγονός ότι το γλαύκωμα είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία τύφλωσηςπαγκοσμίως καθώς στα αρχικά  στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα και όταν διαγνωστεί η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη.

Δίκαια δε  χαρακτηρίζεται από τους οφθαλμίατρους ως ύπουλος κλέφτης  της όρασης καθώς μέχρι σήμερα 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους από γλαύκωμα,ενώ ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 11,2 εκατομμύρια το 2020!

Για το λόγο αυτό και με  αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (8-14 Μαρτίου) οι οφθαλμίατροι  συνιστούν προσοχή στον ύπουλο κλέφτη της όρασης.

 «Μόνο η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική παρακολούθηση μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες να μη τυφλωθούν από γλαύκωμα»τονίζει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Ιωάννης Α. Μάλλιας.

Το γλαύκωμα είναι πάθηση η οποία προσβάλλει τα οπτικά νεύρα του ματιού, τα οποία μεταδίδουν τα οπτικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου, όπου εδρεύει το κέντρο της όρασης.  Το οπτικό νεύρο προσβάλλεται όταν αυξάνει η πίεση του ματιού.

Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς της 3ης ηλικίας, αν και σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί σε νέους ανθρώπους καθώς επίσης και σε παιδιά.

«Γλαύκωμα όμως μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με φυσιολογική πίεση ματιών» αναφέρει ο Δρ Μάλλιας και εξηγεί:  «Στις περιπτώσεις  των ασθενών  αυτών  υπάρχει σημαντική απώλεια των οπτικών ινών, είτε λόγω κακής αιμάτωσης του οπτικού νεύρου, είτε για γενετικούς λόγους».

                    ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ  ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι παράγοντες που φέρονται να ευθύνονται για το γλαύκωμα είναι:

  • Κληρονομικοί
  • Αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδης διαβήτης
  • Ιστορικό οφθαλμικού τραύματος
  • Μακροχρόνια τοπική ή συστηματική χρήση κορτιζόνης
  • Μυωπία
  • Ηλικία άνω των 40χρόνων
  • Μαύρη φυλή

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους η μόνη άμυνα που έχουν κυρίως τα άτομα της τρίτης ηλικίας απέναντι στο γλαύκωμα  είναι η πρόληψη, η οποία μπορεί να γίνεται με μια τουλάχιστον εξέταση το χρόνο, εφαρμόζοντας πιστά τη ρήση του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη πως «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν».

«Η αντιμετώπιση του γλαυκώματος, όταν αυτό διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να γίνει είτε με φαρμακευτική αγωγή (κολλύρια),  είτε με ειδικό laser (Selective Laser Trabecouloplasty), αλλά και με χειρουργική επέμβαση» τονίζει ο Δρ Μάλλιας και προσθέτει

«Στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται το laserαυτό δρα στις ήδη υπάρχουσες αποχετευτικές οδούς του ματιού, μειώνοντας τις αντιστάσεις που συναντά το υγρό του ματιού κατά την αποχέτευσή του, με αποτέλεσμα την μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης».

Η χειρουργική επέμβαση για την πάθηση του γλαυκώματος ονομάζεται τραμπεκουλεκτομή. Κατά την επέμβαση αυτή ο γιατρός με εργαλεία μικροχειρουργικής δημιουργεί μία παρακαμπτήριο οδό αποχέτευσης του υγρού του ματιού με σκοπό τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Σε περιπτώσεις που έχουν προηγηθεί άλλες επεμβάσεις στο μάτι και η πιθανότητα επιτυχίας της τραμπεκουλεκτομής κρίνεται από τον γιατρό ότι είναι μειωμένη, μπορεί να γίνει αντιγλαυκωματική επέμβαση με τοποθέτηση αντιγλαυκωματικής βαλβίδας. Οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε χειρουργείο μιας ημέρας.

Από μελέτες που έχουν γίνει, το περπάτημα και η αερόβιος άσκηση δρουν ευεργετικά στην μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, ενώ αντίθετα η συστηματική άρση βαρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξησή της. Είναι σημαντικό για όλους  η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση και κρίνεται επιβεβλημένη σε όσους έχουν κληρονομικό ιστορικό γλαυκώματος.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος και η Παγκόσμια Ένωση Πασχόντων από Γλαύκωμα προειδοποιούν: «Η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική παρακολούθηση μπορεί να σώσει την όραση των ασθενών που πάσχουν από γλαύκωμα».

www.malliaseye.gr, Τηλ10-9320215

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΥΓΕΙΑ Mon, 09 Mar 2015 22:20:44 +0200
Σεμινάριο πρώτων βοηθειών από το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης http://www.lesvosreport.gr/igia/σεμινάριο-πρώτων-βοηθειών-από-το-κεθεα-μυτιλήνης.html http://www.lesvosreport.gr/igia/σεμινάριο-πρώτων-βοηθειών-από-το-κεθεα-μυτιλήνης.html Σεμινάριο πρώτων βοηθειών από το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης

Το ΚΕΘΕΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ & Το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο σε συνεργασία με στελέχη του ΕΚΑΒ θα πραγματοποιήσουν Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015.

Το σεμινάριο, θα διεξαχθεί στο χώρο του ΚΕΘΕΑ: Σαπφούς 2 & Ερμού στη Μυτιλήνη,  στις 18:00 το απόγευμα και θα είναι ανοιχτό στο κοινό.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση και θα υπάρχει η ευκαιρία να διευκρινιστούν τυχόν απορίες.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να παρευρεθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 22510-25670 & 22510-54862

 

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΥΓΕΙΑ Tue, 03 Mar 2015 14:07:13 +0200
Εθελοντικές αιμοδοσίες Μαρτίου στη Λέσβο http://www.lesvosreport.gr/igia/εθελοντικές-αιμοδοσίες-μαρτίου-στη-λέσβο.html http://www.lesvosreport.gr/igia/εθελοντικές-αιμοδοσίες-μαρτίου-στη-λέσβο.html Εθελοντικές αιμοδοσίες Μαρτίου στη Λέσβο

Οι εθελοντικές Αιμοδοσίες που έχουν προγραμματιστεί από τους αντίστοιχους φορείς Εθελοντών τον Μάρτιο είναι:

  • ΤΡΙΤΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ ΛΟΦΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΠΡΩΙ.
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 9- ΤΡΙΤΗ 10-ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕΑΜ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ,ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΤΡΙΤΟΥΣ, ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

 

Με τη δική σας συμμετοχή οι Εθελοντικές Αιμοδοσίες θα είναι πιο σημαντικές και επιτυχημένες. Προσκαλέστε τους δικούς σας ανθρώπους, τους φίλους σας, τους γνωστούς σας ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ… ΖΩΗΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ!

ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΖΩΗ, τότε η ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ!

 

Και σεις, φίλοι – φίλες αιμοδότες – αιμοδότριες, που αδρανήσατε, ξεχαστήκατε, αμελήσατε, απομακρυνθήκατε, ξαναγυρίστε κοντά μας.

 

Ξαναζεστάνετε μέσα σας την αγάπη για τον συνάνθρωπο σας. Το νησί μας έχει ανάγκη την πολύτιμη προσφορά σας  σε αίμα. Μην αναβάλετε, σας περιμένουμε.

 

- ΔΩΣΤΕ ΖΩΗ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ, ΦΙΛΟΥΣ, ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΑ Ή ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

 

- ΕΚΔΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

Γίνετε Εθελοντές Αιμοδότες

 

Εκδηλώστε τον Κοινωνικό σας Εθελοντισμό, τον Ανθρωπισμό σας, την Κοινωνική σας Ευαισθησία

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΥΓΕΙΑ Wed, 25 Feb 2015 12:20:38 +0200
Οσφυαλγία και αυχενική συνδρομή http://www.lesvosreport.gr/igia/οσφυαλγία-και-αυχενική-συνδρομή.html http://www.lesvosreport.gr/igia/οσφυαλγία-και-αυχενική-συνδρομή.html Οσφυαλγία και αυχενική συνδρομή

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Οσφυαλγία και Αυχενική Συνδρομή: Σύγχρονη Διάγνωση και θεραπείες» οργανώνει η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Λέσβου,  το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 7:00 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. 

 

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νευροχειρουργός και Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Νίκος Μαραθεύτης, ο οποίος είναι   εξειδικευμένος στη Λειτουργική Νευροχειρουργική και στις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης. Έχει εξειδικευτεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cardiff στη Μ. Βρετανία στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και της Νευροχειρουργικής Αντιμετώπισης του Χρόνιου Πόνου και της Σπαστικότητας. Έχει δημοσιεύσει 45 εργασίες και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και περιοδικά. Είναι Διευθυντής Συνεργάτης της Ευρωκλινικής Αθηνών και Διευθυντής της Νευροχειρουργικής της Κλινικής του Ιασώ Παίδων.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Αντωνέλλη Αναστασία, δήλωσε σχετικά:

«Όπως είναι   γνωστό  το 70% όλων μας θα παρουσιάσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας, ένα επεισόδιο σοβαρής οσφυαλγίας ή αυχενικού συνδρόμου. Σε ποσοστό 90%, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν, συνήθως με χορήγηση ήπιας φαρμακευτικής αγωγής και ανάπαυση.

Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, αυξάνει συνεχώς τις περιπτώσεις ανθρώπων με πιο σοβαρά και επίμονα συμπτώματα, που απαιτούν πιο εξειδικευμένες θεραπείες.

Υπάρχει η αίσθηση σε πολλούς από εμάς ότι μια ενδεχόμενη επέμβαση στη σπονδυλική στήλη, είναι επικίνδυνη, απαιτεί την παραμονή για μήνες στο κρεβάτι και έχει αμφίβολο αποτέλεσμα. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Οι σύγχρονες θεραπείεςέχουν ελάχιστους κινδύνους, δεν απαιτούν ακινητοποίηση και τα αποτελέσματά τους είναι θεαματικά και άμεσα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορούν να ευεργετηθούν από τις θεραπείες αυτές. Σε πολλές περιπτώσεις δεν απαιτείται πλέον ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, ή νοσηλεία στο νοσοκομείο!

Η πρόσβαση των ασθενών στους ειδικούς γιατρούς, χειρουργούς της σπονδυλικής στήλης, δίνει σύγχρονες λύσεις και νέες ευκαιρίες για βελτίωση της υγείας, ακόμη και στους χρόνια πάσχοντες από σύνδρομα πόνου. 

            Έτσι λοιπόν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, διοργανώνουμε την εκδήλωση αυτή προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι του Δήμου μας, για ένα θέμα που λίγο πολύ  «πονάει» πολλούς από εμάς.»

 Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου,  με την ευγενική χορηγία του Ασφαλιστικού Γραφείου,  «ΑΣΦΑ//ΛΥΣΕΙΣ», του Ηλία Λασκαρίδη και Μαρίας Τζάνου, τους οποίους και ευχαριστούμε.

 

 

 

 

 

 

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΥΓΕΙΑ Wed, 04 Feb 2015 13:43:19 +0200
Μέτρα προφύλαξης από τη γρίπη | Αναμένεται να κορυφωθεί αρχές Φεβρουαρίου http://www.lesvosreport.gr/igia/μέτρα-προφύλαξης-από-τη-γρίπη-αναμένεται-να-κορυφωθεί-αρχές-φεβρουαρίου.html http://www.lesvosreport.gr/igia/μέτρα-προφύλαξης-από-τη-γρίπη-αναμένεται-να-κορυφωθεί-αρχές-φεβρουαρίου.html Μέτρα προφύλαξης από τη γρίπη | Αναμένεται να κορυφωθεί αρχές Φεβρουαρίου

Οι ειδικοί του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης και του Ινστιτούτου «Παστέρ» εκτιμούν ότι η κορύφωση της επιδημίας αναμένεται πέντε έως επτά εβδομάδες μετά την έναρξή της. Με αυτό το δεδομένο, η γρίπη θα κορυφωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τα μέσα Μαρτίου.

Ενδεικτικός της δραστηριότητας του ιού είναι ο αριθμός των επισκέψεων σε γιατρό με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης (γριπώδης συνδρομή). Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες του 2014 το 8% έως 10% των επισκέψεων αφορούσαν «γριπώδη συνδρομή», ποσοστό που σήμερα ξεπερνά το 13%.

Η επέλαση της γρίπης τρομάζει

Με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι επισκέπτονται καθημερινά τον γιατρό περίπου 17.000 Ελληνες, με συμπτώματα όπως πόνο στα οστά, μπούκωμα, συνάχι, βήχα και πυρετό. Στο τέλος Δεκεμβρίου ο αριθμός αυτός κυμαινόταν από 10.000 έως 13.000.

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Παστέρ» δείχνουν ότι στον ελληνικό πληθυσμό κυκλοφορούν ταυτόχρονα ιοί γρίπης τύπου Α και Β, αλλά με διαφορετική συχνότητα. Από τον ιό γρίπης Α κυκλοφορεί κατά κύριο λόγο ο υπότυπος Α (Η3Ν2) και σε ελάχιστες περιπτώσεις ο υπότυπος Α (Η1Ν1pdm09), το γνωστό πανδημικό στέλεχος.

Το στέλεχος του ιού γρίπης που «ευθύνεται» για το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων γρίπης στην Ελλάδα είναι το A (H3Ν2). Τα πρώτα στελέχη του που απομονώθηκαν στα εργαστήρια ελέγχθηκαν για παρουσία μεταλλάξεων στο γονίδιο της αιμοσυγκολλητίνης τους.

Με βάση τα εργαστηριακά δεδομένα, τα στελέχη A (H3N2) που έχουν απομονωθεί από ασθενείς στην Ελλάδα τη φετινή περίοδο παρουσιάζουν γενετικές μεταβολές που υποδεικνύουν αντιγονική παρέκκλιση, δηλαδή τάση των στελεχών να διαφέρουν από το στέλεχος του εμβολίου.

Αυτό οδηγεί σε μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του συγκεκριμένου ιού. Ο βαθμός της αποτελεσματικότητας του εμβολίου δεν μπορεί να προβλεφθεί. Διατηρεί, ωστόσο, την αποτελεσματικότητά του έναντι των ιών γρίπης Α (Η1Ν1) και Β.

Το εμβόλιο προστατεύει μερικώς και από τον μεταλλαγμένο ιό. Ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση ή υπάρχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα έναντι του στελέχους Α (Η3Ν2), όποιος έχει κάνει το εμβόλιο μπορεί να αποφύγει ή να περάσει ηπιότερα τη γρίπη από αυτόν τον ιό.

Οδηγίες
Τα μέτρα προφύλαξης
Τακτικό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή του συγχρωτισμού και παραμονή στο σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα γρίπης είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να τηρούνται σχολαστικά από άτομα που βρίσκονται στις ομάδες «υψηλού κινδύνου», καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν σοβαρές επιπλοκές. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και να οδηγήσει και στον θάνατο.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Οσοι, όμως, ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, όπως: Πνευμονία από τον τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, αφυδάτωση, κρίσεις άσθματος, παρόξυνση χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας ή διαβήτη. Τα παιδιά ενδέχεται να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Η πρόληψη της γρίπης γίνεται και με τη γνώση των τρόπων μετάδοσης: Ο ιός μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φτερνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Μεταδίδεται, επίσης, μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του.

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης καλύπτετε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και πλένετε τακτικά τα χέρια.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο και βήχα (συνήθως ξηρό).

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΥΓΕΙΑ Fri, 16 Jan 2015 13:42:56 +0200
Εθελοντικές αιμοδοσίες Δεκεμβρίου στη Λέσβο http://www.lesvosreport.gr/igia/εθελοντικές-αιμοδοσίας-δεκεμβρίου-στη-λέσβο.html http://www.lesvosreport.gr/igia/εθελοντικές-αιμοδοσίας-δεκεμβρίου-στη-λέσβο.html Εθελοντικές αιμοδοσίες Δεκεμβρίου στη Λέσβο

Οι Eθελοντικές Αιμοδοσίες που έχουν προγραμματιστεί από τους  αντίστοιχους φορείς Εθελοντών τον Δεκέμβριο  είναι:

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΔΑΦΙΑ, ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 8, ΤΡΙΤΗ 9 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΣΒΟΥ, ΠΡΩΙ - ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
  • ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΥΨΗ , ΠΡΩΙ.
  • ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΣ, ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ , ΠΡΩΙ .
  • ΤΡΙΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙ, ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΩΙ.

 

Με τη δική σας συμμετοχή οι Εθελοντικές Αιμοδοσίες θα είναι πιο σημαντικές και επιτυχημένες. Προσκαλέστε τους δικούς σας ανθρώπους, τους φίλους σας, τους γνωστούς σας ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ… ΖΩΗΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ!

ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΖΩΗ, τότε η ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ!

 

Και σεις, φίλοι – φίλες αιμοδότες – αιμοδότριες, που αδρανήσατε, ξεχαστήκατε, αμελήσατε, απομακρυνθήκατε, ξαναγυρίστε κοντά μας.

 

Ξαναζεστάνετε μέσα σας την αγάπη για τον συνάνθρωπο σας. Το νησί μας έχει ανάγκη την πολύτιμη προσφορά σας  σε αίμα. Μην αναβάλετε, σας περιμένουμε.

 

- ΔΩΣΤΕ ΖΩΗ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ, ΦΙΛΟΥΣ, ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΑ Ή ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

 

- ΕΚΔΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

Γίνετε Εθελοντές Αιμοδότες

 

Εκδηλώστε τον Κοινωνικό σας Εθελοντισμό, τον Ανθρωπισμό σας, την Κοινωνική σας Ευαισθησία

 

 

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΥΓΕΙΑ Mon, 01 Dec 2014 14:26:53 +0200
Μεγάλη συμμετοχή στην 3η Εθελοντική Αιμοδοσία στην Αγιάσο http://www.lesvosreport.gr/igia/μεγάλη-συμμετοχή-στην-3η-εθελοντική-αιμοδοσία-στην-αγιάσο.html http://www.lesvosreport.gr/igia/μεγάλη-συμμετοχή-στην-3η-εθελοντική-αιμοδοσία-στην-αγιάσο.html Μεγάλη συμμετοχή στην 3η Εθελοντική Αιμοδοσία στην Αγιάσο

Με επιτυχία έγινε την Κυριακή, 23-11-2014, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ., η 3η Εθελοντική Αιμοδοσία  που οργάνωσε η Ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών Αγιάσου στις ευρύχωρες αίθουσες του Γυμνασίου Αγιάσου. Προσήλθαν 54 Εθελοντές και Εθελόντριες, από τους οποίους αιμοδότησαν τελικά οι 45. 

 

Κάνοντας έναν ετήσιο  απολογισμό δράσης η Ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών επισημαίνει τα εξής : Στην 1η Εθελοντική Αιμοδοσία (Αναγνωστήριο Αγιάσου, 22-12-2014) αιμοδότησαν 55 εθελοντές και εθελόντριες, στη 2η Εθελοντική Αιμοδοσία (Γυμνάσιο Αγιάσου, 22-6-2014) αιμοδότησαν 59 και στη σημερινή 3η αιμοδότησαν 45. Παράλληλα ανάμεσα στην 1η και τη 2η Εθελοντική Αιμοδοσία αιμοδότησαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ακόμα 20 συγχωριανοί μας και ανάμεσα στη 2η και την 3η αιμοδότησαν άλλοι 21. Έτσι το σύνολο των μέχρι τώρα συγκεντρωθεισών μονάδων αίματος ανήλθε στις 200 !! Απ’ αυτές μέχρι σήμερα διατέθηκαν 51 μονάδες αίματος για την κάλυψη διάφορων αναγκών και υπολείπεται ένα σημαντικό απόθεμα 149 μονάδων αίματος.

Ευχαριστούμε θερμά για την ουσιαστική στήριξη στη διοργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας:

  1. Τους Ιατρούς Μαυρουδή Νίκο, Σπυρέλλη Ράνια και Αναγνωστοπούλου Αναστασία, την αδελφή νοσοκόμο Κυριακού Φωτεινή και τον Προϊστάμενο της Μονάδας Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης Μακαρώνη Βασίλη.
  2. Το Γυμνασιάρχη Αγιάσου Αλεντά Αθ. Γρηγόριο, τη Σχολική Επιτροπή Δήμου Λέσβου, καθώς και τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου για την παραχώρηση των αιθουσών διδασκαλίας του Γυμνασίου Αγιάσου.
  3. Τους παρακάτω καταστηματάρχες και ιδιώτες  της Αγιάσου οι οποίοι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία μάς βοήθησαν με τις χορηγίες τους: Βίγλατζη Γεωργία (Παντοπωλείο), DimZi (Καφετέρια), Κληρονόμο Σπύρο (Καφετέρια «Καφενείο Θεοφίλων»), Ορφανό Ιωάννη (Σούπερ Μάρκετ), Ορφανό Νικόλαο (Φοροτεχνικό Γραφείο), Μπαρούτη Αντιγόνη, Μπαρούτη Λευτέρη, Ρουγκέλλη Διαμάντη (Αναψυκτήριο) και Ταράνη Δημήτριο (Παντοπωλείο).
  4. Την Τηλεόραση Μυτιλήνης (TVM) που πάντα στηρίζει και προβάλλει εντελώς δωρεάν τις προσπάθειές μας.
  5. Τη Μυρσίνη Κουτσκουδή - Βουρλή η οποία αφιλοκερδώς επιμελήθηκε την αφίσα μας, καθώς και το Τυπογραφείο του Μάκη Δούκα για την έκπτωση στην τιμή των αφισών.

2

]]>
[email protected] (Πέλλη Γιακουμή) ΥΓΕΙΑ Sun, 23 Nov 2014 17:43:35 +0200